dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:420/571)

Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 152

Serdecznie Wam dziękuję za troskę. Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości...  W podkarpackich

Czerwień i błękit
Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem 199

Błękitne skarby lata! Co tu dużo gadać! Niech potrawa przemówi sama za siebie! :) Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 głodomorów : 2 kostki twarogu

Grunt to przepis!
MŁODA MARCHEWKA GOTOWANA AL'DENTE 278

   Nie przepadam za marchewką gotowaną w małej kostce, nie preferuję także rozgotowanych warzyw, dlatego nie dla mnie marchew słoikowa i mrożona krojona marchew. Znalazłam

Smaczne Zdrowe
Pavlova light 138

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów w wersji light? Czemu nie... Jakiś czas temu wpadłam na pomysł odchudzenia tego przepisu. Co dziwne, kiedy szukałam jakiś inspiracji

Mania Gotowania
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 134

można cieszyć się smakiem pizzy bez wyrzutów sumienia? Pizza nigdy nie będzie sałatką, ale zmiana pizzy w lekkie i wartościowe danie jest jak najbardziej możliwa. Moja dzisiejsza, kolorowa pizza jest pełna warzyw, upiekłam ją na cieście z mąką pełnoziarnistą i ziarnami , a tłusty ser zastąpiłam delikatnym domowym labneh na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pięknie (troszkę żal było zjeść(...)pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min.  Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi warzywami. Na wierzchu ułóż kuleczki z serka labneh (lub inny ser) i posyp listkami bazylii. Podawaj gorącą. Porady: Jeżeli ograniczasz tłuszcz w diecie, przygotuj serek labneh na bazie jogurtu naturalnego, a nie greckiego. Możesz też wybrać jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z sosem pomidorowym 113

Gołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym(...)potem składam boki, i dalej zawijam „po długości”) – sposób zawijania jak przy krokietach. W garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, ciasno ułożyć gołąbki i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć gołąbki z garnka. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ułożyć pozostałe liście kapusty (można wykorzystać także te z gotowania gołąbków

Pociąg Do Kuchni
Bakłażan zapiekany z trzema serami 189

Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy(...)beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem

Kulinarna Pokusa
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 179

szybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki  Gotuj Zdrowo Wikipedia podaje  : "  Flammekueche   lub   flammkuchen   ( fr.   tarte flambée ) – tradycyjne  alzackie  danie w formie  tarty   na bazie  ciasta chlebowego ,  cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i   ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami(...)zmielonym pieprzem  i ewentualnie delikatnie posolić (boczek tez jest slony!). Na śmietanie rozłożyć  pokrojoną cebulę i paseczki boczku. Razem z papierem zsunąć na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut. Smacznego! Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Proporcje składników świetne, ciasto doskonale się

Stare Gary
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 267

Polędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli(...)marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2484

Kotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on znakomite dopełnienie mięsnego dania.    Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad. Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki: Kotlety Mielone(...)Koperkowy:   Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone

Słodka Strona
Wyborna pizza z figami 145

kiedy rozpoczynacie rzeczywiste przygotowania? Też drażnią Was kolędy w listopadzie, czy wręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...? Na przekór temu, mam dla Was danie bardzo jesienne, idealne na teraz . Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem. Spód to pomysł Gordona(...)pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą posypaną rukolą. Smacznego! To kto zabiera się za zagniatanie ciasta...? Jeszcze nie jest za późno, żeby przygotować taką na sobotni obiad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 181

Włoska kuchnia gości u nas bardzo, bardzo często. Z kilku powodów. Dwa głównie z nich to smak potraw i czas ich przygotowania. Kilka podstawowych składników, szybka

Karo in the Kitchen
Risotto cytrynowe 110

T o risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza

Food Square
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 197

Stuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone

Karo in the Kitchen
Flaczki wołowe z grzybami 159

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki 

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania