dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:429/571)

Gulasz z białej kiełbasy 155

Czasami pomysły same przychodzą do głowy, kiedy otwiera się lodówkę. Tak było dzisiaj , kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Jest biała kiełbasa , jest gulasz. Wyszło

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 137

Przepis na pyszne, mięciutkie pierogi z farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Dawno takich dobrych nie jadłam. Często mogłabym takie jeść, niestety nie mam cierpliwości do

e-PrzepisyKulinarne
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 525

Najlepszą galaretkę wieprzowa przygotowuje moja mama. Tak właśnie jest i ja nic na to nie poradzę :) Ja robię galaretki drobiowe, warzywne, rybne, a mama właśnie tą

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 129

Dzisiaj na obiad miała być fasolka szparagowa w roli głównej. Co do tego? Oczywiście ziemniaczki z koperkiem. Żeby było kolorowo - marchewka. Oraz bób proszący się już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 171

Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z

UgotujmyTo.pl
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 511

łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć w kostce) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie(...)których nie widać warzyw, możecie na moment wyjąć pulpety,  a sos zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Miksując sos, zwiększy się jego gęstość. Można wówczas dodać troszkę bulionu lub gorącej wody. Smacznego

Smak mojego domu
Zielony mech 166

szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ(...)Ciasto zachwyca swoim wyglądem. Dodatek dżemu jagodowego, cytryny i limonki nadaje mu lekki , orzeźwiający aromat. Ten dodatek to coś dla tych, co nie lubią szpinaku – ciasto ma smak cytrynowy. Gorąco polecam, na święta … i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia na FB Zielono mi! 7 jest Małgosia i jej Trochę inna cukiernia . Wydrukuj przepis The post Zielony mech appeared first

mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 177

nutella . Fakt - ta dieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę(...)papilocie z folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, termoobieg). Wtedy nie tworzy się "skorupa". Pierogi z bananami są genialne, chyba głównie ze względu na płynną, gorącą, wyciekającą czekoladę, która idealnie łączy się z tym rodzajem owoców. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym ciastem tworzą poezję. Ważne jest jednak, by ciasto nie było grube i "niedopieszczone", bo zniszczy

Wypisz Wymaluj
Tartaletki z białą kiełbasą 115

Propozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna(...)niej ułożyć kilka plasterków białej kiełbasy (powinny na siebie zachodzić) i polać 2-3 łyżkami śmietanowo-serowego sosu. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco, każdą porcję ozdobić gałązką świeżego tymianku. Smacznego

MyCookBook.pl
Bułki śniadaniowe II 91

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)każdą z bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 139

karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli(...)bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna nie będziemy się rozpisywać na temat piękna gór i gwary góralskiej

vegetanie
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 154

dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam(...)cukru. Gdy się zagotuje dodajemy masę z mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Grudki powinny się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącej masy czekoladę połamaną na małe części. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się i chwilę studzimy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Białka lekko ubijamy. Dodajemy pozostałe 25 g cukru i ubijamy na sztywno. Pianę

Poezja smaku
Faszerowana dynia 228

River Cottage . Odrobinę go zmodyfikowałam, dałam więcej czosnku, zmniejszyłam ilość sera pleśniowego a dodałam  jeszcze mozzarellę, której nie było w przepisie.  Dynia upiekła się znakomicie, jest to danie mało kłopotliwe a bardzo efektowne. Następnym razem zrezygnuję jednak z sera pleśniowego i zastąpię go np serem kozim, gdyż ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli(...)delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 266

wspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo(...)szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie roztrzepujemy obie mąki i żółtko. Można sobie pomóc blenderem, wtedy mamy pewność, że nie pozostaną grudki. Kiedy mleko będzie bardzo gorące (dosłownie na chwilę przed jego zagotowaniem), cienką strużką wlewamy mleko z mąką i żółtkiem. Od razu energicznie mieszamy. Ja często wlewam tę mieszankę przez sitko, ponieważ mój blender niestety się popsuł

Ratunku obiad
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 202

całego świata. Nieznane mi dotąd kulinarne tendencje stały się dla mnie inspiracją i motywacją do tworzenia dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się z produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy(...)czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam.  Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania