Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając
Kuchcik gotujeSkładniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka
Darcia w kuchniWszelkie desery i słodkości to zdecydowanie moje ulubione dania. Zarówno jeśli chodzi o ich przyrządzanie jak i konsumowanie ;) Nie oszukujmy się-mogłabym jeść słodkości na okrągło, od świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść(...)Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłóż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy do gotującej się kaszy. Gotujemy razem
Zawsze głodna!Niestety Od zeszłego piątku jestem chora. Ale stety dla Was bo cały weekend siedziałam w domu i nadrabiałam czas gotując nowości :) Tak więc mam nadzieję, że teraz dam radę systematycznie publikować nowe receptury :) Jestem na L4 i mam nadzieję że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam(...)szklankach wody z dodatkiem cukru. W 1 szklance wody mieszamy budynie i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy
Bon Appetit Małgorzatydrożdżowym odrywańcu, który zawojował podniebienia wszystkich, którzy go spróbowali. Jest mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki: 60 g drożdży 5 łyżek(...)rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Symfonia SmakówZainspirowana pewnym blogiem postanowiłam to oto cudo ugotować bo od razu, gdy tylko zobaczyłam takie ciekawe danie, ślinka mi ciekła. A na szpinak miałam ochotę nieziemską. I wyczarowałam, i pyszne było. Co tu dużo mówić, same dobre rzeczy. Ziemniak, jajo, szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku(...)talerzu układamy upieczone ziemniaki, na to sos czosnkowo-koperkowy, na to podgrzany szpinak. Teraz czas na pokrojenie mozzarelli w kostkę i posypanie tym szpinaku tak by zdążyła się rozpuścić. Gorące jajko sadzone, znowu szpinak i znowu mozzarella. Jeśli mamy w posiadaniu jeszcze odrobinę koperku to sypiemy do smaku i ozdoby i GOTOWE
Mango PapajaDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej(...)solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy
cool and mintySushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki(...)minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki. W międzyczasie przygotować zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych alg (nori), rozprowadzić na nim niezbyt
Codzienne GotowanieSycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie(...)ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym, dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku i zagotować / ewentualnie uregulować gęstość pozostałym wywarem lub gorącą wodą /. -Kromki chleba pokroić /lub pozostawić w całości/ i dodać do zupy. -Zupę podawać posypaną parmezanem i skropioną odrobiną świeżej oliwy. Najsmaczniejsza jest odgrzewana czyli ribollita
Zakamarki mojej kuchnizupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w kolejnym wpisie będzie przepis na krokiety z pieczarkami. Tym razem będzie praca wspólna. Naleśniki smażył mąż ja natomiast zajęłam się całą resztą. Może trochę przesadziliśmy z ilością krokietów, ale co tam, damy radę, w razie czego(...)następnie posypać z obu stron bułką tartą. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju . Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta
Karo in the KitchenPrzepis na ten aromatyczny, pieczony boczek znalazłam u Amber . Oryginalnie powinien być podawany z jabłkami, ale ponieważ niedawno robiłam schab z jabłkami, to tym razem jabłka
UgotujmyTo.plkuchni. Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy(...)umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania. Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy. CAŁOŚĆ: Podajemy gorące! Miękkie mięso kroimy pod ukosem. Podajemy ze świeżo usmażonymi ziemniaczkami i lekko ciepłym chutneyem. Smacznego
Ostra na SłodkoPatisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby mieć pod ręką , przecież są niesamowicie smaczne . Oczywiście do faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest(...)około 30 -40 minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około 2 minut ) . Serwujemy na gorąco , w towarzystwie np. placków z dyni lub cukinii . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży