Polędwica wieprzowa w miodzie Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po
Ogrodnik w podróżyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania
Bez CebuliDziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś
Różowa kuchniaCiekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego
mojewypiekiinietylkoKopytka, gnocchi czy też kluseczki dyniowe. Przypadną do gustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego
Moja pasja smakuMielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej
Nie tylko w kuchniskładniki * 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka
Mix smakuMój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował
Bon Appetit Małgorzatyświeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie(...)miską) na 45-60 minut w celu wyrośnięcia. Piec na kamieniu (lub blaszce z piekarnika) wygrzanym ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki przełożyć na kamieniu i piec przez 5 minut w temp. 250 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut (w przepisie 45 min.) do uzyskania
Codziennik Kuchennycukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki
mojewypiekiinietylkoRabarbar szczelnie i pysznie zam knięty w s ł oiczkach w domowej spiżarni Sezon na rabarbar już za pasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się(...)wrzuconymi obok wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do dokładnego wyschnięcia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Grunt to przepis!Lubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki(...)spód wylać masę serowo - szpinakową, Na wierzchu ułożyć ratkę z ciasta, między kratkę położyć pokrojone w plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku. Wówcza s kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy! Smacznego
kgwjanczewosuchej patelni. Gdy do dania dodajemy kilka rodzajów przypraw, najlepiej wszystkie razem rozetrzeć w dłoniach. Alfabetyczny poradnik najpopularniejszych przypraw całego świata ułatwi nam codziennie gotowanie, to niezbędny przewodnik kuchenny dla każdego smakosza, który dba o rodziny zdrowie w naturalny sposób www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html Istotne jest stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki(...)jogurtach lub w pojemnikach na kostki lodu. Posiekane świeże zalewamy niegazowaną wodą mineralną i wkładamy do zamrażalnika. Gdy będzie potrzeba, takie kostki wrzucamy do zupy czy innej, gorącej potrawy. Modna jest także konserwacja przypraw , zalewanie ich olejem czy octem winnym
Moja smaczna kuchniawielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie - Go Asia - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym(...)ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego
Plate of Joyjest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki(...)gotowania dodać sok z limonki i cytryny i wolno gotować jeszcze 10 min. W międzyczasie pokroić listki mięty w cienkie paseczki. Zupę zdjąć z ognia a miętę dodać do gorącej zupy tuż przed samym serwowaniem. Przybrać sparzoną otartą skórką z cytryny i listkami mięty
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki kakao 3 łyżki cukru 30ml mleka jajko do posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki(...)świeżych drożdży 50g cukru waniliowego 400g mąki pszennej 60g masła szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 30g mleka jajko do posmarowania Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego dać: mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, masło i szczyptę soli i wrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Ciasto wyciągnąć i podzielić
Mania Wypiekaniapowiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską(...)Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki. Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) lub bardzo drobny makaron. Dodać również drobno posiekany
zadanie-gotowanieWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się na talerzach. Jej smak różnie się ludziom kojarzy, z pewnością jest rybny, dla mnie np. tuńczykowy, ma też wd. mnie nuty sera żółtego. Jeżeli przy obróbce termicznej użyjecie jakiś przypraw to z pewnością(...)oraz odrobiną ksylitolu i przekładamy do rękawa z którego wyciśniemy go na talerz. 3/ Liście musztardowca blendujemy z oliwą i solą i również przekładamy do garnuszka z dziubkiem 4/ Gorącą ośmiornicę układamy na talerzu wraz z dodatkami jak na zdjęciach. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i
Słodko-Słony Świat IlonyPotrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka
Pociąg Do KuchniDrobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy
Wanilia i KardamonPlacuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię
Moja Delicjalubiem topsiki! 30 minut później... - Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki? - No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików. - A makaron dlaczego ten ugotowałaś? - A jaki inny miałam dać? - To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia(...)najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego
bistro mama