jest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki(...)gotowania dodać sok z limonki i cytryny i wolno gotować jeszcze 10 min. W międzyczasie pokroić listki mięty w cienkie paseczki. Zupę zdjąć z ognia a miętę dodać do gorącej zupy tuż przed samym serwowaniem. Przybrać sparzoną otartą skórką z cytryny i listkami mięty
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki kakao 3 łyżki cukru 30ml mleka jajko do posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki(...)świeżych drożdży 50g cukru waniliowego 400g mąki pszennej 60g masła szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 30g mleka jajko do posmarowania Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego dać: mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, masło i szczyptę soli i wrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Ciasto wyciągnąć i podzielić
Mania Wypiekaniapowiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską(...)Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki. Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) lub bardzo drobny makaron. Dodać również drobno posiekany
zadanie-gotowanieWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się na talerzach. Jej smak różnie się ludziom kojarzy, z pewnością jest rybny, dla mnie np. tuńczykowy, ma też wd. mnie nuty sera żółtego. Jeżeli przy obróbce termicznej użyjecie jakiś przypraw to z pewnością(...)oraz odrobiną ksylitolu i przekładamy do rękawa z którego wyciśniemy go na talerz. 3/ Liście musztardowca blendujemy z oliwą i solą i również przekładamy do garnuszka z dziubkiem 4/ Gorącą ośmiornicę układamy na talerzu wraz z dodatkami jak na zdjęciach. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i
Słodko-Słony Świat IlonyPotrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka
Pociąg Do KuchniDrobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy
Wanilia i KardamonPlacuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię
Moja Delicjalubiem topsiki! 30 minut później... - Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki? - No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików. - A makaron dlaczego ten ugotowałaś? - A jaki inny miałam dać? - To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia(...)najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego
bistro mamabył dwudaniowy, co nieczęsto nam się zdarza. Została jednak odrobina lasagne - za mało na porządny posiłek dla dwóch osób, za dobra, żeby wyrzucić. Stwierdziłam więc, że zupa na pierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna. Miałam marchewki(...)testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego. I wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną ciecierzycą. Cieciorkę uwielbiam, dałabym się za nią pokroić. Na prażoną miała ochotę od dawna, ale jakoś ciągle było nam nie po drodze... A szkoda, bo jest przepyszna! Świetnie nadaje się do pogryzania zamiast chipsów
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórej przy winie i dobrym jadle stali bywalcy czytują także książki. Specjalnością gospody jest najlepsza w Toussaint zupa z raków, ale ze względu na deficyt głównego składnika Geraltowi nie dane jest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej „do zająca niż ogara ”wykrzykuje „Na honor! Czyżby kucharz szykował właśnie pasztet(...)mięso z królika/zająca i obsmażamy kilka minut na dużym ogniu, obracając je co jakiś czas, aby w miarę równo przyrumieniło się z wierzchu. Następnie zawartość garnka zalewamy gorącą wodą tylko do poziomu mięsa, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 kulki ziela angielskiego i gotujemy po przykryciem na małym ogniu przez około 1,5h (czasami może być mniej
Nerds Kitchenbieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance(...)wysokości słoja. Przygotowujemy solankę: w garnku zagotowujemy wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami. Gorącą solanką zalewamy do pełna grzyby w słojach, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy słoiki z grzybami ostygną, wkładamy je do dużego garnka z dnem wyłożonym bawełnianą ścierką i zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie, które tak mocno odcisnęło się w moich wspomnieniach. Oczywiście nie smakuje tak samo, ale zadziałało dla mnie niczym wehikuł czasu — jeszcze raz mogłem sobie przypomnieć(...)wrzątku, a w garnku co jakiś czas mieszamy. Kluchy gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Zanim je wyłowimy najlepiej sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzamy sitem i jeszcze gorące mieszamy ze skwarkami oraz z pokruszonym twarogiem. Górę możemy posypać natką siekanej pietruszki. Podajemy od razu. Czynność gotowania powtarzamy dla kolejnych partii
Food Squarejest to przyprawa o bardzo specyficznym i silnym aromacie, która dodana nawet w niewielkiej ilości wywiera swój wyraźny wpływ na potrawę. Nie inaczej jest i tutaj – bez kminu tego dania tak naprawdę nie będzie. Omlety kojarzą się zwykle ze śniadaniem, jednak ja tę konkretną potrawę przygotowuję raczej w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdy sprawdza się dobrze jako dość(...)jednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano. Omlet z papryką, pomidorami i fetą 2015-01-27 10:44:30 Kolorowe, lekkie i szybkie danie nawiązujące do tradycji wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Dla entuzjastów fety i pity, aczkolwiek najbardziej charakterystyczną nutą jest niemożliwy do pomylenia z czymś innym aromat kminu rzymskiego. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna Pokusaobecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami(...)kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik, studzę go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinam go wzdłuż na pół. nadzienie: Dżem zagotowuję w garnuszku, a do gorącego dodaję galaretki. Chwilę mieszam, po czym zdejmuję z ognia i studzę. Kiedy masa zaczyna tężeć, przekładam nią piernik. Jedną część ciasta, spód, wkładam do foremki, wyłożonej po bokach folią
W kuchni Karmel-itki