Czasem bywa tak że w danym przepisie podane jest by użyć frużeliny. Ja sama na początku mojej drogi z wypiekami także zastanawiałam się co to takiego właściwie jest i gdzie można to kupić. Cóż dzisiaj, oparta na doświadczeniu sama już robię taki rzeczy i zdecydowanie polecam wam spróbować. W sumie podobnie się ją przygotowuje do zwykłych konfitur, choć ma mniejszą(...)gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników. 4. Zostawiamy do przestudzenia lub podajemy na gorąco. Smacznego
vaniliowoczekoladowaSkładniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingKolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu(...)gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. The post Krem z selera z jabłkami i serem Stilton appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDuszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej
Kuchnia z widokiem na ogródPierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w
Bon Appetit MałgorzatyWydawałoby się, iż w post apokaliptycznym świecie próżno szukać jedzenia, które oprócz podstawowej funkcji zaspokojenia głodu potrafi uraczyć także kubki smakowe. Przykład serii Fallout pokazuje, że jednak dałoby się połączyć te dwa elementy, oczywiście pomijając fakt, że pudełkowe jedzenie w grze przeleżało prawdopodobnie NIECO więcej czasu niż przewidział przedwojenny producent w kwestii „należy spożyć przed”. Ponownie bierzemy na celownik coś(...)opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę przepisu. 4. JAJKA (3 min) Kiedy ciasto nieco się ochłodzi (mniej więcej tak, aby po dotknięciu było jeszcze ciepłe, ale nie gorące) wbijamy do niego jedno jajko i znowu energicznie mieszamy. Na początku masa będzie wyglądała na taką, która nie połączy się z jajkiem, ale po chwili mieszania uzyskacie gładką, jednolitą konsystencję
Nerds KitchenPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie
Basia w kuchnikurczakiem w roli głównej i akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): > kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez(...)natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący sosem oblewamy odcedzony makaron/ryż i ew. ozdabiamy resztką ziół. OM NOM NOM! Post PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł pojawił się poraz pierwszy
Nerds Kitchenrozróżniamy kilka rodzai mole . Dziś skupimy się na mole poblano , sosie z dodatkiem orzechów, anyżu, cynamonu i wielu innych wspaniałych przypraw, których połączenie wynosi nas na nowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę przyznać, że długo szukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie(...)piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjipieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 10 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz(...)rozgrzej olej obsmażaj kotleciki na silnie rozgrzanym tłuszczu - rób to szybko, aby mięso zamknęło się i delikatnie zarumieniło rozgrzej szybkowar, na dnie szybkowaru rozpuść dużą łyżkę masła na gorący tłuszcz w szybkowarze przekładaj podsmażone rolady (upewnij się, że tłuszcz jest rozgrzany, inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka) tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać
Szybko SzybkowarWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham(...)pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy ok. 8-10 minut ( aż kalmary będą miękkie ). Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące! Pycha! Smacznego! PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni! Viva La Pasta
Ostra na Słodkosię znakomicie. Mnóstwo pysznego jedzenia z różnych stron świata. Byli goście z Polski, Hiszpanii, Turcji, Estonii, Niemiec, Włoch, Francji, Anglii, Ukrainy, i sama już nie wiem, skąd jeszcze. Przynieśli dania charakterystyczne dla swoich krajów, ale też te ulubione, własne. Najadłam się... Aż wstyd się przyznać, jak bardzo. Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie(...)białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno
Kulinarne przygody GatityKopytka z domowym twarogiem Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym. Składniki dla czterech osób 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki
Miód i pieprzZiemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną
Mama GotujeParę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem
Kulinarne przygody Gatityprawda, w ładzie i estetyce lepiej się mieszka, lepiej pracuje, lepiej żyje i lepiej je. Nawet z pozoru prostą zupę można zmienić w szałowe danie, wystarczy sposób podania i piękna oprawa taka jak porcelana #Ambition uwielbiam ją ! jest elegancka i pasuje zarówno do nowoczesnych jak i klasycznych wnętrz . Zaryzykowałam z tą zupą(...)łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową. Gorącą zupę krem rozlewam na talerze, układam kluseczki, podaję. Życzę smacznego! Teraz w sklepie internetowym Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition, wystarczy że podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE warto
Wanilia i Kardamonostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Do wymieszanych przypraw dodajemy cebulę i wkładamy pokrojone, lekko rozbite filety z kurczaka. Układamy z naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 35 minut w 160C. Podajemy gorące z kuskusem oraz świeżymi pomidorkami i zieleniną. Smacznego
Ostra na SłodkoBożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany. Zamiast płatków owsianych dałam otręby owsiane. Z braku czarnego sezamu dałam nasiona chia. Poniższe proporcje podaję za autorką oryginału, ja piekłam z 1,5 porcji. Składniki na 2 bochenki w foremkach keksowych 11 x 20cm: - 500g białej mąki pszennej(...)śniadanie, ale już był na kolację, z pstrągiem wędzonym, rzodkiewką i pieczoną papryką. Nic tak nie smakuje, jak świeży, domowy chleb. A jego zapach unoszący się po domu… bezcenny. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Wypiekanie na śniadanie : - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Naturalna kuchnia inspiruje - Kuchareczka Agusia - Ala piecze i gotuje
mojewypiekiinietylkowyglądają jak pączki, a zatem wpisują się też idealnie w klimat karnawału (a na marginesie mówiąc, wiecie że w tym roku mamy najdłuższy od ośmiu lat karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy(...)przez ok. 2-3 minuty. Jeśli ktoś lubi jasną obwódkę dookoła, tłuszczu należy wlać troszkę mniej, ale tak, żeby racuszki nie dotykały dna patelni. Podawać oprószone cukrem pudrem. Ja dałam radę dwóm na raz, mój mężczyzna wchłonął trzy i przez godzinę nie bardzo chciał się ruszać. Reszta została nam na tzw. "później", może jutro do pracy? :) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi i ludzie z którymi pracuję wiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem(...)drugą łyżkę zrzucamy po niewielkiej klusce ciasta bezpośrednio do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut - ziemniaki będą już bardzo miękkie, a kluski będą dobre w środku. Zupę podajemy gorącą. Smacznego :) I zajrzyjcie również do pozostałych dziewczyn biorących udział w wyzwaniu: Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Sabina
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z
Codziennik KuchennyCiasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam. Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam
Moniki SmakołykiJesienne dni tak szybko mijają. Człowiek goni od rana do wieczora i nawet nie wie kiedy i jak kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem
Przysmaki Karolkikońcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w końcu się zebrałam by opisać moje starcie z kultowym, staropolskim daniem. Szczerze mówiąc do tej pory nie miałam wielkiej chęci zmierzyć się z z jego przygotowaniem. Może dlatego, że wydawało mi się niezwykle skomplikowane i wymagające magii. W pamięci(...)jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach
Kuchnia po mojemuJuż dawno temu chciałam zrobić zapiekankę z ziemniakami, ale jakoś zawsze odkładałam to "na kiedyś". Teraz już wiem na co czekałam :-) Dokładniej ujmując: na natchnienie, które
Passions hobbies life