dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:447/571)

Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu. 152

Czasem bywa tak że w danym przepisie podane jest by użyć frużeliny. Ja sama na początku mojej drogi z wypiekami także zastanawiałam się co to takiego właściwie jest i gdzie można to kupić. Cóż dzisiaj, oparta na doświadczeniu sama już robię taki rzeczy i zdecydowanie polecam wam spróbować. W sumie podobnie się ją przygotowuje do zwykłych konfitur, choć ma mniejszą(...)gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę,  mieszamy dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników.  4. Zostawiamy do przestudzenia lub podajemy na gorąco.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 176

Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka

ClauditteMissCooking
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 160

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu(...)gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym.   The post Krem z selera z jabłkami i serem Stilton appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 367

Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielone risotto z gorgonzolą 159

Pierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w

Bon Appetit Małgorzaty
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 267

Wydawałoby się, iż w post apokaliptycznym świecie próżno szukać jedzenia, które oprócz podstawowej funkcji zaspokojenia głodu potrafi uraczyć także kubki smakowe. Przykład serii Fallout pokazuje, że jednak dałoby się połączyć te dwa elementy, oczywiście pomijając fakt, że pudełkowe jedzenie w grze przeleżało prawdopodobnie NIECO więcej czasu niż przewidział przedwojenny producent w kwestii „należy spożyć przed”. Ponownie bierzemy na celownik coś(...)opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę przepisu. 4. JAJKA (3 min) Kiedy ciasto nieco się ochłodzi (mniej więcej tak, aby po dotknięciu było jeszcze ciepłe, ale nie gorące) wbijamy do niego jedno jajko i znowu energicznie mieszamy. Na początku masa będzie wyglądała na taką, która nie połączy się z jajkiem, ale po chwili mieszania uzyskacie gładką, jednolitą konsystencję

Nerds Kitchen
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 224

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie

Basia w kuchni
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 387

kurczakiem w roli głównej i akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): > kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez(...)natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący sosem oblewamy odcedzony makaron/ryż i ew. ozdabiamy resztką ziół. OM NOM NOM! Post PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł pojawił się poraz pierwszy

Nerds Kitchen
Kurczak w sosie mole poblano 144

rozróżniamy kilka rodzai mole . Dziś skupimy się na mole poblano , sosie z dodatkiem orzechów, anyżu, cynamonu i wielu innych wspaniałych przypraw, których połączenie wynosi nas na nowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę przyznać, że długo szukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie(...)piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 164

pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 10 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz(...)rozgrzej olej obsmażaj kotleciki na silnie rozgrzanym tłuszczu - rób to szybko, aby mięso zamknęło się i delikatnie zarumieniło rozgrzej szybkowar, na dnie szybkowaru rozpuść dużą łyżkę masła na gorący tłuszcz w szybkowarze przekładaj podsmażone rolady (upewnij się, że tłuszcz jest rozgrzany, inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka) tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać

Szybko Szybkowar
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 152

Wizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham(...)pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy ok. 8-10 minut ( aż kalmary będą miękkie ). Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące! Pycha! Smacznego! PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni! Viva La Pasta

Ostra na Słodko
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 140

się znakomicie. Mnóstwo pysznego jedzenia z różnych stron świata. Byli goście z Polski, Hiszpanii, Turcji, Estonii, Niemiec, Włoch, Francji, Anglii, Ukrainy, i sama już nie wiem, skąd jeszcze. Przynieśli dania charakterystyczne dla swoich krajów, ale też te ulubione, własne. Najadłam się... Aż wstyd się przyznać, jak bardzo. Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie(...)białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 138

Dziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze,  z  duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity
kopytka z domowym twarogiem 139

Kopytka z domowym twarogiem Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym. Składniki dla czterech osób 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki

Miód i pieprz
Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki) 192

Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną

Mama Gotuje
Najprostszy gulasz wieprzowy 230

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na   kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem

Kulinarne przygody Gatity
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 197

prawda, w ładzie i estetyce  lepiej się mieszka, lepiej pracuje, lepiej żyje i lepiej je. Nawet z pozoru prostą zupę można zmienić w szałowe danie,  wystarczy sposób podania i piękna oprawa taka jak porcelana  #Ambition     uwielbiam ją ! jest elegancka i pasuje zarówno do nowoczesnych jak i klasycznych wnętrz . Zaryzykowałam z tą zupą(...)łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową. Gorącą zupę krem rozlewam na talerze, układam kluseczki, podaję. Życzę smacznego! Teraz w  sklepie internetowym Dajar  otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition, wystarczy że podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE warto

Wanilia i Kardamon
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 211

ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Do wymieszanych przypraw dodajemy cebulę i wkładamy pokrojone, lekko rozbite filety z kurczaka. Układamy z naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 35 minut w 160C. Podajemy gorące z kuskusem oraz świeżymi pomidorkami i zieleniną. Smacznego

Ostra na Słodko
Chleb na owsiance 148

Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany. Zamiast płatków owsianych dałam otręby owsiane. Z braku czarnego sezamu dałam nasiona chia. Poniższe proporcje podaję za autorką oryginału, ja piekłam z 1,5 porcji.     Składniki na 2 bochenki w foremkach keksowych 11 x 20cm: - 500g białej mąki pszennej(...)śniadanie, ale już był na kolację, z pstrągiem wędzonym, rzodkiewką i pieczoną papryką. Nic tak nie smakuje, jak świeży, domowy chleb. A jego zapach unoszący się po domu… bezcenny. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Wypiekanie na śniadanie : - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Naturalna kuchnia inspiruje - Kuchareczka Agusia - Ala piecze i gotuje

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 180

wyglądają jak pączki, a zatem wpisują się też idealnie w klimat karnawału (a na marginesie mówiąc, wiecie że w tym roku mamy najdłuższy od ośmiu lat karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy(...)przez ok. 2-3 minuty. Jeśli ktoś lubi jasną obwódkę dookoła, tłuszczu należy wlać troszkę mniej, ale tak, żeby racuszki nie dotykały dna patelni. Podawać oprószone cukrem pudrem. Ja dałam radę dwóm na raz, mój mężczyzna wchłonął trzy i przez godzinę nie bardzo chciał się ruszać. Reszta została nam na tzw. "później", może jutro do pracy? :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 138

Misja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi i ludzie z którymi pracuję wiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem(...)drugą łyżkę zrzucamy po niewielkiej klusce ciasta bezpośrednio do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut - ziemniaki będą już bardzo miękkie, a kluski będą dobre w środku. Zupę podajemy gorącą. Smacznego :) I zajrzyjcie również do pozostałych dziewczyn biorących udział w wyzwaniu: Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Sabina

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Smalec z wędzonego boczku 143

Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z

Codziennik Kuchenny
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 138

Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam.  Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam

Moniki Smakołyki
Wieprzowina w sosie musztardowym 134

 Jesienne dni tak szybko mijają. Człowiek goni od rana do wieczora i nawet nie wie kiedy i jak kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem

Przysmaki Karolki
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 175

końcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w końcu się zebrałam by opisać moje starcie z kultowym, staropolskim daniem. Szczerze mówiąc do tej pory nie miałam wielkiej chęci zmierzyć się z z jego przygotowaniem. Może dlatego, że wydawało mi się niezwykle skomplikowane i wymagające magii. W pamięci(...)jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka wiejska 34611

Już dawno temu chciałam zrobić zapiekankę z ziemniakami, ale jakoś zawsze odkładałam to "na kiedyś". Teraz już wiem na co czekałam :-) Dokładniej ujmując: na natchnienie, które

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania