Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z
Pociąg Do KuchniWitajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :) pyszne i pulchne, ja do
Sama słodycz i szczypta chiliŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się
Karo in the KitchenPokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj
Rozpustne gotowanieklimatycznie! O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda klimat dzisiejszego białego poranka. Przygotowałam coś na prawdę wyjątkowego, i tak aromatycznego(...)gęste mleko. Brzeg szklanki dodatkowo udekorowałam pomarańczowo-kardamonowym karmelem z patelni i plastrem pomarańczy. Całość gotowa! Najlepsza kawa w wersji zimowej jaką piłam, polecam Wam gorącą, wszystkie sieciowe kawiarnie mogą się schować ;-)))) Gorąco Wam polecam na umilenie sobie niejednego poranka z kawą INKA w takim wydaniu! Przepis zgłaszam do konkursu : WEJDŹ Z NAMI DO ŚWIATA INKI. INKA
SMYKWKUCHNIPieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić(...)ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym serem. Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy, gdy ser się rozpuści i przyrumieni, po około 10-15 minutach. W połowie pieczenia możemy dodać płatki migdałów
cool and mintyParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.
Maminek kulinarnyMówi się, że od przybytku głowa nie boli, ale jakoś tego roku nie mogę nadążyć żeby przetworzyć cukinię :), moja siostra obdarowuje mnie nimi w przekonaniu, że nie dam się im zmarnować, a że ja nie lubię zawodzić to z potrzeby chwili i zalegających cukinii powstał keczup z cukinii. Jest super smaczny i co ważne zdrowy, bo wiemy co zawiera!. Ilość(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i sprawdzamy smak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magą, gotujemy razem kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Gorący keczup przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut
Apetyczna babeczkatłuszczem przesiąknięte, jak to czasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany oliwa z oliwek(...)równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego
Stare GaryKuchnia włoska ma to do siebie ,że pomimo minimalnej ilości składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak
R'n'G KitchenJak ja dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu
Gosia gotujeDobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a
Apetyczna babeczkamniej formalnej i wygodniejszej formy. Takie rolki wygodnie można wziąć na wynos i rozkoszować się swoimi ulubionymi smakami gdziekolwiek jesteśmy. Lokal jest mały, ale bardzo ciekawie urządzony. Nastawiony na dania na wynos, ale oczywiście jest też miejsce, żeby sobie klapnąć w środku i zjeść ulubione sushi na miejscu! MENU: Menu tak urozmaicone, że każdy znajdzie coś dla siebie(...)wiecie żarłoczna ze mnie bestia, ale kuchnią orientalną bardzo łatwo podbić moje serducho. SUTO się udało! Z wielką przyjemnością wrócę po kolejne handrolle a Was jak będziecie w okolicach gorąco zapraszam do wypróbowania. Nie pożałujecie
Ostra na SłodkoUwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je wszystkie zrobić :) Długo zastanawiałam się nad tym w jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna(...)kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem. 6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. 7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu podawać. Smacznego
DefinicjaSmakuWieprzowina to nie tylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna. Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu. Będą to dwa rodzaje roladek, dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli(...)gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić. Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i dodaj do sosu . Wrzuć roladki do gorącego sosu i podduś z 10 minut po czym podawaj. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.POLECAM bo warto . CMOK
Pasje Jolki