dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:453/571)

Bobytka, czyli kopytka z bobu 123

B ób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im

Food Square
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 204

Proste przepisy zawsze się cieszą dużą popularnością. Właśnie takiego przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy

mojewypiekiinietylko
Muffiny lekko piernikowe 121

kupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy"  na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane dania i ciasta. Mam w swoim zeszycie przepisów recepturę obecną w naszej rodzinie pod hasłem: Piernik Pani Zdobylakowej. Pani Helena była naszą sąsiadką, każdemu życzę takich sąsiadów! Właśnie na  bazie(...)wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła i 2 łyżki wody, tylko po to, by postawione na gorącym palniku nie podpiekły się i nie zgorzkniały. Cały czas mieszając rozpuszczam masę aż będzie jednolita i gładka. Teraz pozostaje już tylko umieścić leciutko przestudzoną polewę na muffinach, uważam

I tu będę miała takie te
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 154

było gulaszu, a taki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję(...)domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną

Moja smaczna kuchnia
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 215

Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni(...)panierować w panko lub mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące

Kuchnia Prezydentowej
Zupa rybna z kluskami francuskimi 152

Japońskie to misoshiru i suimono , tajskia - Tom yum , węgierska – halászlé , śródziemnomorska – bouillabaisse , rosyjskie - ucha i szczi , wegierska - halászlé , flamandzka – waterzooi , hiszpańska i katalońska

mojewypiekiinietylko
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3076

Sos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie

Słodka Strona
Domowa Quesadilla na ostro: z serem, kurczakiem, brokułami, chilli i jalapeño 217

KUCHNIE ŚWIATA - MEKSYK Składniki:  Tortilla: (na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej

KreatywnePiny
Kurczak ze śliwkami po cygańsku 318

Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedł kurczak ze śliwkami po cygańsku. Jak tylko przeczytałam

UgotujmyTo.pl
Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami 102

jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny, nie wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta. Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka. Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo(...)góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 179

Często jesienią  wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie,  o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki(...)oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.  W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu

Wanilia i Kardamon
Kuleczkowa sałatka z pieczonymi "falafelkami" z quinoy i kukurydzy 123

mięciutkie w środku, żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł wcześniej.  Przyznaję, że ta sałatka jest trochę pracochłonna, ale zapewniam iż efekt wizualny i smakowy wart wysiłku, więc gorąco polecam. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem (bez GMO) 1 opakowanie mozzarelli w kształcie kuleczek 2-3 fioletowe ziemniaki 10 czarnych oliwek(...)razu serwujemy (jeśli sałatka postoi dłużej to "falatelki" zmiękną, też będą smaczne, ale jednak chrupiące są lepsze). Smacznego :) * Mąka kokosowa wykazuje właściwości higroskopijne, wchłonie nadmiar wilgoci, ale gdy damy jej zbyt dużo, masa zrobi się za sucha i nie będzie można uformować kuleczek.  http://warzywneinspiracje.pl

Quinoa Raz!
Karmel solony i test patelni Ballarini 163

limitowanej serii Lucca ( tutaj do obejrzenia), z powłoką granitową. Jak napisał producent ma wyjątkowo odporną powierzchnię na uszkodzenia mechaniczne. Rączki po obu stronach naczynia ułatwiają manewrowanie patelnią przy cięższych daniach. Znakomita zarówno do smażenia, jak i do duszenia potraw bez ryzyka przypalenia. To moja pierwsza patelnia z dwoma uchwytami i pierwsza tej firmy. Nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać(...)lekkość, powątpiewałam czy da sobie radę w mojej kuchni, w której palniki są prawie cały czas odkręcone ;) Oczywiście przez ten czas testowania smażyłam na niej różne potrawy, począwszy od cebuli - jest do tego świetna ze względu na nieduży jak dla mnie rozmiar (24 cm), poprzez różne kotlety, risotta, farinatę z ciecierzycy i inne. Patelnia dała radę, świetnie i szybko się

Co na wege obiad?
Sycąca pęczakowa z mięsem 169

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w

Apetyczna babeczka
FRANCUSKIE PIZZETKI Z PARMEZANEM 161

ciasto francuskie? Jeśli kupujesz to gdzie? napisał: olaf.nieweglowski 2013/10/24 09:01:52 Na sam widok ślinka leci, koniecznie muszę zrobić. :) napisał: maria.rpa 2013/11/27 12:46:52 Świeża i jeszcze gorąca promocja w mBiuro! Sprawdź na www.mbiuro.pl napisał: nablogi123 2013/11/29 10:18:16 Nigdy nie robiłam. Muszę spróbować tej ciekawostki ;) napisał: snowmaxpl 2013/12/03 09:55:49 Ciekawy i szybki pomysł(...)Wyglądają przepysznie:-) Koniecznie muszę wypróbować przepis! napisał: thekretka 2014/07/24 00:13:17 wygląda świetnie i tak samo smakuje :) napisał: car-spa 2014/08/01 13:20:40 proste i szybkie danie, a do tego bardzo smakowite :) napisał: marek.olszak 2014/08/03 23:01:31 Kochani,dziękuję za tyle wspaniałych ,pozytywnych wpisów.do tej pory niestety nie mogłam na nie odpowiedzieć dziś mówię: ciasta

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania