jedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu(...)nadchodzącym tygodniem. Proszę Państwa, oto Bruschetta! Przepyszna wersja bagietki z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Same podstawowe dla włochów produkty. Przepis na bagietki, które widać na zdjęciach znajdziecie tutaj , bardzo gorąco je polecam, przy odrobinie wprawy zaczynają wychodzić bardziej niż rewelacyjne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż w markecie. Bruschetta 1 bagietka 4 pomidory 3 ząbki czosnku kilka listków
Przepysznik - BLW i nie tylkojaglany. Czasami dodaję część batonika proteinowego. Kombinacji jest naprawdę wiele. A dziś mam dla was bardzo łatwy przepis na owsiankę z musem czekoladowym. 4-5 łyżek płatków owsianych zalej gorącą, przegotowaną wodą i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj ulubiony mus. To u mnie dzisiaj połączenie 1-2 łyżek jogurtu greckiego z kakao. Jako dodatek wybrałam wiórki(...)rodziny, grill Russell Hobbs Legacy Floral stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni. Jest to idealne urządzenie do tworzenia smacznych, grillowanych kanapek z serem, hamburgerów, świeżych ryb czy innych pysznych dań. Oprócz przyciągającego oko kwiatowego wzoru grill posiada innowacyjną technologię, która umożliwia odpływ nadmiaru tłuszczu do osobnej taki ociekowej. Skutecznie redukuje zawartość tłuszczu w posiłkach o 42%, bez utraty smaku
TetiisheriRolady to potrawa z mięsa, Przygotowuje się rolady przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb. P.S. Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki(...)Jeśli nie , możesz wtedy wyj ę ty z foremek c hleb ws t awić na kratce do stygnacego piekarnika na 4 - 5 minut, aby „doszedł”. Zanim pokroisz chleb, daj mu całkowicie ostygnąć na kratce. S macznego. Dwa chlebki - dwie kromki Kromka chleba z semoliny Miękisz i chrupiąca skórka Inspirowała ksążka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkaLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na SłodkoZaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to
UgotujmyTo.plkarpia, na dużej ilości cebuli i marchwi, który doprawiamy rodzynkami, migdałami, dużą ilością pieprzu, solą, w razie potrzeby także cukrem. W razie konieczności dodaje się także żelatynę (ale wtedy danie jest już koszerne). Karpia po żydowsku podaje się tradycyjnie z chałką. Składniki: co najmniej 1 karp o wadze ok 1.5 kg (w całości) 3-4 duże cebule(...)jakiś czas). Pozwalamy, żeby wywar z białkiem gotował się delikatnie parę minut – mieszając. Przecedzamy przez gęste sito wyłożone np. lnianą ściereczką lub gazą – wywar będzie przejrzysty. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę (nie przesadźcie z ilością – u mnie z podanych ilości składników wyszło około 1,7l czystego wywaru i 7 łyżeczek żelatyny zupełnie wystarczyło; nie chcemy żeby galareta
Pociąg Do Kuchnidane uczestniczyć. Mowa oczywiście o See Bloggers podczas którego poznałem tylu wspaniałych ludzi, że głowa mała i zobaczyłem jaka ogromna siła i jaki potencjał drzemie w blogosferze. To mi dało siłę i pokazało, że blogowanie naprawdę ma sens. Później przyszedł czas na pierwszą poważną współpracę, która pozwoliła mi uwierzyć, że to, co robię ma sens i może być sposobem(...)dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka
Food Squarebyło to ogromne przeżycie nawet dla tych, którzy nie są zagorzałymi kibicami. Chciałabym wędrować wzdłuż plaż, wynająć skuter i jeździć wąskimi uliczkami, zobaczyć, tak dużo jak tylko się da. Hiszpania kojarzy mi się z wiecznym słońcem, świeżymi owocami i warzywami i winem. Jeść i pić i nie myśleć o dniu codziennym. Zachodzić do małych knajpek serwujących pyszne lokalne jedzenie(...)twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią
dom-agi.plBread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski(...)zacznie być widocznie złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka
Karo in the Kitchen„- Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na
mojewypiekiinietylkoJuż od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu
Smaczne ZdroweŻur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany
Pełny talerzrazem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Ciasto w folii za chwilę znajdzie się
Grahamka, weka i kajzerkaJeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo
Poezja Smaków - blog kulinarny