dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:451/571)

Prawdziwa włoska pizza 241

można oczywiście poszerzać i modyfikować, z tym, że moim zdaniem dodatków nie powinno być na pizzy zbyt wiele, gdyż wówczas ciasto robi się zbyt miękkie i gumiaste. Do przygotowania dania użyłem: 700 gram mąki typu 00 (do pizzy), 25 gram świeżych drożdży, 1 puszki pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczek cukru, 1 ząbka czosnku, suszonego oregano, suszonej(...)rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Co istotne blacha, na której zamierzałem piec pizzę powinna znajdować się wewnątrz piekarnika w czasie jego nagrzewania. Kiedy piekarnik był już rozgrzany wyjąłem z niego gorącą blachę i położyłem na niej pizzę. Piekłem w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Po tym czasie brzegi pizzy powinny być mocno przyrumienione, sos roztopiony, a ciasto chrupiące. Jak już

Wyprawy kulinarne
Uroda i eliksir. Sernik mandarynkowy. 184

jego działaniem. A potrafi naprawdę wiele. Najbardziej doceniam jak niezwykle wyostrza wzrok. Pozwala dojrzeć piękno schowane za zasłoną pozorów i powierzchowności. Rozpala zmysły spragnione czystych dźwięków, soczystych barw i gorących uczuć. Daje wolność i niczym ni skrępowaną radość. Eliksir życia. Brzmi dziwnie? A może to zwykły wymysł? A może jedynie mikstura z bajki, w którą wierzą tylko dzieci? Jeśli(...)przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą

KUCHARNIA
Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 275

Awokado albo smaczliwka (Persea Scheffer) to daleki kuzyn gruszki. Uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla

mojewypiekiinietylko
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 235

Nie napracujecie się przy tej zupie. Warzyw nawet nie trzeba obierać, wystarczy je tylko porządnie wyszorować. To stuprocentowo wegańska, lekka i bardzo zdrowa zupa. Na diecie

Karo in the Kitchen
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 400

Jakiś czas temu był taki kurczak ..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny

Moje domowe kucharzenie
Szparagi z sosem holenderskim 152

Szparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 245

nadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni w Kamiennej Górze, który kupiłam na wrześniowym Kiermaszu Produktów Regionalnych w Jeleniej Górze. Jeżeli macie możliwość kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak; bardzo łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się(...)duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól  2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy

Kuchnia Prezydentowej
Słodka plastelina 200

rocznicową kolację (w bardzo przyjemnym miejscu swoją drogą, o czym napiszę w jednym z kolejnych postów kilka słów więcej), nie daliśmy rady się wyspać, i wróciliśmy do Danii bardzo szczęśliwi, pełni wrażeń, choć niekoniecznie wypoczęci. Już się nie mogę doczekać kolejnych wakacji - tym razem nieco dłuższych, spokojniejszych. Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam masę plastyczną. Była niezwykle istotnym elementem pewnego projektu, który(...)masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna. Przepis znalazłam u  Rynn . Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym wstępem, który bardzo mi się przydał. Serdecznie polecam lekturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka dla leniwych 186

Czasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić

Proste-przepisy.pl
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 198

Po prawie dwumiesięcznej przerwie wracam...z grzybami, a konkretnie z maślaczkami. Dzisiaj Mała obudziła się bardzo wcześnie, więc postanowiłyśmy wybrać się na spacer do lasu. Nie

Nie tylko w kuchni
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 225

Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z kurkami 202

Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;)  Jest kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym, amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką mąki z amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto(...)tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta. Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.  Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód! Smacznego Jeśli lubisz tarty, zobacz również: tarta z zielonymi szparagami amarantusowa tarta z marchewką i   fenkułem

Codziennik Kuchenny
Sajgonko – krokieciki 161

Sajgonko – krokieciki zaczęłam robić już pewien czas temu. Potrzebowałam wtedy szybki pomysł na ciepłą kolację. Przeszukałam lodówkę i szafki w kuchni, no i znalazłam papier ryżowy

Smakowy Raj
ZUPA GULASZOWA 311

   Zupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na

Smaczne Zdrowe
Żeberka z grilla 242

Ten przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę

Kulinarna Pokusa
JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 180

Po ostatnich kotletach z kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 329

Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) Zupa ziemniaczana, ta wersja powstała ostatnio u nas w domu, gdy moja córka rano wstała i powiedziała proszę

Kuchnia na wzgórzu