125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny(...)smaki. Dzięki drożdżówkom, przypadkiem wyszedł mi wspaniały twaróg (zrobiłam go „z tego co miałam” i oczywiście nadawało się na twaróg). Słodkie, ale nie przesłodzone, wilgotne, puszyste i naprawdę fantastyczne. Gorąco polecam i życzę smacznego. We wspólnym Wypiekaniu na śniadanie , wraz ze mną, uczestniczyli: Iza Smaczna Pyza Paweł i Magda Chleby.info Bożena Moje domowe kucharzenie Lidia zdjęcie
mojewypiekiinietylkojajka, 2 - mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego: - butelka piwa Książęce c hlebowo miodowe - mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki - mąka chlebowa bezglutenowa(...)piwa odstawiamy do ostudzenia, do reszty dorzucamy masło, smalec, cukier, miód,rozpuszczamy podgrzewając i cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała
Wypisz WymalujJak natknęłam się na ten przepis to wydał mi się ciekawy, ale jak już go przygotowałam przeszedł moje oczekiwania, okazał się rewelacyjny. Do przepisu potrzeba 500
Mama Gotujezapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej
Miód i pieprzPłynne czwartki Od dość dawna na blogu nie było zupy, a dziś w związku z wciąż trwająca akcją kulinarną - kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą
Codzienne GotowanieMam dla was dowód na to, że gdy coś zalega w szafie/lodówce można szybko i smacznie to przetworzyć np w kotleciki. Zamysł był zrobienia sałatki
Garnkowe fanaberieOdrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni. Składniki Ciasto: 400 g mąki jajko sól Farsz: 750 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych
R'n'G KitchenMarcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania szybkie, łatwe, no i oczywiście smaczne. Tutaj z pomocą przyszedł mi Krakus, który wprowadził do swojej oferty produkty przygotowane są metodą Sous vide, w tym właśnie moją ukochaną(...)smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się, że pierś wygląda bardzo smakowicie. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso – podsumowując nie zawiodłam się i gorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni
karmelowyDziś zabieram Was do Włoch ( ajj! jak ja tam dawno nie byłam! ). Te wakacje miałam spędzić w ukochanym Rzymie, ale tak się złożyło, że spontanicznie wyjechałam
Ostra na SłodkoPrzy tak sytej zupie, drugie danie już nie jest potrzebne! Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów na zupy tradycyjnie gotowane na żeberkach wędzonych, korpusie kurczęcym lub skrzydełkach, czy mostku wołowym. Nie ma wątpliwości, że przyrządzane podczas powolnego gotowania, naciągają mocno mięsnym smakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania. Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę(...)pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać" . Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, bo zawartość pryska ;) Podawać z kaszą jęczmienną i plastrami kiełbasy podwędzanej
Grunt to przepis!Zrobiłam tą zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja. Jedli, aż in się uszy trzęsły Dosyć pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest
Kuchnia PokoleńNaleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub
Mieszam w Garnkupoparzeniem. Bez obaw można trzymać ją w dłoni nawet, gdy pijemy gorącą herbatę czy kawę. Szklanki posiadają ergonomiczny kształt, który zapobiega wyślizgnięciu się z dłoni. Idealna do serwowania zarówno gorących jak i zimnych napojów. Więcej produktów szklanych Vialli Design, z serii z podwójnym dnem, można znaleźć w sklepie internetowym http://www.decorto.pl Normal 0 21 false false false(...)komentarz pod postem konkursowym na blogu lub na FB bistro mama. Zwycięzców wybierze Organizator konkursu. W konkursie mogą zostać nagrodzone osoby pełnoletnie. Osoby nagrodzone wyrażają zgodę na przekazanie swoich danych teleadresowych, niezbędnych do wysyłki. Organizator i Sponsor konkursu nie przewidują wysyłki nagrody za granicę. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygranej za pośrednictwem zwrotnego adresu e-mail. Wyniki konkursu zostaną opublikowane
bistro mamachyba łatwiejszego i prostszego sposobu na podanie krewetek, a jednocześnie smakowitego i bardzo popularnego jak krewetki w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu. Nie jest to może najbardziej dietetyczne danie, no bo smażone na tłuszczu, jednak chrupiące delikatne krewetki są grzechu warte. Cały sekret w delikatnej chrupkości kryje się w panierce panko . Nie jest to nasza rodzima panierka(...)dłoni kolejną porcję krewetek i znów kłaść szybko na tłuszcz w jak najmniejszym odstępie czasu by wszystkie krewetki smażyły się mniej więcej tak samo długo. Gotowe podawać jeszcze na gorąco z sosem-dipem. Najbardziej nadają się do tego czosnkowe sosy na bazie jogurtu lub majonezu z dodatkiem chili
Sztuka gotowania w/g SamiryKolejny niesamowicie smaczny i zarazem niesamowicie łatwy przepis gotowy! Tym razem z przepisu jednej z Was – Ani , która zachęciła , zachwalała … więc nie miałam innego wyjścia i
Ostra na Słodko