dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:445/571)

Smalec z wędzonego boczku 153

Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z

Codziennik Kuchenny
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 149

Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam.  Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam

Moniki Smakołyki
Wieprzowina w sosie musztardowym 142

 Jesienne dni tak szybko mijają. Człowiek goni od rana do wieczora i nawet nie wie kiedy i jak kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem

Przysmaki Karolki
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 188

końcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w końcu się zebrałam by opisać moje starcie z kultowym, staropolskim daniem. Szczerze mówiąc do tej pory nie miałam wielkiej chęci zmierzyć się z z jego przygotowaniem. Może dlatego, że wydawało mi się niezwykle skomplikowane i wymagające magii. W pamięci(...)jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka wiejska 34695

Już dawno temu chciałam zrobić zapiekankę z ziemniakami, ale jakoś zawsze odkładałam to "na kiedyś". Teraz już wiem na co czekałam :-) Dokładniej ujmując: na natchnienie, które

Passions hobbies life
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 178

również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna(...)redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
Medaliony w sosie z białego wina z serem brie i żurawiną 189

Bardzo delikatne i wyrafinowane danie, które z kawałkiem chrupiącej świeżej bagietki może być przystawką, a z  makaronem, np. tagliatelle, może stać się obiadowym daniem. Pasują do tych medalionów jedynie neutralne w smaku, niezbyt aromatyczne dodatki, ponieważ i mięso, i sos, i ser brie tworzą bardzo łagodną kompozycję subtelnych aromatów, którą z lekko leśnym, kwaskowatym wdziękiem podkreśla akcent(...)sera brie, na ser po kilka kulek żurawiny, lekko je dociskając do sera, przykrywamy ser następnym medalionem. Mięso przełożone serem i żurawiną władamy do piekarnika na10-15 minut, wyjmujemy, gorące polewamy gorącym sosem (gdyby sos trochę zgęstniał, wlewamy do niego 2-3 łyżki wina). Podajemy z bagietką lub makaronem

Kuchnia Prezydentowej
ZUPA Z DYNI ZE ŚWIEŻYM IMBIREM 193

ZUPA DYNIOWO-IMBIROWA Ta zupa naprawdę rozgrzewa! Chilli, świeży imbir, kurkuma razem z dynią tworzą idealne połączenie. Krem jest delikatny i lekko pikantny. Jeśli krem jedzą

Calzonella.com
KOKARDKI Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I POMIDORAMI – szybki, pyszny obiad 188

Znajomi kiedyś śmiali się ze mnie, że jestem „makaroniara”. No bo to prawda – zarówno makarony , jak i wszelkiego rodzaju kluchy , kopytka i naleśniki

Ostra na Słodko
Pasztet z czerwonej soczewicy 128

Dietetycznie, zdrowo i warzywnie Był już Pasztet drobiowy . Był jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem

Grunt to przepis!
Burrito 162

przygotowania. Wygodnie zawinięte w tortillę jest też łatwe do spożycia, nawet „na szybko” i bez pomocy jakichkolwiek przyporów w rodzaju talerzy i sztućców. Dlatego, będąc zarazem dość sycącym daniem, może być równie dobrze pełnowartościowym posiłkiem jak i przekąską „w biegu”. Innym przejawem praktyczności tego konkretnego przepisu jest również możliwość przygotowania zawczasu większej ilości nadzienia i potem stopniowego (porcjami) podgrzewania(...)Dodajemy z powrotem podsmażony ryż oraz pozostały bulion. Dusimy dalej, czasami mieszając, tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (w razie potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno

Kulinarna Pokusa
Ziemniaki zapiekane z brokułami i serami oraz "Mroczna symfonia" 163

dopadło na tygodniu. Z braku przygotowanych wcześniej dań do odgrzewania, pomyślałam o pieczonych warzywach. Pomysł ewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy(...)Tony jest jego wybranką. Przez długi czas miałam wrażenie, że Antonietta bawi się uczuciem Byrona. Tak naprawdę dopiero pod koniec książki uwierzyłam również w jej miłość. Książka jest niesamowicie gorąca. Oboje bohaterowie mają fizyczną obsesję na swoim punkcie. Opanowuje ich namiętność, którą często rozładowują w łóżku. Kolor złoty i srebrny

Weekendy w domu i ogrodzie
Genialne krewetki w cieście piwnym 280

zbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie

OstryKęs
Genialne krewetki w cieście piwnym 492

zbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie

OstryKęs
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 447

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym

Karo in the Kitchen
Smalczyk domowy 157

Taki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak   większość chętnie się   tym

W kuchennym oknie Ewy
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 246

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę

Basia w kuchni
Gruszkowa jaglanka 197

kuchni po kubek gorącej kawy oraz czegoś co mnie uratuje i rozgrzeje od środka. Tak właśnie staję się najszczęśliwszą osobą na świecie, siedzącą na parapecie z miską tej gorącej, lepkiej jaglanki, która wypełnia mój pokój zapachem gruszki, imbiru i cynamonu... Może i wam potrzebny jest taki ratunek?  Wszyscy walczymy z jesienną chandrą... Najlepszym sposobem by zostać zwycięzcą(...)trawieniu białek (dlatego dodatek serka wiejskiego do śniadania) i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Uwaga! Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić samej kurkumy, dlatego przed dodaniem do dań, należy zmieszać ją z czarnym pieprzem lub papryką i rozpuścić w oliwie z oliwek

Gawron w rosole
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 166

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne.  Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym  smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej(...)minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie. W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy. Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię

Smak mojego domu
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 220

jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta na niedzielę udział wzięli autorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania