podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście(...)twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego
Rozpustne gotowanieserwowano. Każda potrawa była dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego(...)historycznym dla miasta miejscu serwowana jest kuchnia włoska. Bardzo mnie cieszy, że dziś można tam zjeść dobre jedzenie. Do syta. Porcje zdecydowanie dla głodnych gości. Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus
Kucharzycazapiekanki oraz dania, które mogę spokojnie odgrzać nawet na następny dzień. Takim daniem są właśnie zapiekane naleśniki. Większość ludzi preferuje naleśniki w wersji na słodko. Spokojnie można usmażyć ich podwójną porcję, w jeden dzień podać na słodko a w drugi na słono – z dodatkiem mielonego mięsa, sera mozarella i sosu pomidorowego. Takie danie sprawdzi się(...)oleju na złoty kolor. 2. Cebulkę oraz czosnek podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy porcję mięsnego nadzienia i zwijamy. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy je do przecieru pomidorowego. Jeśli sos robicie na pomidorach z puszki dodajcie
Życie ze smakiemrównież w środku. Kebaby podałam z sałatką z grillowanych warzyw i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki 500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę) 7 g soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka sumaku 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu(...)przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe porcje (8 - 10) - zależy od wielkości naszych patyczków szaszłykowych. Uformować grube mięsne wałki, każdy nadziać na patyczek, a następnie starać się jak najbardziej wałki wokół patyczków rozpłaszczyć i wydłużyć. Kebaby grillować na mocno rozgrzanych węglach. Kiedy kebaby są już prawie gotowe
Stare Garymożna jeść spaghetti to się gotuje zupki a la spaghetti....mniam..pyszna wyszła..zwłaszcza , że dałam swój makaron, ale można dać i taki ze sklepu..Warzywa też można dać różne, ja akurat miałam torebkę warzyw -mieszanki chińskiej na patelnię. Makaron 2 szkl.mąki 2 jajka szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek(...)vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę .Dodać koncentrat i mieszankę warzyw .Zagotować, do gotującej się wody wrzucać mięsne kulki.Gotować około 15-20 minut.Dodać ugotowany makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić.Chwilkę jeszcze podgotować
Moje domowe kucharzeniePrzepisów na gołąbki jest tyle, ile domów w których się je przygotowuje. W liście kapusty zawija się farsz mięsny, grzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem(...)łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę
Smakowity Blog KulinarnyGulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek(...)Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.lubią. Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię najbardziej :) Już wcześniej wspominałam, że bakłażan najlepszy do sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży(...)rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje. Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie
ChilliJemystylem życia, rzeczywiście zostanę "roślinożercą", zarzekałam się o swoim mięsożernictwie. Jak widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie. W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie(...)już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCi z Was, którzy są z przymusu na diecie bezglutenowej, wiedzą doskonale, jak bardzo trzeba być zorganizowanym w kuchni, żeby zawsze zjeść w porę swój posiłek
Quinoa Raz!Tak jakoś zachciało mi się czegoś konkretnego, mianowicie mięska. Uwielbiam sosy więc zrobiłam dwa w jednym. Składniki: wołowina 250 g wieprzowina 250 g jajko 1 szt
Różowa kuchniaZapraszam na pyszne kotleciki , zawsze przygotowuję je z jednego mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały
Sama słodycz i szczypta chiliKlopsiki duszone w młodej kapuście to przepyszne i proste danie jednogarnkowe . Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pulpeciki są doskonałym pomysłem na obiad , podane z dodatkiem młodych ziemniaków, posypane dużą ilością świeżego koperku smakują wybornie. Takie klopsiki jadłam kiedyś dawno temu u przyjaciół na obiedzie i tak mi posmakowały, że przygotowuję je co roku(...)mielone, wbić całe jajko, dodać namoczoną i odciśnięta bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Wlać wodę, wsypać sól i pieprz czarny. Dłonią dobrze wyrobić mięsną masę, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować małe pulpeciki. Mięsne kulki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Pulpeciki zdjąć
Zrób to smacznieciekawe potrawy, które ostatnio przyrządzałam Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo- wieprzowe(...)pieczenia, naciąć z każdej strony na paski ale tak, aby środek był cały. Tak przygotowane ciasto przenieść na papierze na blachę do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w mięso. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę, następnie pocięte na paski boki zakładać naprzemiennie na środek
Smaki Arminedzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super pyszna przekąska. Menu sylwestrowe przyrządzam najczęściej w formie bufetu. W moim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy(...)rodziną i znajomymi. Dorośli, dzieci…wszyscy razem witamy Nowy Rok. Menu sylwestrowe umila nam czas do wybicia dwunastej, ale zabawa trwa jeszcze długo po północy. Lekkie dania na Sylwestra świetnie się sprawdzają na długie biesiadowanie. Spara Spara Spara Spara The post Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia