macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Przyznam się szczerze, że do tej pory takie gotowe sosy omijałam w sklepie szerokim łukiem, jakoś nie byłam do nich przekonana, a teraz w ramach współpracy otrzymałam od JAMAR właśnie taki(...)maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia. 3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy
IzabelawkuchniSmaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 3 skrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka 1 duża marchew 1/2 selera ½ cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki
Czerwień i błękitdiecie. Keto pasztet z dyni i cukinii Dynia Królowa jesiennych stołów. Muszę się przyznać, że najczęściej stosuję ją w daniach na słodko… Za każdym razem, jak zdecyduję się ją zrobić w wersji wytrawnej na nowo odkrywam, że w daniach wytrawnych dynia radzi sobie wyśmienicie. 😀 Ja użyłam tutaj odmiany Hokkaido, której miąższ jest miękki, mączysty i szybko rozpada się(...)bazę dania. Ostra papryczka Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasujcie do swoich preferencji w kwestii ostrości potraw. Jeśli nie jesteście fanami mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki. Cebula Częsty dodatek do dań wytrawnych
Modern Cave GirlSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem
Luźna KuchniaPrzepis na słynną kanapkę Big Mac z McDonald’s w domowym wykonaniu. Nie mogłam uwierzyć że te wrapy smakują niemalże identycznie co oryginalny burger. Kluczowymi
ProstePesto.plKotlety z kaszy jęczmiennej perłowej i mięsa mielonego z sosem grzybowym, to godna uwagi propozycja na pyszny i pożywny obiad. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów
Kuchnia Na WypasieSchabowe roladki leśniczego Pyszne roladki leśniczego , to kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów , które zaatakowały nas w tym roku plagą urodzaju. Jako zagorzały grzybiarz nie podaruję
Ogrodnik w podróżyDla szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:) Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso i przyprawy. Długo i powoli gotowane. Nic się nie marnuje – wygotowane do miękkości mięso po karmelizowaniu i przyprawieniu wraca(...)cebulę obieramy, wrzucamy do garnka w całości, bez krojenia. Wlewamy sos sojowy. Im lepsze składniki, tym lepszy ostateczny smak zupy. Żeberka powinny być świeżutkie, lekko tłuste, mocno mięsne i żywe w kolorze. Imbir i przyprawy – jak najświeższe i najbardziej wartościowe. Podobnie jest z sosem sojowym – to wbrew pozorom nie sama słoność i kolor. Dobry sos sojowy to naprawdę głęboki
Karo in the Kitchenniej tłuszcz, który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa(...)kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka mroźnych poranków z temperaturą -10 stopni bez śniegu,taką mamy zimę pod koniec stycznia. Na zimowy obiadek dziś serwuję makaron z klopsikami.
Kolorowa kuchnia Elkijakiemu może zostać poddany po raz kolejny. W ten sposób właśnie dochodzi do rozbudowy mięśni. Odżywianie jest kluczem do procesu regeneracji. Białko składa się z aminokwasów, które są składnikami mięśni. Fakt ten tłumaczy, dlaczego codziennie należy spożywać dostateczną ilość białka. Ale ile dokładnie? Tempo życia w dzisiejszym świecie i napięty tryb życia powodują, że często niełatwo jest spożyć porządny(...)słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają się czy łączą z suchymi składnikami. Są wygodne i proste w zastosowaniu. Godne polecenia
Tetiisherijada się ryż i polentę, okraszane najczęściej masłem. Zaś na południu królują niezliczone rodzaje makaronów i oliwa. Jednak wszędzie obowiązuje ta sama zasada.....stosują świeże produkty, jakie o danej porze są dostępne. Aby poznać oryginalne, proste, szybkie czyli moje ulubione przepisy wystarczy sięgnąć po darmowy ebook dwujęzyczny ( polski i włoski), aby skorzystać z prawdziwej włoskiej kuchni(...)gotujemy około 15 - 20 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, odrobiną parmezanu i zielonym akcentem. Proste? I to bardzo. Smaczne? I to jak. Czy sam, czy też z mięsną wkładką zawsze mile widziany na każdym stole. To dopiero początek cyklu z kuchnią przez świat. Kto jest ciekaw innych włoskich specjałów, a w przyszłości potraw z innych stron świata, zapraszam
Dieta moja pasjawiększość z nas wie parówki to ulubione danie dzieci . Moje wnuczki wprost uwielbiają je . Na zimno lub na ciepło , wszystko jedno ważne aby były. Problem w tym że trudno kupić dobre parówki . Nawet jeśli na opakowaniu jest zaznaczone zawartość mięsa 70% ,to zaraz dalej są jakieś nazwy ,których nawet nie próbuje wymówić . Jak już zdecydowałam się na zakup(...)mięso wchłonie wodę . Krok 3 . Przemielić mięso razem z cebulą i czosnkiem . Następnie mięso należy z blęderować na gładką masę . Krok 4 . Na strecz spożywczy wyłożyć partię masy mięsnej ( ok 3 łyżek) Uformować wałek zawiązać nitką z obydwu stron . Cienką igłą przekuć miejsca gdzie zebrało się powietrze. Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę , Zmniejszyć ogień tak żeby woda
Eli Gotowanie