dania mięsne - 13801 przepisów (strona:721/921)

QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 134

czyli te, które występują w mięsie i których nasz organizm podobno nie jest w stanie sam wytworzyć, i o co m.in. toczy się walka między zwolennikami diet wege i mięsnych). Jednym z białek egzogennych jest LIZYNA , która odpowiada za odbudowę komórek i przyspiesza regenerację organizmu, np. po wysiłku, i właśnie w szczególnie duże ilości lizyny obfituje quinoa. W przeciwieństwie(...)amarantusa i macie pożywną zupę-krem na kolację :) Obiecuję więcej wpisów z komosą w roli głównej, na pewno będzie jeszcze o quinoa czerwonej i czarnej , obserwujcie! P.s. Podobne danie ale z soczewicą i kaszą gryczaną znajdziecie na blogu  tutaj

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Risotto z kurczakiem i warzywami 43

Kremowe risotto z kawałkami kurczaka marynowanego w ziołach prowansalskich oraz warzywami. Do risotto użyłam mojego ulubionego połączenia warzyw – papryka, cukinia i słodka kukurydza. Risotto najlepiej

ProstePesto.pl
Klops z boczniakami. 142

znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam(...)następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą mięsną i pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni C piekarniku przez 50-60 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 206

założycielki Poradni Dietetycznej Halsa , Pani Anety Łańcuchowskiej, która przekonała mnie jak ważna w naszej diecie jest obecność wieprzowiny, za którą niespecjalnie przepadałam. Wraz z blogerami mieliśmy szansę zaprezentować nasze dania z grilla wg poniższego menu: 1.Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina (oczyszczony schab QAFP , mango, ocet mango ,rozmaryn, owoc(...)malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki

upichcona
Dietetyczna galaretka z kurczaka 381

koniec drugiego tygodnia mojej diety podaję Wam przepis na pyszną, dietetyczną galaretkę z drobiu , inaczej zwaną też galartem , czy galantyną . U nas w domu na taką mięsną galaretę czy drobiową, czy wieprzową mówiło się galat . Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim(...)czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post Dietetyczna galaretka z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meble do spiżarni – jakie wybrać 74

domu miejsce na magazynowanie żywności długoterminowej. Nie tylko ze względu na panującą pandemię czy inne losowe wypadki. Zapasy żywności pozwalają nam realnie oszczędzać na jedzeniu. Produkty o długiej dacie przydatności do spożycia możemy kupować w dużej ilości w momencie kiedy jest na nie promocja a potem sukcesywnie zjadać dokupując następne. Mi ta metoda świetnie się sprawdza. Wracając do meritum(...)taki właśnie postawiłam u siebie. Można idealnie wybrać wysokość do samego sufitu. Świetnie sprawdza się na słoiki z przetworami, puszki z warzywami i owocami oraz te rybne czy mięsne, na olej, na słoje do których przesypuję kasze, ryże, na duże zamykane pojemniki na mąkę. 2 Regał schodkowy – to świetny sposób na wykorzystanie przestrzeni przy skosach np pod schodami. Można

Dorota Smakuje
Surówka z marchewki, jabłek i pora 410

Surówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:3 bardzo duże marchewki  (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki(...)obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi.Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %.Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gulasz z kurczaka i szpinaku 120

Bardzo niecodzienny gulasz z kurczaka, z dodatkiem szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię

To co kocham
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 58

spora grupa osób, próbowałam zebrać kilka użytecznych informacji na ich temat. Być może zainteresuje was fakt, że początkowo owe miski wypełniały produkty wegańskie, tymczasem dziś równie popularne są ich mięsne oraz rybne wersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane(...)zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma przecież żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska mocy powinna być wypełniona na tyle

Even Better Food
Gulasz z fasolką szparagową 211

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa(...)minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę. Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Po mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę

Pyry na Gaz
Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" 205

zaprezentowany przejrzyście, praktycznie i estetycznie . Podoba mi się zasada hołdowania sezonowości świeżych produktów wykorzystywanych do gotowania. Przepisy są niezbyt skomplikowane, ale jednocześnie potrafią zaintrygować nietypowym składnikiem, lub sposobem przygotowania dania. Jedyny minus jaki mi się narzucił, to nastawienie na gotowanie dużych ilości . Przepisy zdecydowanie nie są przeznaczone dla singli, a raczej dla kilkuosobowej rodziny. Jednak to przecież(...)kostkę 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu ZUPA WŁAŚCIWA: 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół z dnia poprzedniego 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

Grunt to przepis!
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 224

miski Buddy” lub „miski mocy”, jak określa je spora grupa osób, próbowałam zebrać kilka użytecznych informacji na ich temat. Początkowo owe miski wypełniały produkty wegańskie, dziś można znaleźć ich mięsne oraz rybne wersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane(...)zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska Buddy powinna być wypełniona na tyle

Even Better Food
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 129

Lubię tych naszych bratanków, a szczególnie ich kuchnię, nie ma się co oszukiwać... Tym jest ona dla mnie milsza od innych, że zawsze mam właściwie wszystkie

Kuchenna Kontrrewolucya
C... Conchiglioni nadziewane 332

mocnym opiekaczem, który z powodzeniem pełni rolę piekarnika.  Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić Was na literkę C, czyli pyszny makaron Conchiglioni. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje jednego dania (nauczona doświadczeniem z mojego domu (mój tata jest totalnym mięsożercą) wiem, że gusta są niestety różne, więc staram się często dawać wybór), "nafaszerowałam" je na 2 sposoby. Składniki(...)przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się

Kitchens Alphabet
Mindful eating: jeść zdrowo i świadomie 65

walki. W tym przygotowaniu powstają wszelkiego rodzaju wewnętrzne reakcje, które stawiają nas w stan gotowości i przygotowują ciało, na przykład do lotu, poprzez doprowadzenie większej ilości krwi do mięśni nóg i przyspieszenie pulsu, aby przygotować nas do wyścigu. Ta reakcja — a więc i ta emocja — jest konieczna, ponieważ pomogła nam przetrwać. W dzisiejszych czasach to zagrożenie nie wynika zwykle(...)przeanalizować sytuację, aby wykryć, co prowadzi cię do tego, i może być wskazane, aby szukać pomocy profesjonalisty, aby pomóc Ci znaleźć powód. Z drugiej strony, mindful eating pozwala nam dać sobie przestrzeń na poprawę relacji z jedzeniem. Dzieje się tak dlatego, że jedząc z rozmysłem, doznania, które pojawiają się podczas posiłku są lepiej rozumiane przez mózg, a ich efekt jest

ProstePesto.pl
Kostandin i PORACHUNKI- grzechy mafii 72

najpierw do I części: Kostandin. Grzechy mafii , która wspaniałą wrześniową premierą 2020 roku wbiła się na czytelniczy rynek i czytelniczki zyskały nowego Idola. Męski, niebezpieczny, sexowny, bogaty. Tego nie da się nie pokochać Zabójczo przystojny, obłędnie namiętny i… śmiertelnie niebezpieczny. 23-letnia Alicja usiłuje odzyskać równowagę po ciężkich przeżyciach. Mają jej w tym pomóc wakacje w Leicester. Już(...)Całość świetnie się komponuje, na koniec przyspiesza, by zostawić nas w oczekiwaniu na więcej. Po tragicznym wypadku Felicja zapada w śpiączkę. Budzi się prawie po miesiącu z zaawansowanym zanikiem mięśni i częściową utratą pamięci. Zakochany w niej Alexander udaje lekarza, żeby tylko być blisko swojej wybranki. Wkrótce potem wybucha medialne szaleństwo wokół książki „Kostandin. Grzechy mafii”. Policja tropi Victora, Kostandina

Latosiowydom
Lazania z cukinii Paleo 155

duże porcje. Lazania z cukinii Paleo Wariacja na temat włoskiej lasagne, zgodna z zasadami diety Paleo. Zamiast płatów lasagne- cukinia, a zamiast beszamelu- sos na bazie kalafiora. Polecam! Dania Danie główne Kuchnia Włoska Keyword lazania Porcje 4-6 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30-40 minut Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 łyżka oleju(...)układanki- zapiekanki są gotowe. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni Celsjusza. Cukinię odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kolejność warstw jest następująca: na dno żaroodpornego naczynia dajemy kilka łyżek sosu mięsnego, następnie posypujemy to wstążkami z cukinii i pokrywamy trzecią warstwą, czyli naszym beszamelem z kalafiora. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniśmy mieć warstwę beszamelu kalafiorowego. Tak przygotowaną

Modern Cave Girl
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 96

warte jest życie drobiu? Czym one są karmione i w jakich warunków trzymane, że hodowcy opłaca się sprzedać kurczaka za 7,50 minus marża sklepu? A indyka podobno nie da się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy(...)zmiękną dodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania