Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 usmażonych naleśników 400 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów ok 250 gram mozzarelli(...)podsmaży wlewamy pomidory w puszce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, gotujemy ok 6-7 min co jakiś czas mieszając, następnie ściągamy z gazu, następnie na naleśnika nakładamy mięsny farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak aby się nie stykały, na wierzchu naleśników rozprowadzamy sos pomidorowy
Blog kulinarny S9.PLzrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię krokiety z jajkiem i te z pozostałym mięsem z rosołu. Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki(...)przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku pieprz, paprykę słodką i wlać rosołu tyle, by mięso nie było za suche. Naleśniki smarować farszem mięsnym, zwinąć w rulonik. Ja nie lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce
Zrób to smaczniediety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się(...)boczku surowo wędzonego Składniki: pasztet Naturrino 250 g pieczarki 100 g cebula 100 g szpinak 250 g mąka 250 g 1 jajko woda 100 ml masło 50 g wywar mięsny lub warzywny 100 ml natka pietruszki 25 g sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną
karmelowySposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na
BullioSposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na
BullioNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na SłodkoNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na SłodkoPrzepis na tę przekąskę znalazłam na blogu Kuchnia Broni. To cieszące oko i smaczne danie z powodzeniem możecie przygotować na Święta Wielkanocne. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepsze jest na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek. Jedyny minus – jajko po czasie nieestetycznie obsycha. Warto pamiętać o tym, krojąc roladkę na plasterki – najlepiej zrobić(...)ostatnie 5-10 minut zdejmujemy z naczynia folię. Uwagi: Przygotowałam duże naleśniki, o średnicy 28 cm. Myślę, że w tym wypadku można smażyć ciut grubsze naleśniki niż normalnie. Farszu mięsnego wystarczyło mi na przygotowanie 3 dużych roladek. Wykorzystałam szynkę parmeńską. Jajka można przekroić na pół i wykorzystać ich mniejszą ilość. Oryginalny przepis zakłada zapiekanie roladek przez 40 minut
Smaki Na Talerzupyszne klopsiki, makaron i kolorowe warzywa. I to wszystko na jednej patelni. Całe danie zrobione na jednej patelni - duszone klopsiki z makaronem i kolorowymi warzywami Lubię takie jednogarnkowe dania. Wszystkie składniki powoli dusiły w jednym naczyniu. Mało zmywania i dużo smaków przenikających się wzajemnie. Tym razem zrobiłam klopsiki z mielonego mięsa , z drobnym makaronem i mrożonymi, kolorowymi(...)lubię tego robić. Mogłam zarządzić wyjście do restauracji, ale na to wcale nie miałam ochoty... Na szczęście w niecałe pół godziny można zrobić pyszne, mało pracochłonne i porządne danie . Przepis jest na 2-3 porcje, ale jeśli Was jest więcej to weźcie większą patelnię lub rondel i podwójcie ilość składników. Tym razem kupiłam gotowe mięso mielone, chociaż nie lubię
Smaczna Pyzajeżeli z takiego rosołu można wykorzystać mięsko do dalszej twórczości kulinarnej to jest idealnie. Po naszym ostatnim niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody(...)farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki po ok. 12 g każda. Teraz wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy naszą mięsną kulkę i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę i gdy pierogi wypłyną gotujemy 2-3 minut i wyciągamy. Aby pierogi się nie posklejały hartujemy je w zimnej
Kuchenne Wariacjeidealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą(...)pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Świat Domowej KuchniNie bez powodu dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pomidorową ze świeżych pomidorów. Sezon w pełni więc trzeba korzystać, bo kiedy jak nie teraz? Ale
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiProste i niestety dość powolne danie, ale czekania warte. Ostatnio mam ciągle ogromną chęć na wołowinę i wymyślam co i rusz obiady z tym właśnie mięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula(...)zalewamy wrzątkiem tak, by zostały przykryte z około dwu centymetrową nadwyżką. Do garnka wrzucamy także ziela angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy sos solą oraz pieprzem, można ewentualnie użyć kostek mięsnych lub bulionetki. Roladki w sosie gotujemy przynajmniej 1,5 godziny. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka z sosem i gotujemy jeszcze około 20 minut
Kuchenna Kontrrewolucyaróżnego rodzaju przyjęciach, jako alternatywę dla tradycyjnych (i dosyć ciężkich) sałatek z majonezem takich jak jarzynowa lub królewska. Sałatka z tortellini i awokado będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla. U mnie była też przebojem na wielkanocnym stole, jako idealne uzupełnienie tradycyjnych przekąsek świątecznych takich jak faszerowane jajka lub roladki z szynki. var stamp = parseInt(new Date().getTime(...)razem wybrałam pierożki z nadzieniem serowym, które jest bardzo delikatne i nie zdominuje innych składników sałatki. Dobrze sprawdzi się również farsz szpinakowy. Nieszczególnie pasuje mi tu nadzienie grzybowe lub mięsne, jeśli jednak nie znajdziesz innych, możesz je wybrać. Z jakim wyprzedzeniem może zostać zrobiona s ałatka z tortellini i awokado ? To jedna z tych sałatek, których raczej nie powinno się
okolicepalnika.plDziś pomysł na nieco inne mielone, bo z dodatkiem musztardy i posiekanej natki pietruszki. Takie mielone są delikatne, ale zarazem wyraziste w smaku. Są miękkie i
Waniliowe Improwizacjemięsnego, warzywnego i rybnego), wody z kaktusa, pestek arbuza, kiszonek, jogurtów warzywnych i złotego mleka z kurkum ą. Jeszcze popularniejsza będzie kuchnia wegetariańska i produkty dla wegetarian typu Bezmięsny Mięsny, oraz bezglutenowe zamienniki i bezalkoholowe koktajle. Kiszonki i słoiki W 2016 ukazało się całkiem sporo książek o kiszonkach (tutaj zestawienie ), więc wiemy już, że fermentowana żywność jest pyszna(...)się podle, leczyć naszą psychikę i przypominać miłe chwile z dzieciństwa. Nie ma to jak miska czegoś ciepłego i pysznego. Najlepiej z żółtym serem. Zobacz moje przepisy na dania na niepogodę. Uczymy się gotować Będziemy chcieli dowiadywać się więcej o pochodzeniu i właściwościach produktów wykorzystanych do przygotowania naszych potraw. W dalszym ciągu popularne będą warsztaty
Ugotowane pozamiatanePięknie wyglądający, kolorowy makaron zainspirował mnie do połączenia go z pachnącym koperkiem, zanurzonym w puszystej śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej(...)Jeżeli uznamy, że jest odpowiednio gęsty zestawiamy z ognia. Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz i układamy
Kulinarne przemysleniałyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku. Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy(...)Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami
Kuchenna Kontrrewolucya