dania mięsne - 13801 przepisów (strona:713/921)

placek po węgiersku 185

zwykle bywa od teorii do praktyki daleka droga. Wiem, że nie jest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula(...)dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy po wierzchu śmietaną. Wspaniale smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka polaną sosem winegret. Smacznego!!! Placek ten posłużył także wyznaniu miłości, mojej miłości

sierotka maRysia w kuchni
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 148

tydzień-dwa...Chciałabym za jednym zamachem nadrobić wszystkie niezapisane myśli; wszystkie śniadania, obiady, desery i kolacje; cały miesiąc życia bez mięsa, sera i całej tej reszty ale oczywiście nie da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie po co to wszystko pisać, niech każdy robi tak, jak chce... Z drugiej strony jednak wciąż(...)słów określających różne produkty nabiałowe rośnie mi kulka w gardle. Do marketów już prawie wcale nie chodzę, a jeśli już tam jestem po jakieś makarony, szerokim łukiem omijam stoiska mięsne i z nabiałem, wręcz przelatuję obok nich jak wicher, żeby nawet za dużo nie widzieć a już na pewno nic nie wąchać! To jest niesamowite, jak szybko i jak bardzo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pulpeciki w sosie pomidorowym 293

Dzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie

Monia miesza i gotuje
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 175

dyniowy do makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej(...)suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj

codojedzenia
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 214

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z czerwonej soczewicy 132

Pasztet z czerwonej soczewicy Kuchnia wegetariańska nie jest moją ulubioną , ale czasami do niej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet

Ogrodnik w podróży
Lazania 295

Pyszna lazania, drugie podejście myślę że udane:)składniki:18-20 płatów makaronu na lazanię700 g mięsa mielonego3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 1 mozzarella

Monia miesza i gotuje
Jaki wolnowar wybrać 112

wolnowar TimeSelect 5.6L CSC066X. Model o pojemności 5,6 litra, oprócz standardowych trybów - LOW, HIGH i Warm, posiada też funkcję "Zaplanuj Posiłek" ("ScheduleMeal“). Urządzenie na podstawie takich danych jak rodzaj potrawy (mięso, drób, zupa lub warzywa) i ilości, którą włożyłaś do misy (waga lub objętość)  sam dostosowuje tryb gotowania do czasu w którym posiłek ma być gotowy(...)bardzo ekonomiczny w eksploatacji wolnowar doskonale nadaje się do przyrządzania niemal każdego rodzaju posiłków, także z produktów niższej jakości, m.in. tłustszych gatunków mięsa. Przygotujesz w nim zupy, potrawki, gulasze mięsne i warzywne, dżemy i powidła, a nawet upieczesz focaccię. (przepis na focaccia z wolnowaru ) Nie wymaga przy tym nadzorowania. Najczęściej uruchamiam wolnowar przed wyjściem z domu albo włączam

Cztery Fajery
Galareta z golonki i nóżek wieprzowych 138

sokiem z cytryny albo octem. To mięso z golonki i nóżek wieprzowych, czasem też z dodatkiem mięsa kurczaka w galarecie z wywaru własnego mięsa. Osobiście bardzo lubię to danie. Czy znajdzie się w tym roku u was na świątecznym stole? PRZEPIS GALARETA Z GOLONKI I NÓŻEK WIEPRZOWYCH Składniki galareta z golonki i nóżek wieprzowych: 4 nóżki wieprzowe 1 golonka(...)Warzywa możemy pokroić w kawałki i dodać do mięsa. W salaterkach możemy dekoracyjnie ułożyć kawałki gotowanych warzyw czy plastry ugotowanego jajka. Teraz mięso posiekane rozkładamy w salaterkach. Finalnie wywar mięsny przecedzamy przez gęste sito, doprawiamy do smaku, zalewamy mięso w salaterkach. Na końcu zostawiamy galaretki w miskach do ostygnięcia, potem wstawiamy do lodówki aż do stężenia – najlepiej do następnego

Dorota Smakuje
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 223

cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster(...)zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką 3. Zagotuj. 4. Przelej do naczynia,w którym będziesz przygotowywać roladki Podawaj z ulubionymi dodatkami. P.S. Przepraszam za zdjęcia. Prawidło 1 blogowania : nie da się spokojnie zrobić zdjęć na blog jeżeli w pobliżu kręci się głodny facet. Nie i basta

U Fiolki
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 140

miłości jeszcze gotuje tak, ze ACH! A że pochodzi z maleńkiej wsi pod Lwowem, to możecie sami sobie wyobrazić jak wygląda jej tradycyjna kuchnia. Za jej barszcz ukraiński… no dałabym się pokroić. A że ktoś mi kiedyś powiedział, że mam niebywałą pamięć smaków, ich wyobraźnię i umiejętność nie tylko tworzenia, ale i odtworzenia to usiadłam na kanapie, zamknęłam oczy(...)patelni tak, aby się zrumieniły. Całość mięsa umieściłam w duuużym garnku i zalałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i odrobinę soli i wstawiłam gotowanie bulionu. Bulion mięsny ma się gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach – czyli wbrew temu, co mówią wszystkie polskie przepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek

Kate's Kitchen
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster(...)zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką 3. Zagotuj. 4. Przelej do naczynia,w którym będziesz przygotowywać roladki Podawaj z ulubionymi dodatkami. P.S. Przepraszam za zdjęcia. Prawidło 1 blogowania : nie da się spokojnie zrobić zdjęć na blog jeżeli w pobliżu kręci się głodny facet. Nie i basta

Fiolka w kuchni
Feijoada po raz kolejny 170

Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa(...)kminem rzymskim całym, który z lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-) Teraz jeszcze potrzebujemy oliwę oraz kostki mięsne (wołowe) np. aromatyczny bulion pieczeniowy Winiary.  Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy.  Osmażone kawałki

Smaki Brazylii
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 184

Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,3 filety z kurczaka,400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,125 g mozzarelli,3 garście rukoli,1/2 cytryny,15

Moniki Smakołyki
Placki ziemniaczane 122

nigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki możecie uzyskać piękny kolor, a ponadto możecie ją przemycić dzieciom, które nieszczególnie za nią przepadają. Placki ziemniaczane około 20 sztuk 4 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego(...)formując placek. Smażymy partiami po kilka placków jednocześnie przez jakieś 2-3 minuty na złoty kolor z każdej strony. Podajemy je solo, ze śmietaną, czy z sosem warzywnym lub mięsnym. Smacznego:) Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 124

Pyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka

Sama słodycz i szczypta chili
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 164

bliskimi na pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek(...)olejem i dwoma białkami, dopraw solą i pieprzem - na ciasto wykładamy plastry boczku tak aby połowa ich długości była poza tartą (potem będziemy je zawijać), następnie wykładamy masę orzechowo -mięsną.  Na każdą ćwiartkę tarty naprzemiennie wykładamy ze słoiczka Czerwoną cebulę -Stovit, i pozostałe całe orzechy. Zawijamy plastry boczku ku środkowi. Całość pieczemy godzinę w temp. 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Makaron z pulpecikami i brukselką- z 'jednej patelni' 155

Ekspresowe danie z makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało(...)słodką papryką i uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę i doprawić. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia,  wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać

Kraina Miodem Płynąca
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 154

Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej(...)oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem mięsnym. Przykrywamy płatem makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania