dania mięsne - 13801 przepisów (strona:705/921)

Sos Ragout bolognese 143

mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego - 200 g koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)odparuje połowa wody, często mieszając aby nie przypalić. Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Szynka wieprzowa z pieczarkami w sosie własnym 68

Co potrzeba: 1,5 kg szynki wieprzowej, 1 kg pieczarek, ½ szklanki oleju do smażenia, sól, tymianek, pieprz mielony, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Szynkę kroimy w

Bułka z Chlebem
Zapiekanka z makaronem i mięsem wieprzowym 125

SKŁADNIKI : 300g makaronu 500g mięsa mielonego wieprzowego 400g przecieru pomidorowego pół cebuli sól, pieprz oregano suszony czosnek szczypta cukru 250g sera żółtego 2 łyżki śmietany 1

Gotowanie jest łatwe
Roladki z fetą otulone ciastem francuskim 131

Taka moja wariacja obiadowa z mięskiem mielonym w roli głównej. Zrobiłam roladki a w środek włożyłam kawałek fety. Całą roladkę owinęłam paskiem ciasta francuskiego. Wyszło mi

Monia miesza i gotuje
DOMOWE GOŁĄBKI 148

Dawno nie robiłam tradycyjnych gołąbków, bo moi domownicy bardziej lubią te drugie:  GOŁĄBKI INACZEJ . Ponieważ w sklepie zobaczyłam duże kapuściane głowy pomyślałam, że dziś będą

Pani na deser
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 158

Klopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami 160

Przepis na tradycyjne kluski śląskie z dziurką.  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Wykon anie: Ugotowane ziemniaki ostudzić

Pychotkaaa
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 157

zawitał w kalendarzu... więc najwyższa pora wrócić do normalności. Wakacje jak co roku są mega długie i … męczące, ale wiecie co uwielbiam to wakacyjne zmęczenie! Dziś mam dla Was danie obiadowe. Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze... Zatem zapraszam!  Składniki na pulpeciki; 30 dag mięsa mielonego z indyka 1 kromka chleba razowego (może być(...)jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.  Podajemy z ziemniakami, kaszą

Radość kipiąca uśmiechem.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 149

Zapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki(...)gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje, dodajemy do mięsnego wywaru. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solimy jeśli trzeba .  Wlewamy mąkę ze śmietaną oraz wrzucamy pulpety. Gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Podajemy

Pani na deser
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 187

odwiedziłam kolejną restaurację, tym razem wybór padł na  Bydło i poidło Meat-ing Place .  Restauracja ta znajduje się w samym sercu Warszawy, przy ul. Kruczej 16/22. Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Jego twarzą   został Dariusz Kuźniak,  renomowany szef kuchni(...)sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę   http://special.groupon.pl/exclusive  i korzystaj! Tydzień Restauracji ma na celu szerzenie idei jedzenia w restauracjach jako sposobu spędzania wolnego czasu, promocji

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta zasmażana 417

Młoda kapusta zasmażana Taka kapustka to przepyszny wiosenny dodatek do obiadu. Najlepiej chyba smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i na przykład jakiejś roladki mięsnej lub kotleta. Każdy ma swój sposób na młodą kapustę, ja dzisiaj proponuje Wam moją wersję, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadkiem u babci     Składniki: 1 główka młodej kapusty(...)DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE

Blog z Apetytem
Duszony karczek z marchewką 99

Delikatny obiad dla każdego. Karczek duszony z warzywami, idealnie nadaję się na obiad dla wszystkich, nawet tych co się odchudzają. Obiad ten nie zawiera dużo tłuszczu

Klasyka Gotowania
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 128

polędwiczka ze śliwkami Delikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi  i obwędzanymi śliwkami. To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu(...)kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot). W tak powstałe kieszenie wkładamy dwie trzecie naszych namoczonych śliwek, starając się równomiernie rozłożyć je w mięsnej kieszeni. Teraz wykałaczką lub nicią "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni (z przykrywką) rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania