Najczęściej oczywiście w prosty sposób: po prostu osolony i usmażony na patelni. W Chinach istnieje cała niezliczona ilość przepisów na węgorza. Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien przejść 3 etapy preparowania i przygotowywania trwające 72 godziny (chińska szkoła kulinarna) aby był optymalnie wyśmienity i nie smakował mułem: Odmulanie w czystej wodzie (jest wciąż żywy, trwa(...)zredukować tłuszcz w rybie i aby mięso stało się bardziej kruche. Wolisz soczyste mięso węgorza (ja wolę), trzymając go przez trzy dni w wodzie dokarmiaj go resztkami jedzenia również mięsnymi. Węgorz je wszystko. Ten przepis jest na węgorza ze skórą, którą jest zresztą bardzo trudno usunąć. Trzeba tylko jego skórę dokładnie oczyścić z warstwy śluzu. Po sparzeniu zejdzie go naprawdę
Sztuka gotowania w/g Samiryniemowlaka możecie zrobić w wolnowarze. My to cudo testujemy od jakichś 2 miesięcy. Nie gotujemy w nim wszystkiego. Naleśniki niestety nie wyjdą… Natomiast polecam wolnowar do takich właśnie dań jednogarnkowych. Jeżeli miałabym opisać efekt końcowy jednym zdaniem to brzmiałoby to mniej więcej tak: Wszystkie składniki w wolnowarze jednocześnie łączą się ze sobą i zachowują swoją strukturę(...)Każdy robi niby taki sam, ale smakuje zawsze inaczej. Piszcie! Chętnie poeksperymentujemy z Dziubaskiem. Tymczasem polecam Wam wypróbować poniższy przepis. Jeżeli odżywiacie się w duchu wegetarianizmu, możecie pominąć dodatek mięsny. Leczo możecie zawekować i zabrać ze sobą na wycieczkę. Do leczo świetnie pasują nasze bułeczki z kaszą jaglaną: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno
KrupeczkiByły pyszne i szybko poszły. Tak mogę nazwać to danie. Smakowały wybornie. Jedno co mogę powiedzieć, to są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam zrobić. Co do sosu, można podawać jaki tylko macie ochotę. Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego(...)uznania. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej mięsnej masy. Panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia wyłożyć na talerz i polać dowolnym sosem
Gotuję TestujęPlacki ziemniaczane to wspaniałe danie – niedrogie, bardzo smaczne, a do tego… można je urozmaicać na różne sposoby Poprzednio podałam przepis na placki ze szpinakiem , a tym razem polecam Wam dodanie garści płatków owsianych i ziaren słonecznika, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze, bardziej sycące i mega chrupiące Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków(...)smaż na złoty kolor z obydwu stron. Do placków polecam… gęstą śmietanę 12% lub 18%, twarożek ze szczypiorkiem, zimny sos czosnkowy, keczup, ciepły sos (np. pieczarkowy, mięsny), surówkę lub sałatkę obiadową. Polecam też dodatki… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora
Kulinarny S.O.S.Placki ziemniaczane to wspaniałe danie – niedrogie, bardzo smaczne, a do tego… można je urozmaicać na różne sposoby Poprzednio podałam przepis na placki ze szpinakiem , a tym razem polecam Wam dodanie garści płatków owsianych i ziaren słonecznika, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze, bardziej sycące i mega chrupiące Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków(...)smaż na złoty kolor z obydwu stron. Do placków polecam… gęstą śmietanę 12% lub 18%, twarożek ze szczypiorkiem, zimny sos czosnkowy, keczup, ciepły sos (np. pieczarkowy, mięsny), surówkę lub sałatkę obiadową. Polecam też dodatki… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora
Kulinarne S.O.S.Aromatyczne roladki na obiad. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 czerwona papryka 10 dag chudego boczku 4 plasterki żółtego sera sól i pieprz do smaku przyprawa do
Tradycyjna Kuchniapoczątku, a niekiedy dopiero na finiszu. Ten piąty element to umami . Smaki bowiem nie kończą się na słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym. Istnieje jeszcze 5 — umami , zwany mięsnym lub rosołowym. Jest to smak, który uzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować). Ale w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby(...)klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej
Food Squaremoje kuleczki nie są do końca przygotowane zgodnie z przepisem producenta, ale po prostu już tak mam... Muszę wszystko choć drobinkę zmienić i dopasować do własnego smaku. Jednym słowem danie wyszło przeeepyszne! Polecam! (4 porcje) Kuleczki: 350-400g mięsa mielonego cielęcego (może być też inne) 3 łyżeczki kompozycji przypraw Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym bazylia(...)pozostałą częścią produktu Knorr. Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi
Di gotujeJednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię
Ugotowane pozamiataneBardzo lubię urozmaicać swoje kotlety mielone i dodaje do nich różne dodatki. Tym razem w środku kotletów ukryłam małą kuleczkę mozzarelli. Zamiast niej można dodać inny
Monia miesza i gotujeWiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam(...)czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie
MyCookBook.plnadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)odchudzanie. Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów! Należy także pamiętać, że nie każdy może
Kuchnia MagdaLenynadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)odchudzanie. Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów! Należy także pamiętać, że nie każdy może
Kuchnia MagdaLenykurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga, bo w procesie pieczenia(...)miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru. Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek do pieczenia z solą i taką mieszanką w miarę dokładnie i równomiernie nacieramy wszystkie skrzydełka. Nie marynujemy
Karo in the KitchenMoja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie. Spróbujcie. Składniki; 30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka(...)oliwy rumienimy drobno pokrojoną cebule, dokładamy czosnek (1 ząbek) i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem. Klopsy
Radość kipiąca uśmiechem.