dania mięsne - 13801 przepisów (strona:691/921)

Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 343

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego przyrządzając co dzień obiady dla rodziny nie muszę wybierać droższego produktu, który nie gwarantuje mi oczekiwanej

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos cygański 4014

podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml). Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką(...)obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi

Gospodyni Miejska
fasolka po bretońsku 150

solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła(...)Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam - nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK No bez tego, fasolka nie ma wyrazu jaki powinna mieć. Odstawiłam fasolkę by przegryzła się z innymi składnikami. Lekko przestygniętą podawałam do stołu a nadwyżkę zawekowałam. Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Pizza o smaku hamburgera 202

szczelnie, drożdże oddychają!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką i odstawiamy je do podwojenia objętości, na około 2 godziny, w ciepłe miejsce (np. do piekarnika ustawionego na 50⁰C). MIĘSNE NADZIENIE Na naprawdę dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Drobno siekamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Przeciskamy na patelnię ząbki czosnku i dodajemy mielone mięso – smażymy około(...)warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia . Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy

Karo in the Kitchen
Pasta paprykowa z fetą 26

Tola ma w końcu także tatę. Wiecie czym ostatnio uraczyłam moich bliskich? A chlebem, który zrobiłam sama. A do chleba zrobiłam dwie pasty warzywne. W tym wypadku jakiegokolwiek mięsne dodatki nie wchodziły w grę, powstała więc pasta z papryką i fetą, a także pasta z czerwonej soczewicy (o niej napiszę za jakiś czas). Ochoczo zabrałam się za pieczenie papryki, potem(...)niego przekonacie. Ja też potrzebowałam czasu, żeby oswoić się z jego smakiem. Teraz nie wyobrażam sobie bez niego np. kuchni meksykańskiej, albo szakszuki. Lubię go też sypnąć do różnych dań z czerwoną soczewicą, sama nie wiem czemu. I powiem Wam jeszcze coś. Tego typu pasty najlepiej smakują na drugi dzień. My tę moją wchłonęliśmy w tym samym dniu

Kardamonovy
gołąbki ziemniaczane 113

Gołąbki z ziemniakami To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce(...)osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy

w mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 172

Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka(...)klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut

Pyry na Gaz
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 75

Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 150

Składniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól

Qchnia po prostu
Burgery z buraka 189

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze

Kolizje Smaków
Gołąbki z wolnowaru 408

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Jak właściwie używać przypraw? 93

Uświadamiamy sobie to dopiero wtedy, gdy zabraknie nam np. soli. Wtedy dociera do nas, jak bardzo jest ona cenna i jak niemożliwym jest przygotowanie dań bez niej. Każde danie, nawet najprostsze, jeśli ozdobione jest przyprawami, może zmienić się w coś wyjątkowego. Jednak umiejętność poruszania się między niezliczonymi przyprawami nie jest taka prosta. W tym wpisie scharakteryzuję kilka najpopularniejszych(...)przykład proces trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest niezwykle wyrazisty. Ostry i nieco korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami mięsnymi typu kiełbasa, czy szynka. Tymianek, podobnie jak bazylia, pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia

365 dni dookoła kuchni
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 318

klopsiki w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad.  Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka(...)czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron

Słodka Strona
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 143

zeżarł WSZYSTKIE(!!!) pulpety. Wszystkie! I on się dziwi, że nie może schudnąć! I on…… Nie wiem, co jeszcze Tata, gdyż moimi myślami zawładnęło jedno słowo. PULPETY! Pulpeciki! Pyszne mięsne kuleczki. To jest to! I do tego młody ziemniaczek z koperkiem. I sadzone jajko! I wiosenny obiad gotowy. Generalnie pulpety zazwyczaj robię z tego, co mi w ręce wpadnie (albo(...)premedytacją nie podaję tym razem gramatury przypraw, w szczególności kuminu, gdyż jest on specyficzny i jednym będzie smakowała jego większa ilość, innym mniejsza, jednak musi się w tym daniu znaleźć, ponieważ odpowiada za jego charakter. 1 jajko do pulpetów + jajka „do posadzenia” młode ziemniaki – ja wybrałam takie malutkie, jak orzechy włoskie 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso

Kate's Kitchen
Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 103

sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! Polecam.   1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula (duża)   3 listki laurowe   4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo:  1 pęczek koperku(...)oraz dobrej jakości przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.  Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)  (*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania