Pieczone żeberka Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli
Ogrodnik w podróżyPyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk
Monia miesza i gotujePierogi pilzneńskie z borówkami, to przepis z tradycyjnej kuchni województwa podkarpackiego. Znajduje się on na liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na
Passions hobbies lifeNa straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych
Monia miesza i gotujeProsta surówka obiadowa w 15 minut, z białej kapusty, marchewki, jabłka i pora. Szybka surówka z kapusty to sprawdzony przepis na klasyczny dodatek do potraw mięsnych i nie tylko. Jak zrobić surówkę z białej kapusty? To bez wątpienia jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu surówek. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać pokrojonego pora, starte jabłko i marchewkę. Składniki połączyć jogurtem naturalnym i doprawić(...)mięs z grilla. Z młodej, wiosennej kapusty jest po prostu genialna. W sam raz na rozpoczęcie sezonu na pieczone z grilla. Surówka z kapusty jest wręcz idealna do dań z rusztu. Warto o tym pamiętać i wykorzystać czas, kiedy młoda biała kapusta jest najlepsza. Przepis na surówkę z kapusty i pora to bez wątpienia pyszna, chrupiąca i orzeźwiająca propozycja
Kuchnia Na WypasieMama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka. Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko(...)dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać. Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą stroną do środka), ustawić na większej blaszce ( żeby tłuszcz nie wylał się nam do pieca
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja od dawna nie kupuję mięsnych konserw w puszkach bo po przeczytaniu składu na etykietach odechciewa mi się ich na długo. Do takich przetworów używa się często resztek mięsa, czasami mielonych nawet ze skórą i kośćmi, i wzbogaca je nie tylko dużą ilością tłuszczu, ale też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd(...)przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku
Kuchnia Beatyprzez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo za tym co modne są jak lemingi. Wiedzą, że coś gra, ale nie wiedzą gdzie(...)sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego to też tak ma? Znaczy geograficznie dobrze, ale nie w punkt? Taki Vasco da Gama erotyzmu hipsterskiego. Wie, że buja, wie, że płynie, ale nie wie gdzie. Potem pomyślałam, że kobiety hipstery też lepsze nie są, może poza posiadaniem sweterka z Myszką Miki. Ale zostawmy
ladykitchenSkładniki / ok 5 sztuk kotletów: – 400 g mięsa mielonego z indyka – 1 mała czerwona cebula – 1 jajko – ok. 5 dużych suszonych pomidorów – sól i pieprz do
I LOVE LIFEKolejny przepis na pulpety ląduje na moim blogu. Tym razem pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym ze świeżych pomidorów. To danie to fajna propozycja na smaczny, w miarę lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Pulpeciki są mięciutkie i delikatne, a sos fajny i aromatyczny. Można go mniej lub bardziej przyprawić w zależności od preferencji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)cebuli w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko. Dodałam musztardę, majonez i bułkę tartą. Przyprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam je w mące pszennej. Pulpety obsmażyłam na oleju i przełożyłam do garnka. Na patelni przesmażyłam resztę cebuli pokrojonej w kostkę i dodałam
Waniliowe ImprowizacjePulpeciki w sosie koperkowym to bardzo klasyczny i prosty przepis. Uwielbiam go za to, że jest łatwy do przygotowania i zawsze smakuje genialnie. Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni, takie pożywne dania są jak znalazł. Dodatkowo w pulpeciku można przemycić trochę warzyw, ja do swoich zawsze dodaję marchewkę, ale zarówno pietruszka, seler, dynia, papryka czy cukinia sprawdzą się genialnie(...)oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Później z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy z nich, osobno obtaczamy w mące. W wysokiej i dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony
PatiGotujePulpeciki znowu u nas zagościły. Tym razem w kwaśnym sosie szczawiowym. Do sosu można dodać więcej lub nieco mniej szczawiu niż podałam wszystko zależy od tego
Monia miesza i gotujezainspirowane akcją z koncentratem Pudliszki, który to nadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania(...)formy dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji listki melisy do dekoracji liście sałaty do dekoracji posiekany szczypiorek do posypania kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok
Moja Książka KucharskaMróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam
Czerwień i błękit