Klopsiki duszone w młodej kapuście to przepyszne i proste danie jednogarnkowe . Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pulpeciki są doskonałym pomysłem na obiad , podane z dodatkiem młodych ziemniaków, posypane dużą ilością świeżego koperku smakują wybornie. Takie klopsiki jadłam kiedyś dawno temu u przyjaciół na obiedzie i tak mi posmakowały, że przygotowuję je co roku(...)mielone, wbić całe jajko, dodać namoczoną i odciśnięta bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Wlać wodę, wsypać sól i pieprz czarny. Dłonią dobrze wyrobić mięsną masę, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować małe pulpeciki. Mięsne kulki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Pulpeciki zdjąć
Zrób to smacznieciekawe potrawy, które ostatnio przyrządzałam Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo- wieprzowe(...)pieczenia, naciąć z każdej strony na paski ale tak, aby środek był cały. Tak przygotowane ciasto przenieść na papierze na blachę do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w mięso. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę, następnie pocięte na paski boki zakładać naprzemiennie na środek
Smaki Arminedzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super pyszna przekąska. Menu sylwestrowe przyrządzam najczęściej w formie bufetu. W moim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy(...)rodziną i znajomymi. Dorośli, dzieci…wszyscy razem witamy Nowy Rok. Menu sylwestrowe umila nam czas do wybicia dwunastej, ale zabawa trwa jeszcze długo po północy. Lekkie dania na Sylwestra świetnie się sprawdzają na długie biesiadowanie. Spara Spara Spara Spara The post Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKlopsiki po myśliwsku to pomysł na smaczny i sycący obiad szczególnie na chłodniejsze dni. Jest to danie, które można podawać na wiele sposobów, a mianowicie z kaszą, ryżem, ziemniaki lub ze świeżym pieczywem. Dobre też będą z kopytkami. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja robiąc klopsiki po myśliwsku sos zrobiłam na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych, ale pieczarki(...)garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu mięsnego lub ciepłej wody sól, pieprz do smaku słodka i ostra papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików po myśliwsku: Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia
Danka Pichcikulek ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek koperku 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos) 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) ok. 650ml bulionu (mięsny lub warzywny) lub wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, dokładamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa(...)gotujemy 5 minut aby zgęstniało. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;) Takie danie wygląda bardzo ciekawie i myślę, że sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również spisze się na imprezowym stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem). 1-2 duże cukinie 1 duża cebula(...)oraz mniej więcej połowę sera i mieszamy. Cukinię obieramy, kroimy na grube plastry (około 3-4 cm). Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Tak przygotowane cukinie napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Krążki cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut
Smaki Na TalerzuDzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami
Tradycyjna kuchnia KasiTa zupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim
Karo in the Kitchentradycyjna portugalska potrawa od początku do końca ma wybitnie rosołowy klimat. Jednak kiedy spróbowałem pierwszy kęs gotowego arroz de pato, pomyślałem: wyszło mi naprawdę ciekawe i smaczne danie. Spróbujcie! Składniki: 400 - 500 g kaczki (np. 2 udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego(...)piórka i zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę (odłożyć 6 plasterków) i mięso kaczki i smażyć około 5 minut. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć połową ryżu. Następnie ułożyć warstwę mięsną i przykryć pozostałym ryżem. Posmarować wierzch żółtkiem i ułożyć pozostałe plasterki kiełbasy. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia. Podawać z sałatą
zadanie-gotowanieskładniki odżywcze pożywienie idealne dla tych, którzy chcą być wyjątkowo zdrowi i sprawni. Co najważniejsze - smakuje fenomenalnie! Pełne białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy Przynosi uczucie sytości Wspomaga funkcjonowanie mięśni Idealne na zdrowe odchudzanie Lekkostrawne Zwiększające energię Skład białka Warrior Bled smak czekoladowy: Autorska Mieszanka Białkowa (Organiczne Surowe Białko Grochu, Surowe Białko Żurawinowe, Surowe Organiczne Białko Nasion Konopi), Organiczne(...)smakuje przepysznie! Po otwarciu unosi się piękny, naturalny aromat prawdziwej wanilii i kakao. Białka dobrze się rozpuszczają i można z nich przygotować wiele pomysłów na pożywne i zdrowe dania :) Po więcej informacji na temat Sunwarrior Polska zapraszam na stronę internetową oraz na fanpage na Facebooku . Oczekujcie na pomysły z wykorzystaniem opisanych protein roślinnych :) A może słyszeliście
Zdrowie na języku :PTadżin zyskał popularność na całym świecie i stał się popularnym daniem w restauracjach i domach kuchni międzynarodowej. Przepisy na tagine są szeroko dostępne, a ludzie często eksperymentują z różnymi kombinacjami składników i przypraw, aby stworzyć swoje własne wersje tego aromatycznego dania. Tagine to nie tylko danie, ale również wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które pozwala odkrywać bogactwo smaków(...)czosnek i kolendra. Te aromatyczne przyprawy nadają daniu głębię smaku i zapewniają wyraziste doznania smakowe. Można również użyć popularnych mieszanek przypraw z Maroko – np. Ras El Hanout . Tadżin jest tradycyjnie podawany bezpośrednio z garnka tagine. Może być podane z chlebem lub z kuskusem, który jest popularnym dodatkiem w kuchni północnoafrykańskiej. Danie tagine jest zazwyczaj podawane na wspólnym
Via GustoZupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką to fantastyczne danie dla dzieci. Jak już pisałam wcześniej moje dzieci od małego lubiły jeść zupy stąd na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Zupa to prosta potrawa ale czasami łatwo wpaść w stereotyp i gotować tą samą zupę na około. Oczywiście gotuję zupy ulubione przez nas wszystkich ale od czasu do czasu(...)porcje 1 cebula 300 g surowej salsiccia 1 zielona papryka 1 czosnek solo 200 g wędzonej szynki 500 g grzybów 2 łyżki masła 200 g mozzarella 1 l mięsnego bulionu 400 g przetartych pomidorów natka pietruszki do posypania 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle
codojedzeniazdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki 4 - 5 listków(...)stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przelać do innego naczynia, przestudzić czekając, aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa i resztki przypraw. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem (bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Mięso jest gotowe do jedzenia po ok 5 dniach
Stare Garyzostaniesz bohaterem kobiet. Gdybyś był zwykłym Zenkiem z Pcimia Górnego, za taki łomot trafiłbyś przed oblicze sądu. Z drugiej strony zawsze można panu w ramach rewanżu dać w ryj. Jednak nie nasza bohaterka. Nią targają uczucia. Dziwne uczucia, podobne do jazdy kolejką górską, rzygać się chce jednak widoki są piękne. Tysiące kobiet zazdrościły bohaterce. Jeszcze więcej chciało być(...)śmigłowiec. Okres wiosenny sprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki
ladykitchenMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)problemu znaleźć w sieci – nie ma sensu wzajemnie się powielać. Mój zakwas rodził się w bardzo niesprzyjających warunkach – mieszkamy w kamienicy, od spodu nic nas nie ogrzewa – sklep mięsny, klatka schodowa i salon fryzjerski nie są zbytnio ocieplane, tak samo jak stare poniemieckie mury. Utrzymanie stałej, w miarę wysokiej temperatury w domu też nastręcza nie mało trudności, zakwas prowadziłam
Karo in the Kitchen