przejedzonym, a jedynie najedzonym? Odpowiedź jest bardzo prosta – znaleźć złoty środek. Część rzeczy oczywiście na świątecznym stole może, a nawet powinna zostać (od tego są święta!), ale niektóre da się zastąpić zdrowszą, mniej kaloryczną alternatywną – rybami. Co warto wiedzieć na temat mięsa? Aby odnaleźć godne alternatywy dla mięsa na Wielkanoc musimy odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego jest ono wyjątkowe(...)propozycją na uroczystą kolację czy wykwintne śniadanie. Idealnie nada się do sałatek czy na kanapki. KABANOSY Z RYB Receptura kabanosów z ryb najczęściej opiera się na przepisach na tradycyjnego mięsnego kabanosa. (Swoją drogą nazwa ‘kabanos’, wzięła się od tureckiego słowa ‘kaban”, czyli po prostu wieprz.) Do przygotowania wyrobu używa się z reguły mięsa z ryb słodkowodnych. Kabanosy u większości producentów
kuron.com.pljest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się już(...)jeleniu albo gorylu, to koniecznie musi się tu pojawić! Polowanie na minionka- na początku był trochę nieśmiały, ale szybko przekonał się, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni:) Uwielbiam takie witryny- "Sklep mięsny Schabik". A w tym tygodniu, jak już pisałam, łapaliśmy wiele srok za ogon. Poza lekkim momentem paniki w niedzielę, muszę przyznać że wszystko poszło gładko. Nawet udało się nam zajrzeć
les mirabellesKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,1kg) 1 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula(...)roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia Ewelinylepi i smaży. Sos pomidorowy warto podlać wodą spod gotowania makaronu, gdyż wychodzi dosyć gęsty. Całość, choć prosta, wcale nie jest tak błyskawiczna do przygotowania, jak to z większością dań makaronowych bywa;) Ja przygotowywałam wszystko na jednej patelni, dlatego też najpierw trochę czasu zeszło mi na usmażenie klopsików, potem robiłam sos pomidorowy i jednocześnie gotowałam makaron. Całość zajęła(...)dekoracji Mięso przekładamy do miski. Rozmaryn drobno siekamy (same igiełki!), dodajemy do mięsa. Dodajemy również pokruszone krakersy, musztardę oraz jajko. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (warto co jakiś czas zwilżyć dłonie zimną wodą). Smażymy do zrumienienia na rozgrzanym na patelni oleju. Przekładamy do rondelka i trzymamy w cieple. Cebulę
Smaki Na TalerzuMożna planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną. Zwinąć folię w ,, cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się
Buniabaje w kuchniSkładniki: 8-10 ziemniaków 2 podwójne filety z kurczaka Kilka plasterków wędliny i sera przyprawy oliwa z oliwek bułka tarta jajko mąka opcjonalnie koperek Sos beszamelowy
Moje WyrobySkładniki: buraki czerwone podłużne 1 kg, chrzan tarty z cytryną 1/2 słoika 250 gram, cukier 3 łyżki, śmietana gęsta 18% 100 gram buraczki ugotować w skórce
W Mojej Kuchni LubięWitajcie, jeśli w niedzielne przedpołudnie szukacie pomysłu na obiad to zapraszam na zdrowe i sycące danie z wykorzystaniem wiosennych warzyw oraz mięsa. Proste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek(...)warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifespecjałów - smażonych przegrzebek oraz gravlaksa, czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze, koperku i burakach. Następnie skosztowaliśmy austriackich serów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również niesamowite stoisko z przyprawami z całego świata. Myślę, że mieli tam każdą przyprawę, jakiej dusza zapragnie. Mieli tam też bardzo ciekawe(...)bazie łupinek ziarna kakaowego. Pod koniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę), na drugim mięsne burgery i rarytasy z grilla. Ja oczywiście tylko słuchałam i robiłam zdjęcia :) Naszą wspaniałą wycieczkę zakończyliśmy w winiarni :) W kameralnej sali znajdującej się w piwnicy mieliśmy okazję spróbować dwóch pysznych
Chilli Czosnek i OliwaProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy(...)wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzeniespecjalizuje się w produkcji naturalnych przypraw. Więcej o firmie poczytacie tutaj NMR przyprawy naturalne . Ja dostałam dziewięć paczuszek z przyprawami oraz kuchenny fartuszek. Część z nich dałam koleżance , część razem z fartuszkiem została wysłana do mamy a dla siebie zostawiłam przyprawę do karkówki , przyprawę do pizzy oraz czubrycę zieloną. Przyprawa do pizzy jest wykorzystywana na maksa(...)Klika słów ze strony internetowej : Przedsiębiorstwo NMR od 1991 roku oferuje do sprzedaży wytwarzane wg własnych receptur mieszanki funkcjonalne, mieszanki przyprawowe i przyprawy naturalne przeznaczone dla przemysłu mięsnego, gastronomii oraz gospodarstw domowych. Siedziba firmy oraz zakład produkcyjny znajdują się w Siedlcach – mieście położonym we wschodniej Polsce na Południowym Podlasiu, regionie mało uprzemysłowionym, gdzie możemy spotkać
Magiczne Życie MartySauté to technika przyrządzania potraw polegająca na smażeniu składników w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Finalnie przygotowane w ten sposób produkty zostają skarmelizowane i apetycznie zbrązowione
Karo in the KitchenPyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto
Oryginalny smak… jak śliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater
Bon Appetit MałgorzatyZwykłe kotleciki mielone ale w nieco innej odsłonie niż wersja klasyczna. Mięsko jest z dodatkiem pieczarek a na zewnątrz panierka z płatków owsianych. składniki: 600 g
Monia miesza i gotuje