Typowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały
Taste TherapyGrillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie(...)łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga
Zdrowy Styl Joannyragu. Bo tak naprawdę w tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese. Skąd to wiem? A z Top Gear. Kiedyś Hammond chciał we Włoszech zamówić to danie i każda restauracja mówiła mu, że nie mają czegoś takiego w karcie. Jeżeli będziecie mieli problem ze znalezieniem go pod nazwą Spaghetti bolognese, szukajcie po nazwie „Ragù(...)powoli redukujemy sos (który finalnie ma być bardzo gęsty). Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu trochę wody z gotowania. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego sos mięsny i trochę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Podajemy z parmezanem. Artykuł Spaghetti bolognese (Ragù) pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyragu. Bo tak naprawdę w tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese. Skąd to wiem? A z Top Gear. Kiedyś Hammond chciał we Włoszech zamówić to danie i każda restauracja mówiła mu, że nie mają czegoś takiego w karcie. Jeżeli będziecie mieli problem ze znalezieniem go pod nazwą Spaghetti bolognese, szukajcie po nazwie "R agù ". Składniki(...)powoli redukujemy sos (który finalnie ma być bardzo gęsty). Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu trochę wody z gotowania. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego sos mięsny i trochę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Podajemy z parmezanem
Kardamonovymetyloarbutyna, hydrochinon) kwasów organicznych potasu miedzi wapnia żelaza magnezu fosforu Właściwości zdrowotne majeranku: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo zwiększa wydzielanie soku żołądkowego działa żółciopędnie poprawia trawienie pobudza metabolizm zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego działa przeciwskurczowo pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, jak: wzdęcia, odbijanie, niestrawność hamuje biegunki pomaga przy mdłościach w czasie ciąży zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa - maść stosowana(...)składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI
Kuchnia MagdaLenymetyloarbutyna, hydrochinon) kwasów organicznych potasu miedzi wapnia żelaza magnezu fosforu Właściwości zdrowotne majeranku: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo zwiększa wydzielanie soku żołądkowego działa żółciopędnie poprawia trawienie pobudza metabolizm zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego działa przeciwskurczowo pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, jak: wzdęcia, odbijanie, niestrawność hamuje biegunki pomaga przy mdłościach w czasie ciąży zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa - maść stosowana(...)składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI
Kuchnia MagdaLenydoprawiamy, nie dolewamy zimnej wody, gorącej też nie dolewamy. Nic nie dokładamy. Raz na jakiś czas mieszamy i zostawiamy bulion w świętym spokoju. Po 12 h odcedzamy, wyciągając te mięsne kawałki, które chcemy obrać i wykorzystać mięso do wkładki. Resztę przecedzamy przez sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy w chłodne miejsce. Najlepiej przeznaczyć na gotowanie sobotę(...)tare możemy przechowywać przez tydzień w lodówce. Wyszło tak dobre, że wiem, że moja przygoda z domowym gotowaniem ramenu dopiero się zaczęła. Spróbujcie zrobić w domu i koniecznie dajcie znać, jak wyszło. Składniki do ramenu kupuję w Asia Deli w Krakowie lub w sklepach internetowych: przepisychinskie.pl delikatesyazjatyckie.pl paleczkami.pl Post Ramen pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenW poprzednim poście opisywałem mój sposób na odchudzanie, jednak dieta to nie wszystko. Jak każdy z resztą wie istotny przy odchudzaniu jest także ruch. Tylko jak
All My Fit LifeSprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie
kuron.com.plkuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Niejednokrotnie kończyło się to dzikimi awanturami, a legenda głosi, że w jednej wsi sposób przyrządzania kwaśnicy wywołał takie emocje, że spalono jedną szopę i dwa stogi siana(...)domu. Taki jak moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku. Kwaśnica góralska mojej babci. Składniki: około 5 litrów wody 1 kg wędzonych mięsnych żeberek 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 5 ząbków czosnku 4 ziarna jałowca kilka ziaren pieprzu gałązka tymianku gałązka rozmarynu cząber około 1 łyżeczki – świeży lub suszony lubczyk – kilka gałązek
ladykitchenWonton pierożki zrób je sam :) Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. Wonton to nazywa
Kuchnia na wzgórzuCzasami do zrobienia pysznego obiadu zainspiruje mnie mój półroczny syn. Szybko, tanio i pysznie, choć może nieco bardziej słono i pieprznie, niż w oryginale. ;) 1 spora
Kuchenna Kontrrewolucyamaterii może nastąpić szybciej, niż nam się wydaje. Poza tym - im więcej mamt mięśni, tym mniej tkanki tłuszczowej. Mięśnie, pracując, zużywają energię - średnio 50 kcal na 0,5 kg mięśni. Jeśli postawicie na kardio - czyli wysiłek dłuższy, ale o umiarkowanym stopniu intensywności (tj. bieganie czy jazda na rowerze) musicie pamiętać, że przez pierwsze 20 minut wykorzystywana energia pochodzi z glukozy(...)należy pić wodę wie każdy. W większość to właśnie z niej się składamy - stanowi ona aż 70% organizmu. Ułatwia też spalanie tłuszczu. Okazuje się, że nawet lekkie odowdnienie potrafi dać w kość przemianie materii, natomiast po wypiciu 0,5 litra przyspiesza ona o 30%. Warto wiedzieć, że niedobór wody rozpoczyna się wcześniej, niż gdy zaczynamy odczuwać pragnienie - tak więc tylko
Katsuumisałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak'a z rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku(...)steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć
Wyprawy kulinarne