Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie
kuron.com.plkuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Niejednokrotnie kończyło się to dzikimi awanturami, a legenda głosi, że w jednej wsi sposób przyrządzania kwaśnicy wywołał takie emocje, że spalono jedną szopę i dwa stogi siana(...)domu. Taki jak moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku. Kwaśnica góralska mojej babci. Składniki: około 5 litrów wody 1 kg wędzonych mięsnych żeberek 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 5 ząbków czosnku 4 ziarna jałowca kilka ziaren pieprzu gałązka tymianku gałązka rozmarynu cząber około 1 łyżeczki – świeży lub suszony lubczyk – kilka gałązek
ladykitchenWonton pierożki zrób je sam :) Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. Wonton to nazywa
Kuchnia na wzgórzuCzasami do zrobienia pysznego obiadu zainspiruje mnie mój półroczny syn. Szybko, tanio i pysznie, choć może nieco bardziej słono i pieprznie, niż w oryginale. ;) 1 spora
Kuchenna Kontrrewolucyamaterii może nastąpić szybciej, niż nam się wydaje. Poza tym - im więcej mamt mięśni, tym mniej tkanki tłuszczowej. Mięśnie, pracując, zużywają energię - średnio 50 kcal na 0,5 kg mięśni. Jeśli postawicie na kardio - czyli wysiłek dłuższy, ale o umiarkowanym stopniu intensywności (tj. bieganie czy jazda na rowerze) musicie pamiętać, że przez pierwsze 20 minut wykorzystywana energia pochodzi z glukozy(...)należy pić wodę wie każdy. W większość to właśnie z niej się składamy - stanowi ona aż 70% organizmu. Ułatwia też spalanie tłuszczu. Okazuje się, że nawet lekkie odowdnienie potrafi dać w kość przemianie materii, natomiast po wypiciu 0,5 litra przyspiesza ona o 30%. Warto wiedzieć, że niedobór wody rozpoczyna się wcześniej, niż gdy zaczynamy odczuwać pragnienie - tak więc tylko
Katsuumisałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak'a z rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku(...)steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć
Wyprawy kulinarnezrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak niestety najlepiej określa chemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku? To głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe, to jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany(...)sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną
Karo in the KitchenLeczo to świetna propozycja na obiad niezależnie od pory roku. Jest idealnie sycące i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest wersja z boczniakami. Danie jest trochę lżejsze od tradycyjnej wersji z mięsem, a naprawdę warte wypróbowania. Lista zakupów ( na 4-5 porcji ) 250 g boczniaków 3 papryki – czerwona, zielona i żółta 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula przyprawy: sól(...)dodać boczniaki i dokładnie wymieszać. Gotowe leczo można podawać z pieczywem lub kaszą. Smacznego! Dlaczego warto przygotować wersję z boczniakami? – jest to świetny sposób na urozmaicenie typowo mięsnych potraw, – są bogate w wartości odżywcze, – są niskokaloryczne
Proste-przepisy.plCoraz częściej słyszy się że ktoś jest na diecie wegańskiej... osoby które nie wyobrażają sobie dnia bez posiłku mięsnego obawiam się nie były by zachwycone przejściem na taką dietę na stałe, ale raz na jakiś czas z przyjemnością można zjeść posiłek typowo wegański lub wegetariański.. Tym razem zapraszam na frytki w wegańskim parmezanie. Pycha! Składniki; ok pół kg ziemniaków(...)parmezanie" i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec w 200C około 30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionym sosem. Danie jak najbardziej jest daniem wegańskim. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.osób i obsługa poprosiła nas o wyłączenie telefonów, zdjęcie zegarków i wszystkiego co może generować jakiekolwiek światło. Następnie każdemu wytłumaczono jaki ma pakiet i jakie menu, bo można wybrać mięsne, wegetariańskie i rybne. Zostawiliśmy swoje rzeczy w wydzielonym miejscu i kelnerzy wyposażeni w noktowizory zaprowadzili nas na nasze miejsca w specjalnie zaciemnionej sali. Zaciemnionej to w sumie za mało powiedziane(...)tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury. Podsumowując – polecam
karmelowypomysł na danie z wykorzystaniem białej kapusty. Można podać ją na kolację z pieczywem lub na obiad z ziemniakami. Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne. Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne o smaku zielonej cebulki * chipsy boczkowe classic * jerky wieprzowe Wszystkie te produkty zapakowane są w małe paczuszki, dzięki czemu łatwo można zapakować je do torebki
Zrób to smacznieSumak to przyprawa, którą w gruncie rzeczy odkryłam niedawno. Zamówiłam przez internet z zapasem innych, mniej lub bardziej popularnych przypraw. Jednak, jako, że nie znałam go
PichceniomaniaKochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie
Quinoa Raz!400 g ugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół
Gotowanie jest łatwenarodzona, włączam jeszcze głośniej Duffa i ruszam do garów! Będzie Puttanesca ale wczoraj było coś jeszcze lepszego... Coś do czego szykowałam się odkąd mam "Kulinarne wyprawy Jamiego" czyli Pyttipanna. Mięsne i warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej(...)marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami
Dzieje kuchennej Wiewiórybyć, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania. Żurek z klopsikami z białej kiełbasy: Składniki: - włoszczyzna - 250 g parzonego boczku - majeranek, natka pietruszki - sól, pieprz do smaku, - 2 listki laurowe - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 ząbki(...)garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min. Z kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzaju mięsa i metody pieczenia, temperatura i czas mogą się różnić. Przykładowo, udka z kurczaka można piec w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut. Termometr Mięsny: Użycie termometra mięsnego jest kluczowe, aby upewnić się, że mięso jest odpowiednio upieczone. Wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć bezpieczny poziom. Odpoczynek: Po wyjęciu mięsa z piekarnika, pozwól mu odpocząć przez kilka minut(...)sokami. Odpoczynek: Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw udka kurczaka na kilka minut, aby mięso się ustabilizowało. W międzyczasie skórka stanie się chrupiąca. Podawanie: Udka kurczaka możesz podać jako samodzielne danie lub jako składnik dań obiadowych i sałatek. Dodatki takie jak pieczone warzywa, ryż czy ziemniaki doskonale się komponują. Jak Długo Piec Udka Indyka Pieczony indyk to pyszny
Podstawy GotowaniaKotlety mielone najlepiej smakują nam z różnymi dodatkami. Robiłam już kotlety z dodatkiem jarmużu, brokuła, pokrzywy, jajek czy pieczarek. Teraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii
Monia miesza i gotujeSkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2
kolorowotorcikowo