składniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLjeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka ), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję ulubionego mięsa, np. ćwiartkę z kurczaka lub żeberka. Następnie dodajemy wszystkie warzywa (bez buraków) oraz przyprawy. Gotujemy 30 minut i dalej(...)część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków / można dać więcej PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego * Buraki myjemy, wkładamy do żaroodpornej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy
cool and mintyparmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod przewodnictwem Dominika zajęła się polędwicą wellington oraz przystawką. Bardzo chciałam poznać tajniki dobrze przygotowanej polędwicy wołowej, więc chętnie dołączyłam do grupy "mięsnej". Na przystawkę mieliśmy zrobić yorkshire pudding oraz tatar. Póki puddingi spektakularnie rosły w piekarniku, w kuchni było bardzo pracowicie: koleżanki przygotowywały szpinak, pieczarkową pastę, naleśniki oraz dodatki do tatara. Moim zadaniem(...)pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak, a dodatek parmezanu jeszcze bardziej go podkręcił, bulion natomiast był delikatny (i taki właśnie miał być, zgodnie z włoską tradycją). Daniem
Obiad gotowytakich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski. Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko upiec na złocisty kolor(...)została poświęcona właśnie salami. Instytut poprosił reprezentatywną grupę konsumentów o ocenę najczęściej kupowanych marek tej kiełbasy. Badani konsumenci na pierwszym miejscu wskazali salami marki Sokołów. Produkty tych zakładów mięsnych zostały wysoko ocenione praktycznie we wszystkich kategoriach badania: świeżość, smak, jakość składników, brak różnego rodzaju „chemicznych ulepszaczy” a także szeroki wybór rodzajów salami. Klienci zwracali również uwagę na przystępną cenę
Kulinarne przygody Gatitymogę góry przenosić😅 Może i zabrzmi dość pospolicie z postanowieniami, ale od dziś startuję znowu z redukcją i moje śniadania są bez węglowodanów. Przez ostatnie miesiące była masa, trochę mięśni nabudowałam, to nadszedł czas na spalenie nadmiaru i wyeksponowanie bajcepsów.😆 Nie jestem sezonowcem i Was również zachęcam, aby zacząć swoją przygodę z siłownią na długie lata, a nie tylko(...)jakiś czas mieszamy do momentu puszczenia soków przed pomidory, a cebulką się zeszkli. Wbijamy na to jajka i czekamy aż się zetną. Trudno będzie w całości zdjąć z patelni danie, dlatego polecam przekroić na 4 części po jednym ściągać, wtedy wszystko zostanie na swoim miejscu. Wartości odżywcze: 352 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzedstawiam dziś przepis na faszerowany makaron ze smaczną pastą z suszonymi pomidorami z dodatkiem chrupiącego słonecznika. To pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 200 g uprażonego na patelni słonecznika 15 suszonych pomidorów w zalewie ząbek czosnku ostra papryka, pieprz, sól, oliwa 5 łyżek pasty z suszonymi pomidorami(...)dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gotowy sos mięsny wykładamy na faszerowany makaron. Smacznego
Podróż w kulinariawolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam(...)godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika
Stare GaryOdkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka(...)Przygotowanie: Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami
W poszukiwaniu inspiracjirazem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku(...)układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (mogą się stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy
Mango Papajaprzechodzi przez skomplikowane procesy trawienne. Pijąc więc wodę przefiltrowaną przez wkład AquaMag , można mieć pewność, że niedobór magnezu będzie codziennie niwelowany. Dzięki temu zapobiegnie się stanom zmęczenia, depresji, skurczom mięśni, schorzeniom układu krążenia itp. Dodatkowo wkład AquaMag jest łatwy do włożenia i wyciagnięcia dzięki specjalnie wyprofilowanej „główce”. Teraz bardzo ważna sprawa – indykator wymiany wkładu filtrującego. Wskaźnik zużycia filtra przypomina(...)filtrów Dafi jest ekonomiczne ze względu na ich przystępną cenę. Ale nie tylko! Dzbanek z filtrem umożliwia uzyskanie czystej i smacznej wody w kilka minut, w ilości potrzebnej w danym momencie. Jeden wymienny co miesiąc filtr Dafi może zastąpić ponad 100 butelek z wodą ze sklepu, których nie musisz już kupować Po drugie EKOLOGIA Używając szklanego dzbanka filtrującego Dafi, zużywasz
Z Kuchni Do Kuchnizabawa. Menu powinno być tak skomponowane by zachęcało do jedzenia nawet największych niejadków, dobrze też żeby było zróżnicowane smakowo aby każdy znalazł coś dla siebie. Dzieci uwielbiają fantazyjnie podane dania i przekąski dlatego w tym wpisie podsyłam kilka przetestowanych prze zemnie pomysłów. *** Winogronowy jeż – bardzo lubiana przez dzieci owocowa przekąska. Instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ *** *** Galaretki(...)KONIEC POZOSTAJE MI ŻYCZYĆ WAM UDANEJ IMPREZY, SAMYCH SMACZNYCH, KOLOROWYCH I EFEKTOWNYCH DAŃ ORAZ PRAWDZIWEGO ZACHWYTU W OCZACH DZIECI :)) POWODZENIA! *** Jeśli skorzystasz z któregoś z moich przepisów, miło mi będzie jak wyrazisz w komentarzu swoją opinię :)) POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI! 15 PROPOZYCJI
Blog z ApetytemBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A
To co kochamSzybka i pożywna propozycja na pyszny obiad lub kolację - chrupiąca rukola o lekko orzechowym posmaku, panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak, soczyste pomidory, świeża cebula, prażony słonecznik
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g
Qchnia po prostu