Sałatka z zupek chińskich 149dobra w ogóle nie są zdrowe), ale od czasu do czasu można zgrzeszyć. Składniki: 2 zupki chińskie (dałam 1 pikantną, 1 łagodną, ale jak wolicie ostre smaki to można dać 2 pikantne), 2 średnie pomidory, 1 długi surowy ogórek, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, pół pora lub mała cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku(...)Można też makaron zalać niewielką ilością wrzątku, dzięki czemu od razu będzie miękki. Przed dodaniem warzyw należy odczekać aż makaron wystygnie. Sałatkę można również przygotować w wersji mięsnej - z kurczakiem l ub szynką pokrojoną w kostkę. Smacznego
Moja kraina smaków
Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 411czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-) Składniki kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki ketchupu sól pieprz 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1. Mięsa przekładamy(...)piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek siekamy, pomidorki kroimy na połówki, a suszone kroimy w paseczki. 2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, następnie resztę składników: ja dałam kulki, wsypałam makaron, wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą
kruche babeczki
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 166oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój(...)Przygotowanie: Warzywa umyj i osusz. Na półmisku ułóż salaty, dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej sałatkę. Sos do potraw mięsnych 400g jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku 3 ogórki, pieprz, sól, Przygotowanie: Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem
Strefa Zdrowego Żywienia
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 183Ten przepis na zupę to jeden z tych banalnych a tak smacznych. Zupa robi się praktycznie sama, nie wymaga dużo czasu a jest przy tym bardzo
Życie ze smakiem
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 252Marzę o naładowaniu akumulatorów!!! Po ostatnim tygodniu spędzonym w domu z dziećmi, chorymi dziećmi, chcę wyjść na świeże powietrze. Dzisiaj nasze pierwsze koty za płoty czyli
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone z groszkiem 144Smaczna i ciekawa propozycja na "przemycenie" groszku dla tych ,którzy nie za bardzo za nim przepadają. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka łyżka musztardy
R'n'G Kitchen
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 399Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego przyrządzając co dzień obiady dla rodziny nie muszę wybierać droższego produktu, który nie gwarantuje mi oczekiwanej
Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos cygański 4078podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml). Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką(...)obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejska
fasolka po bretońsku 224solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła(...)Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam - nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania MAJERANEK No bez tego, fasolka nie ma wyrazu jaki powinna mieć. Odstawiłam fasolkę by przegryzła się z innymi składnikami. Lekko przestygniętą podawałam do stołu a nadwyżkę zawekowałam. Smacznego
Pieprzyć z Fantazją
Pizza o smaku hamburgera 285szczelnie, drożdże oddychają!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką i odstawiamy je do podwojenia objętości, na około 2 godziny, w ciepłe miejsce (np. do piekarnika ustawionego na 50⁰C). MIĘSNE NADZIENIE Na naprawdę dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Drobno siekamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Przeciskamy na patelnię ząbki czosnku i dodajemy mielone mięso – smażymy około(...)warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia . Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy
Karo in the Kitchen
Pasta paprykowa z fetą 82Tola ma w końcu także tatę. Wiecie czym ostatnio uraczyłam moich bliskich? A chlebem, który zrobiłam sama. A do chleba zrobiłam dwie pasty warzywne. W tym wypadku jakiegokolwiek mięsne dodatki nie wchodziły w grę, powstała więc pasta z papryką i fetą, a także pasta z czerwonej soczewicy (o niej napiszę za jakiś czas). Ochoczo zabrałam się za pieczenie papryki, potem(...)niego przekonacie. Ja też potrzebowałam czasu, żeby oswoić się z jego smakiem. Teraz nie wyobrażam sobie bez niego np. kuchni meksykańskiej, albo szakszuki. Lubię go też sypnąć do różnych dań z czerwoną soczewicą, sama nie wiem czemu. I powiem Wam jeszcze coś. Tego typu pasty najlepiej smakują na drugi dzień. My tę moją wchłonęliśmy w tym samym dniu
Kardamonovy
gołąbki ziemniaczane 172Gołąbki z ziemniakami To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce(...)osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy
w mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 226Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka(...)klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut
Pyry na Gaz
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 140Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka
Kuchnia MagdaLeny
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 212Składniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól
Qchnia po prostu
Burgery z buraka 250Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze
Kolizje Smaków
Gołąbki z wolnowaru 471Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko
Moje domowe kucharzenie