czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka. Placki ziemniaczane z sosem Jesień to pora na ziemniaki. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków i te z dodatkiem marchewki lub cukinii smażę przynajmniej(...)ziemniaczane Lubię przepisy na jesienne potrawy z ziemniaków. Na ogół zawsze gotuję więcej ziemniaków na obiad, bo jeśli zostaną to na drugi dzień przyrządzam ziemniaczane krokiety. Jest to przepyszne danie z jesiennych warzyw. Przyrządzam je z dodatkiem batatów, jarmużu lub kalafiora. Po prostu to co mam pod ręką. Nic dziwnego, że za każdym razem ziemniaczane krokiety inaczej smakują. Nudna
codojedzeniaOstatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają(...)mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Można obrócić po około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmaczne i proste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki(...)ziele angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor
Radość kipiąca uśmiechem.Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze
Blog kulinarny S9.PLNie ukrywam że jem mięso – doskonale wiecie że nie jestem ani wegetarianką, ani weganką. Ale często – a ostatnio nawet bardzo często – jemy w domu całkiem bez
Karo in the KitchenSoczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich
Kuchcik gotujeDzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków. Składniki
Czerwień i błękitPlacuszki drobiowe filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -2 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety
Kuchnia Danusiutrzymaniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest źródłem witaminy D, B6 i B12. Pierś, udziec czy skrzydła? Można z niego przyrządzić proste, więc codzienne potrawy, jak i wykwintne dania na specjalne okazje. Mięso z indyka jest różnorodne: jasne, delikatne mięso z piersi indyka oraz ciemne mięso z udźca o bardziej wyrazistym smaku. pierś indycza – to jasne, ubogie(...)udźca do delikatnej cielęciny. podudzie z indyka – to konkret na talerzu, polecane tym, dla których udko z kurczaka to zdecydowanie za mała porcja. skrzydła z indyka – są idealne jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają zupom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o konkretnych częściach indyka odsyłamy na stronę ! Ciekawostka
Czynniki pierwszeDelikatne mięso z indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę. By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tu klik 400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy(...)maśle,marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do mielonego dodać przesmażoną cebulkę,startą marchewkę,rozgnieciony czosnek,kaszę, koperek,wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy
Kolorowa kuchnia Elkiprzetestować produkt Primavika o nazwie GULASZ WEGUŚ . Słowo gulasz kojarzy mi się z mięsem i nic na to nie poradzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka razy etykietę, aby znalezć coś podejrzanie mięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda(...)seler), sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.Informacja dla alergików:Zawiera: gluten, soję, mleko, śladowe ilości selera.Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie dietetyczne! Ja postanowiłam zrobić go z dodatkiem kaszy gryczanej, gdyż tę uwielbiam i podaję właśnie z gulaszem...Miałam chęć spradzić jak będzie smakował gulasz od Primavika ! Ugotowalam kaszę na sypko
Z Kuchni Do Kuchniwyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki. Ewentualnie każdy klopsik obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Gdy mięso nabierze lekkiego koloru, zmniejsz płomień i na patelnię(...)zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku. Takie klopsiki podawaj z powstałym sosem, ziemniakami oraz dowolną surówką. Zdjęcie pochodzi jeszcze z zeszłego roku. Dopiero teraz, przy kolejnym przygotowywaniu tego dania, przepis doczekał się publikacji
blog.moje-pasje.infoCzęsto gęsto w lokalach stoją chłodnie, w których spoczywają beztrosko świeżutkie dary morza. Poprosiliśmy Panią Halinę o omułki – ta kic kic z talerzykiem i już nasza porcja wybrana. Banalne danie wydawać by się mogło – ale o to właśnie chodzi – omułki, odrobina masła i wina – im prościej tym lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować(...)jeść! Niemniej jednak takie bary tapas to esencja Hiszpanii – doskonałe wino, jedzenie jeszcze lepsze! Wybraliśmy mix przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła
Right Behind The KitchenMłode gołąbki Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka(...)olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy
Blog z ApetytemWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego mięsa z warzywami gotowanego w szybkowarze. Mięso jest kruche, soczyste i najważniejsze nie smażone. Mięso można podawać
Sama słodycz i szczypta chili