dania mięsne - 13801 przepisów (strona:675/921)

Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka 136

Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie(...)marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 186

Ta zupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych

Karo in the Kitchen
Pasztet z marchewki i soczewicy 233

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 127

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu(...)indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Porosołowy pasztet 115

Składniki: - mięso z 1 ćwiartki i 1 pałki z kurczaka - jajko - łyżka kaszy manny - łyżka bułki tartej - 2 pieczarki - pół niedużej cebuli - przyprawy - sól, pieprz, majeranek

Kulinarne blogowanie
Zupa ogórkowa na żeberkach z kaszą jaglaną 142

Jedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie

Kierunekuchnia
SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE 176

porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko(...)mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 166

Roladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem

Kuchnia w czekoladzie
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 161

przez sito wyłożone grubą warstwą gazy.Będzie to trwało prawie całą noc . Nie ściskać mieszaniny ,bo galaretka będzie mętna .Po tym czasie zmierzyć ilość płynu,i na każde 100ml dać 100g cukru brązowego,lub białego.Ogrzewać mieszaninę z cukrem, stale mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować przez około 30 minut, do zgęstnienia galaretki.Sprawdzając gęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę(...)jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.   Oregano posiada również wartościowe

w mojej kuchni
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 148

Dzisiejszy przepis zrodził się trochę z konieczności, a trochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni.  Po pierwsze

Quinoa Raz!
Chilli con carne a'la Heston 205

smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ja nie miała mielonego kuminu i nie miałam możliwości zmielenia, przetarłam więc lekko w moździeży(...)Ekstraktu Marmite również nie było w kuchni ale zamiast tego dodałam łyżkę sosu sojowego, który jak się dowiedziałam smakuje podobnie a jest także używany w innych przepisach na to danie. Całą pastę przełożyć do garnka z mięsem i chwilę jeszcze pogotować. GOTOWE ;) Ja na koniec dodałam jeszcze słodką kukurydzę. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Aromatyczny gulasz . 146

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 249

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania(...)zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka

Pyry na Gaz
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 164

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe

ClauditteMissCooking
YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem 234

jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem. Z tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie pasuje do aksamitności farszu. Tak oto powstała prosta i smaczna przekąska dla fanów postapokalispy! Zobacz, jak jajka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo. Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania. OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania