Składniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Kulinarne blogowanieprzywitali nas przedstawiciele firmy Sokołów oraz szef kuchni Akademii Smaku Dominik Moskalenko. W pierwszej części spotkania dowiedzieliśmy się o programie "Razem w przyszłość", który od lat prowadzą zakłady mięsne Sokołów, a także o polityce jakościowej firmy. Kolejnym i przeze mnie szczególnie wyczekiwanym punktem spotkania były same warsztaty - czyli gotowanie, gotowanie i ... uczta:) Ale po kolei. Tematyka warsztatów była jak najbardziej(...)Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali szaszłyki, mieszali, siekali ucierali... Szefowie Dominik i Dariusz Łęczycki pomagali, dzieli się wiedzą i podpowiadali, którą potrawę jak lepiej doprawić i upiec. Pierwsze dania powoli ustawiano
Obiad gotowyBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie
To co kochamCześć Wam! Nie wiem czy wiecie ale właśnie dzisiaj 29 kwietnia miną rok od początku mojej przygody z MasterChef'em. Dokładnie rok temu odebrałem telefon z
Kuba Gotujedobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole(...)pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego wywaru zbieramy pianę, która się tam zebrała podczas gotowania, a do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso
Czary - gary w kuchniNorwegia, Szwecja, Finlandia, Dania. Jeśli zamówicie surówkę z ogórków, najprawdopodobniej będzie wyglądała dokładnie tak. Prosta, słodko-kwaśna surówka, smakiem przypominająca delikatne, świeże pikle. Tylko pięć składników – a całe bogactwo smaków. Ogórka myjemy, obieramy nożem szczelinowym nie do końca, zostawiając na nim fragmenty skórki – i dla ciekawszego wyglądu, i dla smaku. Koperek drobno siekamy. Cebulę obieramy. Cukier mieszamy(...)idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym i ciemnym sosie, pieczenią wieprzową. SKŁADNIKI 1 długi wężowy ogórek, 400-500g 1 cebula czerwona, średniej wielkości 60-80g 1 łyżka stołowa drobnego cukru ½ dużego pęczka koperku 80ml
Karo in the Kitchentakie szybkie danie przypominające gołąbki. Składniki 50 g ryżu 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście. Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenmakaronem czy ryżem. W wersji letniej to prawdziwa zupa z pomidorów świeżych lub pieczonych w piekarniku – zupa krem. W wersji zimowej z koncentratem, czy passatą oraz przeważnie z mięsnymi dodatkami, lub np. z fasolą, kukurydzą, rybami, owocami morza itp. Może nie powinnam nazywać takiej zupy pomidorówką, bo to zupełnie inna zupa? Wszystkie te zupy mają w składzie pomidory, świeże(...)pyszna zupa pomidorowa w wersji by straga.pl? Dodatki w zupie np. z mięsa mielonego sprawiają, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca i nie trzeba gotować dwóch dań na obiad. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom taka zupa z pomidorów jest bardzo aromatyczna. Tak jak np. zupa cygańska, czy meksykańska pomidorówka, takie zupy pomidorowe z mięsem można jeść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych. Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki. Świetne i z kartofelkami i z pieczywem. Składniki: 1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 jajka 100 g bułki tartej 1/4 szklanki śmietany suszone oregano mielona papryka mielony kminek - opcjonalnie(...)małą kostkę mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę taratą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażycćna rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając podawać z ziemniaczkmi z wody i ulubiona surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robię. Nadziewałam już paprykę oraz cukinię a teraz nadziałam kalarepki. Jest z nimi trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały(...)pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym
Monia miesza i gotujeNowy rok 2017 zacznę przepisem na bogracz z ziemniakami. Danie jednogarnkowe, bardzo smaczne. Bogracz powinno przygotowywać się nad ogniskiem. Ja tej możliwości nie miałam i zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa. Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad? Składniki 500 wołowiny gulaszowej 2 średnie(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby
O kuchni z uczuciemproduktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście uwielbiam formować idealnie okrągłe kulki i zastanawiać się, którą obtoczę w danym produkcie. Moim faworytem jest kokos i gorzkie kakao. Tak naprawdę składniki możecie komponować dowolnie. Coś odjąć, coś dodać, zależnie, co macie pod ręką. Te kulki są mega uniwersalne(...)powinny docenić osoby borykające się z problemami układu pokarmowego. Mają także cenne składniki mineralne, z których najważniejszy jest potas, ponieważ bierze on udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i skurczach mięśni. Daktyle to także źródło witamin z grupy B. Powinny je jeść kobiety w ciąży, gdyż dostarczają kwas foliowy. Inne właściwości to zapobieganie nadciśnieniu, cellulitowi wodnemu, obniżanie poziomu złego cholesterolu
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża :) Praktycznie za każdym razem, gdy będąc gdzieś na wakacjach idziemy na obiad, a w menu jest „placek po węgiersku” zawsze musi go zamówić, a potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy(...)bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem
MyCookBook.plobiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze znajomymi. Nam bardzo smakuje i dosyć często to danie robię. Danie podane na talerzu New Hollis Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej(...)Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną
Ala piecze i gotuje