Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym – to bardzo proste danie, które jednocześnie jest pełne smaku. Przyrządzisz je w 30 minut i łatwo zapakujesz do pojemnika. Nadaje się do odgrzewania, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez fitmenów, którzy planują(...)cukiniowe, zalecające wcześniejsze krótkie obsmażenie makaroników. Można i tak. Niestety, cukinia podgrzana puszcza sporo soku i danie może stać się wodniste. Naszym zdaniem lepiej i szybciej polać surową cukinię (chwilę wcześniej posoloną) gorącym sosem. Zobacz też całe menu na tydzień z daniami idealnymi na lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą. Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki
Niedzielny kucharzsamym zawartość naszych misek i talerzy w ciągu roku :) Jak fantastycznie jest łączyć ze sobą własnie te składniki, na które obecnie jest czas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku. Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :) Jesienny! Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim(...)całość musztardą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - dokładnie wymieszaj. 3. Podziel mięso na 3 równe porcje i uformuj kulki - włóż do lodówki na 20min. 4. Z każdej mięsnej kuli uformuj płaskiego burgera i usmaż. 5. Pod koniec smażenia, na każdym burgerze połóż plaster sera i przykryj patenię pokrywką na ok. 1-2min. Kurki: 1. Kurki oczyść
Kuchnia w Słońcu Skąpanaosób, które ćwiczą. Łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je też idealnym na lunch do pracy. Gorąco polecamy! Zobacz też całe menu na tydzień z daniami idealnymi na lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą. Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki(...)gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez 20 minut. Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz łyżkę miodu żeby przełamać smak. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij masę mięsną z lodówki, zwilż ręce olejem i formuj w dłoniach niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia. Po utoczeniu ostatniej kulki wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzświęta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego(...)Dodajemy jajka. Doprawiamy w razie konieczności sól i pieprz dobrze wyrabiamy ręką aż składniki się połaczą a masa bedzie zwarta i elstyczna. Brytfannę wysmarowaną tłuszczem wypełniamy do 3/4 masą mięsną, wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury
Życie zaczyna się w kuchnifali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)doku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić
Miód i pieprzfali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)doku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić
Miód i pieprzktórej przy winie i dobrym jadle stali bywalcy czytują także książki. Specjalnością gospody jest najlepsza w Toussaint zupa z raków, ale ze względu na deficyt głównego składnika Geraltowi nie dane jest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej „do zająca niż ogara ”wykrzykuje „Na honor! Czyżby kucharz szykował właśnie pasztet(...)zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy do osobnej miski. Do białek dodajemy szczypty soli i ubijamy je na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą mięsną. Sprawdzamy konsystencję masy – powinna być jednolita, pulchna, wilgotna, a jednocześnie niezbyt kleista. Jeśli jest zbyt sucha, dolewamy nieco
Nerds KitchenNie ma jeszcze pachnących słońcem pomidorów, ale są te, które pamiętają słońce latem 2017 roku. Dla nich dedykuję klasyczną, no prawie klasyczną pomidorową. Nie klasyczną polską
Czerwień i błękitcoś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie(...)będą już miękkie, dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Po chwili gasimy płomień. Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem
Moja smaczna kuchniapieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 10 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz(...)wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj ok. jedną łyżeczkę farszu, następnie zamykaj farsz mięsem (tak, jak zamyka się pieróg), na koniec formuj ładny kotlecik (patrz zdjęcie
Szybko SzybkowarDziś przy święcie zabrałam się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka(...)się jak zwarta, mało plastyczna gruda, którą i ciężko wyrobić i ciężko z niej coś wykleić. Gdy ciasto przestaje brudzić rękę i jest lśniące, plastyczne, tzn że można mu dać odpocząć. Raz tej mąki idzie więcej, raz mniej, wszystko zależy od jej rodzaju. Przykrywamy miską i zostawiamy w spokoju na 30 minut. Dobrze wyrobione ma w środku wyraźne pęcherze powietrza
Dieta moja pasjasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka(...)godziny , uważając żeby ogień zbytnio się nie rozbuchał , od czasu do czasu bujając kociołkiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To by było na tyle , danie gotowe , takie powolne duszenie w warzywkach powoduje ,że mięsko rozpada się samo i smakuje obłędnie, szczególnie z domowym pieczywem ziołowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyzawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne czego żałuję to tego, że nie dane mi było zobaczyć miny trolla. Serio! Podejrzewam, że był to najszerszy uśmiech w galaktyce. Przy okazji kuchni Grażki trafiono na tatar z parówek. Naród w amoku nie doczytał, że tatar(...)jestem pewna co do tej świadomości. Świat kulinarny zajęty analizowaniem składu kostki rosołowej i stanu psychicznego Grażki zapomniał na chwilę o modach. Przestano się przerzucać racjami na tematy wegańskie, mięsne i na moment zniknęło zło tego świata. No może poza tymi od nieszczelności jelit. Ci zaczęli pić wodę utlenioną i twierdzić, że samoloty pasażerskie opryskują ludzi glutenem, lecz
ladykitchenZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana
Karo in the KitchenZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana
Karo in the KitchenSkładniki: 700 g karkówki wieprzowej 3 cebule 250 g pieczarek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub
Qchnia po prostuDnia dzisiejszego tzn wtorek postanowiliśmy się wybrać do pewnego już od dawna intrygującego mnie lokalu z makaronami na wynos. Kilka tygodni temu zobaczyłam jego ofertę na
sierotka maRysia w kuchniBył plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania. Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż
Dzieje kuchennej Wiewióry