cytryny - 1500 przepisów (strona:61/100)

Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 181

łyżki kwaśnej śmietany- cytryna                                                     - szczypta soli- płatki migdałowe(...)Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny  i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty

W poszukiwaniu inspiracji
K... Kuskus 278

wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie:Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła.Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie(...)bulionu. Gotujemy na małym ogniu.Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę.Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać).I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny

Kitchens Alphabet
Bufallo wings 295

części. Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka

Animelka Blog
Rewelacyjna sałatka na imprezę z paluszkami krabowymi 401

puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać(...)bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki.  Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania.  Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać

cooklife
Elektryczny rum. 270

łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie:Rum, likier, sok ananasowy i  grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze i wkładamy do kieliszków. Miksturę (jakże fenomenalną ;) ) wlewamy do kieliszków "martinówek", dekorujemy plastrem cytryny, limonki i truskaweczką

Malinowe Pocałunki
Babka cytrynowa 190

suszonych jabłek.  Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec

Malinowe Pocałunki
Burgery 100% homemade 194

cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą masę. W gdy baza jest gotowa, do pojemnika dodajemy rukolę, pietruszkę (wg uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy

Taste Of My Day
Hummus 168

cytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny

Kulinarne zapędy Kokosa
matiasy z żurawiną... 143

Składniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie(...)wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości olejem schować do lodówki najlepiej na całą noc.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 256

łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy 1 litr, sok z cytryny 1 łyżeczka umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara, dodać obraną włoszczyznę, ziele, liście laurowe, kurkumę, kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu(...)mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z selera 174

przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka(...)oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę  i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę

Anioły w kuchni
Lemoniada truskawkowa 177

Zapraszam wszystkich na lemoniadę...Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie;Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Imbir zdrowie w twoim domu 211

Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,  miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar z imbiru podawać w filiżankach. Herbatka wypijana na noc zlikwiduje bezsenność. Wypita rano pomoże

W kuchennym oknie Ewy
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 248

Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła  ( ew. doprawiamy ) .Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej .     Miksujemy bądź ucieramy .     Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
CIASTO NA HALLOWEEN 212

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania