składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące
Domowy Smak Jedzeniatych zaawansowanych. Kupisz tu 2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę na sok pomarańczowy
Powiedz dietom nietych zaawansowanych. Kupisz tu 2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę na sok pomarańczowy
Powiedz dietom nietemp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;) Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania w zamkniętym pojemniku są bardziej miękkie i smaczne. Można je przechowywać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez
Smakołyki Asikolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane są w soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie
Relaxtimełyżeczka świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Ogórek, paprykę, suszone pomidory pokroiłam w drobną kostkę Czosnek posiekałam, imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku Miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam w oddzielnej salaterce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobić na Święta, taka ściągawka, żeby nie szukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka
kruche babeczkinadzienia 30 g czekolady deserowej 100 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliprzykrywa całego kawałka. Następnie jeszcze jakiś czas pozostawić na ogniu w oleju o niższej temperaturze. W ten sposób ości rozpuszczają się. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! — BTW liczone
Ola la LCHFłyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: ok. 1/2 kg truskawek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka po łyżce cukier
MyCookBook.plgorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją
W poszukiwaniu inspiracjiłyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC
Mała Cukierenkamusu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną
Blondynka Gotujewaniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem
Mieszam w Garnku