Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać rękami. Dobrze jest
Przepisy i porady kulinarneniszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania. ********** Przypalone
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnekolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg truskawek ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny
Przepisy i porady kulinarnepodstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować
Przepisy i porady kulinarneNatomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarne