Mizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki
Gospodyni Miejskaserka Kremowego Apetina INDIA,125 g miękkiego indyjskiego sera panir (tu przepis),4 łyżki tartego parmezanu,1 jajo,2-3 łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył
SzczyptaSmaQsoli,½ łyżeczki cukru,Sezam do przybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem
SzczyptaSmaQJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakkratkę.Krem.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet ChristopheraZ racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i
charlotte gotujePrzykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąCiasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to
Serce zamknięte w formie pysznościformy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut- podpieczone ciasto ostudzićMASA JABŁKOWA- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje- do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- boki tortownicy
Smakołyki Berenikiróżyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewywstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami
Walijskie Pichceniemieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach
Słodkości i nie tylkosałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić w mniejsze kawałki. Do słoiczka dodać składniki dressingu, wymieszać i polać
Magiczne Życie MartyNalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)Składniki; 1 kg pigwy, 1/2 kg cukru, 100 g miodu, kilka gożdzików, kora cynamonu, skórka z pomarańczy, 1 litr wódki Wykonanie;Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem
Anioły w kuchnidrobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut
Malinowe Pocałunki