cytryny - 1500 przepisów (strona:83/100)

Kawa z Doliny Aosty. 82

specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód. 8 łyżeczek kawy mokka 2 kieliszki grappy lub wódki 1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro [TUTAJ] skórka z cytryny ,cukier We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki  i mocno podgrzać

Kulinarny karnet Christophera
Kulki z melona orzeźwiająca sałatka. 170

mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę i mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś marynowany w winie. 127

Składniki: 300 g świeżego łososia 250 ml wina białego wytrawnego 70 ml soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego 3 listki szałwii 3 listki laurowe 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 284

długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 146

oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć

Kulinarny karnet Christophera
Królik i marchewka, prawda czy fałsz. 194

Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki. 1 królik 250ml śmietany 1 cebula 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 3 marchewki zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz 1-2 łyżki mąki Wykonanie. Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan marynowany w chermouli 137

bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej 2 łyżki mięty świeżej, posiekanej Wykonanie. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut. Opłukać i osuszyć. Plastry

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 200

łyżki masła 1 łyżka oregano Warstwa z tuńczykiem 40 dag sera twarogowego 4 łyżki śmietany  30 dag tuńczyka w oleju  z puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione

Kulinarny karnet Christophera
Nadziewany bakłażan 141

pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 319

honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Do miski włożyć umytą

Kulinarny karnet Christophera
Sernik nowojorski 235

Kiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym

Wypieki Uli
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 194

śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone  Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Cytrynka z jabłkiem 158

kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy

Aga w kuchni
Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 153

Posypane świeżą bazylią i pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania