wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut w 200C ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat
W Mojej Kuchni LubięŻyczę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;)Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto
Anioły w kuchnistaje się mniej popularny, a szkoda... Sok z agrestu najlepiej robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru
Anioły w kuchniZapomniany przepis na pyszny sernik... Wczoraj koleżanka córki poprosiła o przepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była
Moje domowe kucharzeniepucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy
Kulinarny karnet Christopheraprzynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb: Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam
Kulinarny karnet Christopheradodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di Modena, ale może być cytryna, ocet
Kulinarny karnet Christopheraponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane są „cytrusami północy” .Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu smakuje lepiej niż z cytryną. Spróbujcie obrać topinambur i plasterek wrzucić do filiżanki z herbatą
Kulinarny karnet Christopherażółtko,1 łyżka majonezu.Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko oraz starty żółty ser i mieszamy
Aga w kuchniswoje walory smakowe, jest ciemne w środku. Kupując sprawdźcie miejsce po ogonku - jeśli jest czarne, owoc z pewnością okaże się przejrzały. Żeby nasza salsa nie ściemniała koniecznie skropcie ją cytryną lub limonką. Ciekawym trikiem zapobiegającym ciemnieniu jest umieszczenie w miseczce z guacamole pestki
Mania Gotowaniaprzy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak
Z Kuchni Do Kuchnimasła,2 czubate szklanki cukru,3 szklanki mąki,4 łyżeczki proszku do pieczenia,6 jajek,6 łyżki śmietany 18% 2 cytryna,4 łyżeczki kakao. Do garnka dać wodę, masło i cukier. Wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Przestudzić i dodać pozostałe składniki oprócz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać
Praktyczna plherbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny - ale o tym kiedy indziej. :)Niezwykle orzeźwiające jest połączenie soku
Grunt to przepis!