cytryny - 1500 przepisów (strona:90/100)

Sałatka Nicejska 225

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 171

domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz

SzczyptaSmaQ
Śledzie w cytrusowej marynacie 845

Wigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek.  Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 127

wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :)Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic

Serce zamknięte w formie pyszności
Pasta serowa - na zdrowie! 308

wcinam owsiankę, obowiązkowo z większą ilością ziaren, a szczególnie siemienia lnianego (o jego właściwościach pisałam tutaj), a w ciągu dnia przegryzam sobie kanapeczki z serową pastą, popijając herbatkę z cytryną i miodem (piłabym jeszcze z malinami, ale za nic nie mogę otworzyć tego "%$&*# słoika).Dodając miód do herbaty warto pamiętać, że w temp. powyżej 40 st.C traci swoje dobroczynne

chwile dla mnie
Zupa PHO z kurczakiem 412

makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka

Taste Of My Day
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 291

oraz wg najnowszych doniesień ze świata nauki, ma właściwości przeciwnowotworowe. Chyba bardziej zachęcać Was do zrobienia soku nie muszę , ale dodam, że w dodatku jest pyszny! Gorąca herbata z cytryną i sokiem z malin jak dla mnie deklasuje kubek najlepszej gorącej czekolady :) Składniki: maliny cukier Wykonanie: Kupujemy kilka pojemników malin, warzymy je i przesypujemy do dużego, szklanego naczynia, najlepiej słoja

Taste Of My Day
ciasto z budyniem dżemowym... 109

resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto marchewkowe z bitą śmietaną... 155

wysmarować masłem, posypać tartą bułką i piec około 50 minut w 200C ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek pomarańczowy 151

Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;)Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto

Anioły w kuchni
Sok z agrestu 369

staje się mniej popularny, a szkoda... Sok z agrestu najlepiej robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru

Anioły w kuchni
Szybki sernik 437

Zapomniany przepis na pyszny sernik... Wczoraj koleżanka córki poprosiła o przepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była

Moje domowe kucharzenie
Wykwintna przystawka. 187

pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 187

przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb:  Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 170

dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di Modena, ale może być cytryna, ocet

Kulinarny karnet Christophera