cytryny - 1500 przepisów (strona:87/100)

Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki... 190

tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4545

Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie

Smakołyki Bereniki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 234

łyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu   z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 425

smaku nieco rumu lub innego alkoholu. Masa jest gotowa do przełożenia. Poncz 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki rumu (lub innego ulubionego trunku np. wiśniówki) parę kropel cytryny cukier do smaku Dodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowy tort kajmakowy 466

ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz 2/3 szklanki wody kieliszek wódki kieliszek rumu 2 łyżki z cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.     Dekoracja  kajmak (reszta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 145

pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! 171

badanych. Wciąż rozwijający się trend zdrowego trybu życia i używania coraz mniej cukru jest widoczny w zebranych wynikach. Polacy lubią pić najbardziej herbatę bez dodatków (23%), ewentualnie z cytryną (22%). A jeśli już słodzimy, to naturalnie. Miodu do herbaty używa 18% badanych. Podsumowując badanie można wysnuć ogólny wniosek, że statystyczny Polak spożywa najczęściej czarną angielską herbatę, delektując się nią codziennie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sangria, winno-owocowa ambrozja 193

rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu jabłko pomarańcza cytryna ew. limonka cukier trzcinowy Wykonanie: Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy ok 3 - 4 łyżki cukru i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy mocniejszy alkohol (brandy / whisky / cherry) oraz

Taste Of My Day
Grzybki i wołowina 187

cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać

Sajkofanka smaku
Przetwory sliwkowe 124

Smazyc jeszcze kilka minut. Przekladać do wyparzonych sloiczkow, zamknac wyparzonymi pokrywkami i studzic ustawione do gory dnem. Powidla sliwkoweskladniki: 2,5 kg sliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie:Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy do nich orzechy wloskie w lupinie i cytryne pokrojona na cwiartki oraz

Przysmaki Karolki
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 113

obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza się doskonale. Podany z odrobiną domowego hummusu, jogurtem z cytryną, kolendrą i miętą. Gotowanie bakłażana to przecież chwila, a chlebki można przygotować o wiele wcześniej. Mój Mąż uwielbia te chlebki i za każdym razem je zachwala, więc zdecydowanie polecam

rabarbarowo
Dżem dyniowy z pomarańczą 147

folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym

Grunt to przepis!
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 178

pociąć na kawałki.Jabłka umyć , wyciąć gniazda nasienne.Miąższ wraz ze skórką zetrzeć albo pokroić w kostkę.Owoce dodać do kapusty.Dusimy 15 minut.Bigos ponownie doprawić.Wymieszać z sokiem z cytryną.Przed podaniem usunąć listek i, ziarna ziela angielskiego.i jałowca oraz goździki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 211

ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz

Eat me! Fit me!