kremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure z brzoskwiń 250 ml mleka ½ torebki cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem
Mia Cucina Sofietastresie i zmęczeniu, mają dużo żelaza i fosforu. Mają również dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu! Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie
Mia Cucina Sofietazmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki:500 gr mąki pszennej20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka1 jajko80 gr roztopionego masła90 gr cukruCukier waniliowyOtarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki
Mia Cucina Sofietaosób:1 szklanka kaszy pęczak250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy
Mia Cucina Sofietapiekarniku należy podnieść do 200*C i dalej piec buraki). W tym czasie awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy jak w drobną kostkę. Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i odstawiamy na bok. Podpieczone, półmiękkie buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości kostek z awokado. Następnie w misce składniki łączymy ze sobą: dodajemy
Symfonia Smakówboczek, kruszymy go i dodajemy do salatki.Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek.Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy.Smacznego
Przysmaki Karolkipopoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.Odwrocony jablecznikskladniki: 4 jablka 125g cukru 175g cukru brazowego 150g masla 3 lyzki soku z cytryny szczypta soli 3 jajka 300g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek wodki jablkowej 100g smietany wykonanie:Jasny cukier skarmelizowac na suchej patelni. Zdjac patelnie z ognia dodac
Przysmaki Karolkitylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka
Przysmaki KarolkiWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie
Smakołyki Berenikiłyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkismaku nieco rumu lub innego alkoholu. Masa jest gotowa do przełożenia. Poncz 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki rumu (lub innego ulubionego trunku np. wiśniówki) parę kropel cytryny cukier do smaku Dodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym
coolinarnastrefa.blogspot.comubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz 2/3 szklanki wody kieliszek wódki kieliszek rumu 2 łyżki z cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań. Dekoracja kajmak (reszta
coolinarnastrefa.blogspot.compomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabadanych. Wciąż rozwijający się trend zdrowego trybu życia i używania coraz mniej cukru jest widoczny w zebranych wynikach. Polacy lubią pić najbardziej herbatę bez dodatków (23%), ewentualnie z cytryną (22%). A jeśli już słodzimy, to naturalnie. Miodu do herbaty używa 18% badanych. Podsumowując badanie można wysnuć ogólny wniosek, że statystyczny Polak spożywa najczęściej czarną angielską herbatę, delektując się nią codziennie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!