mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody
Basia w kuchniSkladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie
w mojej kuchniprezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest dobrym źródłem cynku,wapnia,fosforu,manganu i miedzi.Znakomita dla wszystkich liczących kalorie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Za oknem mrozi, a nam brakuje energii. Pora uzupełnić niedobory witamin, wzmocnić ciało i umysł. Dlatego dziś pora na sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie banalną
kulinarnyJaśruba w nazwie a to zaraz stanie się jasne gdy opiszemy jak przygotować caipirosca lub caipirinha. Ale najpierw składniki:Składniki:- 1 duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça
Smaki Brazyliimarmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :)Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami
Dzieje kuchennej Wiewiórygładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część
Food SquareSkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy
Smakowity Blog Kulinarnydomowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz
SzczyptaSmaQWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :)Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic
Serce zamknięte w formie pysznościwcinam owsiankę, obowiązkowo z większą ilością ziaren, a szczególnie siemienia lnianego (o jego właściwościach pisałam tutaj), a w ciągu dnia przegryzam sobie kanapeczki z serową pastą, popijając herbatkę z cytryną i miodem (piłabym jeszcze z malinami, ale za nic nie mogę otworzyć tego "%$&*# słoika).Dodając miód do herbaty warto pamiętać, że w temp. powyżej 40 st.C traci swoje dobroczynne
chwile dla mniemakaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka
Taste Of My Dayoraz wg najnowszych doniesień ze świata nauki, ma właściwości przeciwnowotworowe. Chyba bardziej zachęcać Was do zrobienia soku nie muszę , ale dodam, że w dodatku jest pyszny! Gorąca herbata z cytryną i sokiem z malin jak dla mnie deklasuje kubek najlepszej gorącej czekolady :) Składniki: maliny cukier Wykonanie: Kupujemy kilka pojemników malin, warzymy je i przesypujemy do dużego, szklanego naczynia, najlepiej słoja
Taste Of My Dayresztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym
W Mojej Kuchni Lubię