cytryny - 1500 przepisów (strona:89/100)

Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 291

porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie

Luźna Kuchnia
Energy Drink z Guaraną 207

nawiązką. Zdarzyło mi się kilka razy trenować z jej pomocą. Tu jednak nie zauważyłam specjalnie cudownego działania. Nogi same nie pedałowały, a wyniki podobne jak na wodzie z cytryną :) W smaku jest wstrętna! Nie rozpuszcza się w płynach, więc nie ma sensu dodawać jej do herbaty. Sposobów jest wiele. Można rozmieszać w wodzie, w pepsi lub w kawie rozpuszczalnej

Blondynka Gotuje
Młoda zasmażana kapusta. 137

MŁODA ZASMAŻANA KAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna  tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości

Kuchnia Beaty
Truskawki - smak lata. 124

Truskawki - smak lata.   Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C,mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych.  Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie

Przepisy i porady kulinarne
Pyszne wiosenne kanapki. 157

paski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z  gorącą herbatą z cytryną. Smakują wybornie i są zdrowe ! Polecam je nie tylko na wiosnę , ale przez cały

Przepisy i porady kulinarne
Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. 176

Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. Papryka czerwona i żółta posiadają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli substancji która dba o naszą skórę , zapobiega między innymi zmarszczkom.  Zawarte w nich substancje fitoaktywne mają działanie przeciw zapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 343

znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 184

mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody

Basia w kuchni
zielony sok z lisci rzodkiewki 140

Skladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie

w mojej kuchni
Roszponka z pomarańczą i orzechami 166

prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest dobrym źródłem cynku,wapnia,fosforu,manganu i miedzi.Znakomita dla wszystkich liczących kalorie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 336

Za oknem mrozi, a nam brakuje energii. Pora uzupełnić niedobory witamin, wzmocnić ciało i umysł. Dlatego dziś pora na sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie banalną

kulinarnyJa
Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować 122

śruba w nazwie a to zaraz stanie się jasne gdy opiszemy jak przygotować caipirosca lub caipirinha. Ale najpierw składniki:Składniki:- 1 duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça

Smaki Brazylii
Katarzynki Śnieżynki czyli poWeekendowe Łakocie odc.29 158

marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :)Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Truskawkowa Delicja 157

gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część

Food Square
Sałatka Nicejska 231

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy

Smakowity Blog Kulinarny