strużką wlej do masy. Całość porządnie, ale krótko zamieszaj. Krem wsadź na 10 -15 minut do lodówki.PONCZ:W ciepłej gorącej wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź.KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec
Słodko-Słony Świat Ilonybeszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę
Słodka Stronakostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie
Maminek kulinarnyłyżka miodu3 plastry limonki 3 plastry cytrynyWYKONANIE:Korę cynamonową, rodzynki, daktyle i goździki zalać wrzątkiem. Nakryć i zostawić na 15 min.Następnie dodać szczyptę szafranu, miód i plastry cytryny i limonki. Zostawić na 10 min.Po tym czasie można pić lub odstawić i dodawać do herbatki. Może postać kilka dni. Uzupełniamy woda, by wydobyć do końca smak przypraw korzennych.SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w
Proste Potrawybanany- 1 i 1/4 szklanki cukru - cytryna- 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem(...)dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym
W poszukiwaniu inspiracjijako dodatek do drugiego dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Margarynę można zastąpić masłem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskataką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza
Gospodyni Miejskaburaki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany
Gospodyni MiejskaChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i
Gospodyni Miejskachwilę na małym ogniu.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasurowy. Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem.Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek.Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska