mocnego naparu zielonej herbaty z aloesem CLIPPER (od DeCare ) Duża garść liści szpinaku Pół pęczka natki pietruszki Pół dojrzałego, słodkiego mango 1 pomarańcza 1 jabłko Sok z połowy cytryny Przygotowujemy napar z zielonej herbaty-1 torebka na kubek (300ml) gorącej wody. Parzymy 3 minuty i wyciągamy torebkę. Herbatę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę składników
Zawsze głodna!całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy
Zawsze głodna!mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić
Kraina Miodem Płynącajednak jest dość słodki chociaż żadnego dodatkowe cukru ani słodziwa nie dodawałam. Składa się właściwie z samych słodkich owoców, których smak można oczywiście przełamać większą ilością soku z cytryny. Chyba, że tak jak ja podacie go na deser to wtedy słodkość będzie bardzo na miejscu. Zachęcam Was do miksowania i komponowania własnych smaków. To naprawdę świetna i bardzo smakowita
Smaczna Pyzapoprzek na plastry grubości ok 3 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu
W SMAKsmarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKkażdym razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI
Basia w kuchniszklanka cukru do wypieków; - 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej; - 200 g masła lub margaryny; - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; - łyżeczka cukru wanilinowego, ekstrakt o ulubionym smaku lub otarta skórka cytryny Wykonanie: Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać ekstrakt. Wymieszać
dom-agi.pljajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki - 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej+2 łyżki; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek
dom-agi.plPrzepis na bezę wkrótce. Lemon curd, krem cytrynowy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła sok z 1 cytryny Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną
Kulinarne przygody Gatitymleka sojowego 2 łyżeczki kakao 1 banan Łyżeczka miodu Banan, gruszka – spora dawka potasu dla sercowców i żyjących aktywnie 1 banan 1 gruszka 100 ml jogurtu Sok z cytryny Miód cynamon
Powiedz dietom niesubstancja (kapsaicyna), która powoduje wydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;) Składniki (+- 5 porcji): ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki pestek słonecznika 1 pomidor Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje pogl ąd, że osoby cierpiące na wrzody
Powiedz dietom nieSmacznego!:) Składniki 1 cały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką
Powiedz dietom nieszeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu czy katarze
Powiedz dietom nieoczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety
Powiedz dietom nie