cytryny - 1500 przepisów (strona:73/100)

Hummus z suszonymi pomidorami 250

przygotowania:  10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam

SzczyptaSmaQ
Świąteczna nalewka 126

NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze anyż, ale ja nie lubię tego smaku WYKONANIE: wodę wlewamy do garnka

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 122

średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy

Kuchnia Beaty
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 190

świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek

Kuchnia Beaty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 217

łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki

Kuchnia Beaty
Buraczki na ciepło. 136

buraczków 1 średnia cebula 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej) 2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobina cukru, ocet lub sok z cytryny( w ilości do smaku) WYKONANIE: Buraczki ugotować pod przykryciem, Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, Połączyć

Kuchnia Beaty
Gruszkowiec. 193

zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła  15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Sałatka z selera naciowego. 257

pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka musztardy np. dijon lub innej wg. smaku WYKONANIE: SOS: wymieszać sok z owoców i oliwę w stosunku 1:3 dodać musztardę wymieszać, mamy gotowy

Kuchnia Beaty
Zupa krem z czerwonej kapusty 143

porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę obrać ,pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni.W międzyczasie obrać jabłko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 194

Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb bananowy 233

wymiarach mniej więcej 22x13 cm, a następnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Obierz banany, połam je na kawałki, wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj skórkę z cytryny i esencje waniliową (przepis znajdziesz -->  tutaj ). Wymieszaj. W dużej misce obie mąki (ja użyłam żytniej) wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. Wetrzyj masło opuszkami palców do mieszaniny

Kredowe Menu
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 186

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z białym serem 188

żółtko          1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej          sok z pół cytryny          2 łyżki kwaśnej śmietany          1/2 szklanki cukru Przygotowanie:     Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko

Amatorka kuchenna
Pasta łososiowa z kozim serem 174

samemu tym bardziej, że trwa to naprawdę chwilę - wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 200 gramów serka koziego kanapkowego 1 mała cebulka kilka kropel z cytryny pieprz ziołowy do smaku sól (ale tylko wtedy, jeśli uznacie, że pasta jest naprawdę mało słona; łosoś jest już sam w sobie wystarczająco słony) Wszystkie składniki przekładamy do malaksera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com