cytryny - 1500 przepisów (strona:59/100)

Kompot z gruszek 116

GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
Kalafior na zimę 118

gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny

Kuchnia Beaty
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 159

limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza: 4 białka (temp. pokojowa)  200 g drobnego

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - wyrazista surówka 142

towarzystwie innych warzyw?  Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w  cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy.  Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 169

sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 194

barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki(...)wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę.  W yłączamy grzanie.  Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego.  Wkładamy podgotowane buraki do słoików

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 487

łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio Dodatkowo:  1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania 1 cytryna 1 szklanka cukru pudru ozdoby cukrowe    PRZYGOTOWANIE:     Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z ciepłym mlekiem.   Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia(...)blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.      Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.    Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Powidło z dyni i pomarańczy 107

Powidło z dyni i pomarańczy   Składniki : 2 kg dyni  2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny   ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy  i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest

Przepisy i porady kulinarne
Syrop z kwiatów mlecza ( majówek ). 146

kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców cytrusowych. 116

Składniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć białe błony i pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Część skórki z pomarańczy drobno posiekać. Goździki sparzyć wrzątkiem. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy, imbir, goździki, wszystko razem wymieszać(...)Owoce zagotować na małym ogniu i smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć goździki, odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie konfiturę zagotować, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Gorącą przełożyć do małych, czystych słoiczków. Szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Biało-czerwony deser 178

śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 10 łyżek kaszy manny ciągle mieszając(...)masa zgęstnieje ściągamy z palnika. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Zostawiamy do wystygnięcia. Warstwa czerwona: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cytrynę i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia

Słodkie okruszki
Rolady w modrej kapuście 203

główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania