oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę(...)cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut
Di gotujekciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny
Zawsze głodna!laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy
Przysmaki Karolkicebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól biały pieprz liść laurowy ziele angielskie olej słodka śmietana 18% Wykonanie: Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony
Walijskie Pichceniesztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek 1 łyżka kaparów 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu(...)następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniadzieła! Grzane wino (grzaniec): 1 butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy(...)wyciśnięty z połowy pomarańczy 2-3 łyżki brandy lub whisky dodatkowo: półplasterki pomarańczy, goździki, cynamon do mieszania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pomarańczę i cytrynę przelewamy wrzątkiem. Za pomocą obieraczki do warzyw obieramy cytrusy w taki sposób, aby uzyskać paski skórki. Wbijamy w nie goździki (dzięki temu nie będą pływać w napoju i nie będziemy musieli
Poezja smakukażdy kwadracik nakładamy łyżeczkę farszu szpinakowego i kilka kawałków łososia. Zbieramy rogi kwadracików z ciasta do góry i zlepiamy. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Podajemy z plasterkiem cytryny. I gotowe! Oto 7 potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego! Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy
dobra gospodyni dom wesołym czynicynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto
La grande e la piccola cuocacynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i 1 łyżeczkę sody. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto
La grande e la piccola cuocapieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis nadodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem. Czas przygotowania
kolorowotorcikowominut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić. Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę
Stare Garyposiekaj 50 g orzeszków i wrzuć do miski z posiekana cebulką. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki lub cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić. przygotowanie rollek: ugotować krótko makaron ryżowe według wskazań producenta na opakowaniu i przepłukać na sicie zimną wodą. Zetrzeć marchew i wymieszać w miseczce z sosem sojowym
Sztuka gotowania w/g SamiryBądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki na 2 porcje 4 karczochy 250 g dowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna natka pietruszki oliwa do smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać(...)osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron ugotować
Pink Envelopeząbki czosnku cytryna sól i pieprz Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Ellieinformacji na temat przyczyn, skutków, zwalczania i zapobiegania zatrzymywania wody w organizmie... SKŁADNIKI (na 1 porcję - 92 kcal) 1 kiwi 1 jabłko garść pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Kiwi obieramy. Usuwamy gniazda nasienne jabłka. Miksujemy wszystkie składniki i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier(...)koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem
Czerwona Porzeczkalitr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy
Moja smaczna kuchniacytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną
Made By Mom And Sonkwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2-4 dni pod przykryciem. Następnie cedzimy
Jadło i czytadłoopakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku(...)szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić
A Ty Smakuj Mnietwarogowy 15 dkg. - majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki, do łososia dodałam pokruszony biały ser i całość zblendowałam na gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany
Mentor Smakucytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Elliedyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy(...)folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie wyszło wyśmienite. Spróbujcie zrobić to u siebie. Polecamy gorąco. Życzymy smacznego
vegetanieoliwek, posypaliśmy pieprzem i skropiliśmy cytryną. Salsa to 3/4 szklanki passaty, kilka plasterków jalapeno, trochę kukurydzy, jedną cebulę dymkę. Mieszamy i dodajemy pieprz, oliwę i trochę soku z cytryny. Gotowe. Życzymy smacznego, bo mamy nadzieję, że szybko zrobicie to danie u siebie i pochwalicie się swoimi efektami pracy :) Pozdrawiamy
vegetaniekrowiego mleka. ESPRESSO CON PANNA Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany. . ESPRESSO ROMANO Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje zastępowana często pomarańczą. Espresso Romano dzięki połączeniu z cytrusami posiada orzeźwiający smak, idealny na upały :). ESPRESSO CORRETTO Grappa to włoski alkohol około 40 %. Espresso Coretto to espresso z dodatkiem
smacznieinatematcholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą(...)czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec
W SMAKSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cytryna 1 duża, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 sztuka CIASTO KRUCHE: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia - szczypta ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem(...)lekko je przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest
W Mojej Kuchni Lubięskórę płyn ( 5 łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu. Nałóż na twarz, szyję(...)pozostaw na 10 – 15 minut. Zmyj twarz chłodną wodą. O wartościach jakie mają jabłka pewnie wiecie i nie będę się rozpisywać. Ja uwielbiam jabłka i domową herbatkę z cytryną Jeżeli macie jakieś sugestie, proszę piszcie. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsmak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem. 6 małosolnych płatów śledziowych 1 łyżka chrzanu 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki(...)śmietany lub jogurtu greckiego pieprz Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem. W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić
Kuchcik gotujeopakowanie fasolki szparagowej żóltej mrożonej Iglotex opakowanie marchewki karotki Iglotex sól,pieprz, tymianek świeży rozmaryn- kilka gałązek 1 cytryna olej dyniowy Semco Wykonanie: Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy
Z Majeczką w kuchnikotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie: płatki migdałowe mieszamy z bułką, jajka rozbijamy, roztrzepujemy z solą i sokiem z cytryny kotlety rozbijamy i oprószamy pieprzem, papryką i solą mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno
Luźna Kuchniaalbo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz drobno posiekanymi rzodkiewkami i wstawić NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu smakowego - świeżo przygotowany "twarożek" z płatków ryżowych smakuje ryżem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpatelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia EllieGRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15
Kuchnia Beatygorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny
Kuchnia Beatylimonki pół szklanki cukru szczypta soli Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza: 4 białka (temp. pokojowa) 200 g drobnego
noteskulinarnyfigatowarzystwie innych warzyw? Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibarszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki(...)wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki do słoików
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio Dodatkowo: 1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania 1 cytryna 1 szklanka cukru pudru ozdoby cukrowe PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z ciepłym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia(...)blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowidło z dyni i pomarańczy Składniki : 2 kg dyni 2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest
Przepisy i porady kulinarnekwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć białe błony i pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Część skórki z pomarańczy drobno posiekać. Goździki sparzyć wrzątkiem. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy, imbir, goździki, wszystko razem wymieszać(...)Owoce zagotować na małym ogniu i smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć goździki, odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie konfiturę zagotować, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Gorącą przełożyć do małych, czystych słoiczków. Szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować 15 minut
Przepisy i porady kulinarneśmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 10 łyżek kaszy manny ciągle mieszając(...)masa zgęstnieje ściągamy z palnika. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Zostawiamy do wystygnięcia. Warstwa czerwona: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cytrynę i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia
Słodkie okruszkigłówki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy
Maminek kulinarnyłyżka kaparówrukolakoperekcytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności przygotowujemy kremową pastę, którą posmarujemy pieczywo. Do miseczki wkładamy kremowy serek. Dodajemy do niego łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę kaparów i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy ze sobą składniki na kremową pastę. Bagietkę kroimy pod skosem na kromki. Kromki obficie smarujemy kremową pastą, a na niej układamy liście rukoli . Następnie
kulinarnyJacytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy
kulinarnyJaradicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat
kulinarnyJaWbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz
kulinarnyJarozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej smażyliśmy szparagi.Usmażone pomidorki dodajemy
kulinarnyJaoliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek:Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego:Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki
kulinarnyJaskóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle
mojewypiekiinietylkociastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt(...)Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto
mojewypiekiinietylkoskórka z cytryny- esencja migdałowa- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 400ml mleka kokosowego- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- maliny- truskawki- 1 cytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny – wszystko miksujemy. Wlewmy mleko kokosowe (trochę zostawiamy), ponownie miksujemy. Na dno pucharków wlewamy kilka łyżeczek
mojewypiekiinietylkowłoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy(...)ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy
mojewypiekiinietylkoskondensowanego słodzonego- 1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)- 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem
mojewypiekiinietylkoCake with red beansSkładniki.10 dag fasoli czerwonej konserwowej2 łyżki mleka5 dag cukru3 jajka3 dag mąki ziemniaczanej7 dag mąki pszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość(...)zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę
Kulinarny karnet Christopherawina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję.Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnyposiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi a'la matiasBliny:22 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli370 ml ciepłego mleka200 g mąki gryczanejmasło klarowane do smażeniaDo dekoracji:1 cytryna pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko(...)bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki kwaśnej śmietany- cytryna - szczypta soli- płatki migdałowe(...)Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty
W poszukiwaniu inspiracjiwieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie:Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła.Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie(...)bulionu. Gotujemy na małym ogniu.Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę.Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać).I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny
Kitchens Alphabetczęści. Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka
Animelka Blogpuszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać(...)bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifełyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie:Rum, likier, sok ananasowy i grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze i wkładamy do kieliszków. Miksturę (jakże fenomenalną ;) ) wlewamy do kieliszków "martinówek", dekorujemy plastrem cytryny, limonki i truskaweczką
Malinowe Pocałunkisuszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec
Malinowe Pocałunkicytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą masę. W gdy baza jest gotowa, do pojemnika dodajemy rukolę, pietruszkę (wg uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy
Taste Of My Daycytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie(...)wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości olejem schować do lodówki najlepiej na całą noc.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy 1 litr, sok z cytryny 1 łyżeczka umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara, dodać obraną włoszczyznę, ziele, liście laurowe, kurkumę, kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu(...)mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka(...)oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę
Anioły w kuchniZapraszam wszystkich na lemoniadę...Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie;Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu
Anioły w kuchniAromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar z imbiru podawać w filiżankach. Herbatka wypijana na noc zlikwiduje bezsenność. Wypita rano pomoże
W kuchennym oknie EwyUcieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu . Dodajemy wszystko do masła ( ew. doprawiamy ) .Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej . Miksujemy bądź ucieramy . Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać
RAROSSASkładniki: 6 filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki(...)masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy
Kulinarny karnet Christopherapomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały
Kulinarny karnet ChristopheraSalad with shrimps. Składniki. 6 szt krewetek 6 dag ryż basmati i dziki 0,5 szt. awokado 0,5 szt. grapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek pieprz 1 łyżeczka sos sojowy chilli 2 łyżeczki oliwa z oliwek 2 łyżeczki ocet balsamiczny Wykonanie. Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz(...)około 30 minut. Listki szpinaku umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym. Ryż ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Awokado obrać ze skórki ,pokroić w kostkę, skropić cytryną. Grapefruit wyfiletować i również pokroić w kostkę. Na rozłożone liście szpinaku, położyć metalowe kółko ( ausztycher) i kolejno nałożyć - ryż, awokado i cząstki grapefruita. Udekorować przesmażonymi krótko
Kulinarny karnet Christopheraolej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę położyć na ziemniakach i zapiec pod grillem. Na wierzch plasterek cytryny
Kulinarny karnet ChristopheraPeppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić(...)minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy. Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju
Kulinarny karnet Christopheraprzepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić
Proste Potrawypochodzeniu krążą legendy. Ceylon Lady Grey dostałam od Herbaciarnia Tea Club. Przyszła do mnie w czerwonej torebeczce. Gdy ją otworzyłam , od razu przytulił mnie zapach..pomarańczy, cytryn, bergamoty, mandarynek... zapach rajskiej wyspy, relaksu i energii... euforii bym rzekła. Zapach radości! Zajrzyjmy więc do środka! Prawdziwa ceylońska czarna herbatka(...)skóreczki z cytrynki . Oprócz cytrynki wyczuwalny jest olejek z bergamoty. Ja wyczuwam pomarańcze dodatkowo, ale to może dlatego, że mój mąż jest Sycylijczykiem i jestem do szpiku kości przesiąknięta cytryną i pomarańczą. Ja parzę takową herbatkę w czajniczku , który jest tylko dla mnie. Ten typ herbatki parzymy do 5 minut. Każda herbata ma inny czas parzenia. To zależy
Z Kuchni Do Kuchniwszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem
Salonik smakówSkładniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel(...)Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet. W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę
prawdziwe jedzenierazem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również
Moje domowe kucharzenieporcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości(...)układamy niewielki kawałek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po ok. 15 min. od wstawienia ziemniaków do piekarnika na każdym filecie z łososia układamy dwa cienkie plasterki cytryny, a na wierzch również kawałek masła. Z folii tworzymy jakby kieszonkę, łącząc wszystkie jej brzegi. Trzeba jednak pamiętać, by nie zacisnąć folii i aby wewnątrz została wolna przestrzeń. Wtedy
Ratunku obiad