masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy(...)nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy do wystudzenia. Syropem
Malinowe Pocałunkiczerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie(...)gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego
My Culinary Artnaturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku jogurt naturalny 165 ml 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka oregano łyżeczka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat) Przygotowanie: Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać cytrynę, sól
cooklifeWedług zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans. "Składniki : 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku 25 dag kwaszonej kapusty * 1 cytryna 3 łyżki oleju z siemienia lnianego 1/2 litra wody niskomineralizowanej Przygotowanie: Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki Wszystkie składniki wkładamy
Proste Potrawysól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy [ nie dałam] 3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's ] 1 kostka rosołowa 1 szkl. wody 1 cytryna Filety odmrozić,przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup
Moje domowe kucharzenietylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby(...)grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki
CiastkozercyPolędwicę serwujemy pokrojoną na grube kawałki z ciepłym sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 małe szalotki / cebule bardzo drobno poszatkowane 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ kostki masła sok z 1 dużej cytryny 2 łyżki musztardy Dijon Rozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę(...)masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło! Wędzona polędwica wołowa is a post from: naRuszcie.pl The post Wędzona polędwica wołowa appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcierosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem(...)dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego
Magiczne Życie Martypewno zaspokoją podniebienia największych słodyczowych łasuchów :-) Składniki: 1) Przygotowanie jabłek: 4 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego kilka kropel cytryny 2) Przygotowanie kruszonki: 1,5 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, pokrapiamy cytryną. Masło roztapiamy
Anielska Kuchnia Anibazie rożnych sałat. Polecam. SKŁADNIKI 1 długi zielony ogórek 1 miękkie awokado 1 cm kawałek świeżego imbir 2 jajka mix sałat ( połowa opakowania) pęczek szczypiorku sok z cytryny sól , pieprz świeża bazylia Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu WYKONANIE Do miski wsypujemy(...)studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałty. Awokado obierać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ogórki umyć, obrać. Pokroić na małe kwadraty. Awokado i ogórki dodać do sałaty. Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem
W kuchennym oknie Ewypamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients". SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk) 400 g skondensowanego słodzonego mleka 4 szklanki wiórków kokosowych skórka starta z jednej cytryny 100 g mrożonych wiśni, pokrojonych Połączyć wiórki , mleko i skórkę z cytryny w misce i wymieszać. Dodać pokrojone wiśnie i wymieszać do momentu, aż całość nabierze lekko różowego koloru. Używając
Złote przepisyTakże kulinarna wyobraźnia dozwolona. Chętnie poznam Wasze smaki, także piszcie z czym placuszki smakują najlepiej. Składniki: 340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek świeżo wyciśnięty sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 150 g borówek amerykańskich 170 g maki żytniej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki(...)oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło do dna. Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę
pieprzny smaczekjajko pieprz, sól 250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytryna Sposób wykonania: Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Dodać mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej(...)patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek . Ser +koperek +jogurt zmiksować blenderem. Następnie każdy placek smarować grubą warstwą serka, plastrem łososia, który należy skropić cytryną. Przykryć kolejnym plackiem i analogiczne przekładać kolejne. Ja robię z 3 placków ale wysokość według uznania
pieprzny smaczekjedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania: Upieczone (lub ugotowane) buraki(...)pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie
pieprzny smaczekłyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu sok z połówki cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób wykonania: Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części(...)folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto
pieprzny smaczek