dawkę energii. Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj: - 2 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - szklanka płatków owsianych - 1/3 szklanki żurawiny suszonej - pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika - garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich - 1 jajko - pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000 - pół(...)szklanki otrębów zbożowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia Słonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj! Do miski dodaj miód , jajko , sok z cytryny , oliwę z oliwek .Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane , mąkę , otręby , proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami. Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Dobrze
Pasje Jolkilitra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj do niego żółtko. Rozbełtaj. Teraz dodaj obie mąki i dobrze rozmieszaj aby nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem(...)zimna Utrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń. Miksuj na szybkich obrotach . Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj. Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz. Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części, przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki
Pasje Jolkizawartości witaminy E jest paliwem dla mózgu. Zwany Smaczliwką podbił moje serce, moje i mojego A. Do przygotowania mojej propozycji potrzebujesz: - 1 dojrzałe awokado - 1 mozarella 125 g - pół cytryny - pomidor - sól - kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie) Awokado z reguły kupuję jeszcze niedojrzałe. Zostawiam w domu w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. Dojrzałe jest, gdy "dupka(...)Mozzarellę wyjmij z opakowania i opłucz pod bieżącą wodą . Pokrój na plastry. To samo zrób z pomidorem, umyj i pokrój . Poukładaj wszystko dowolnie na talerzu. Skrop porządnie sokiem z cytryny , posól i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. To wszystko. Świetne połączenia zawsze smakują. CMOK
Pasje Jolkibiszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem. Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu. Masa jagodowa: 390 g mrożonych jagód sok z połowy cytryny 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wody ok. 500 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań) 250 g serka Mascarpone Przygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu: Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy
Eat Shrimpsstopniach. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Jeżeli podczas pieczenia pojawią Ci się małe pęcherzyki powietrza, po prostu przekłuj je patyczkiem. Masa serowa: 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód 2 łyżki stewii w pudrze 1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado(...)serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto) 1 łyżeczka spiruliny Przygotowanie: Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj do uzyskania pięknego, zielonego koloru. W osobnej misce
Eat Shrimpszachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Krem: Śmietana kremówka 30% + Sok z cytryny (ok. 1 łyżki) Cukier kryształowy Przygotowanie kremu: Ubij śmietanę kremówkę dodając na początku soku z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości :). Można pokusić się
Eat Shrimpskocham najbardziej :)) Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :)) Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła 0.5 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawiny Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy(...)cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki
Walijskie Pichcenietuńczyka w sosie własnym Callipo, szklanka soku pomidorowego, 100g serka topionego, 2 łyżki zielonych oliwek, cebula, łyżka glassy sojowej Ponti, łyżka soku z cytryny Limmi, 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia, sól, pieprz, tymianek, szczypta ostrej papryki, 100g startego żółtego sera. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku(...)dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać pokrojony na mniejsze części serek topiony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu około 15 minut
Z miłości do słodkościPieczone buraczki to jest to... Nie dość, że zdrowsze niż gotowane, bo nie uciekają z nich witaminki, to nawet smaczniejsze :D ~ Pieczone buraki ~ Składniki: małe buraki sok z cytryny przyprawy: sól pieprz, czosnek staropolski Buraki myjemy i owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy(...)skórki, kroimy na plasterki, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny
Kuchenny Skrawek Niebacoś pysznego kurczak po cygańsku.Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek, przepis na 12 sztuk sporych kotletów:SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka,100 g małych pieczarek50 ml mleka,Pieprz cytrynowy do smaku2 szt jajka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,sól do smaku,1 łyżeczka tymiankuolej do smażeniaPiersi z kurczaka siekamy lub kroimy drobno, dodajemy posiekane pieczarki, wbijamy 2 jajka, dodajemy(...)łyżki mąki ziemniaczanej, wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i suszonym tymiankiem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z dipem BBQ. Z tej ilości wychodzi 12 dużych kotletów.Smacznego! The post Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrewetek Black Tiger 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek listki z 2 gałązek natki pietruszki 1 papryczka chili sól do smaku cytryna lub limonka Przygotowanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, poczekać aż się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę (jelito), która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy. Posiekać czosnek, natkę(...)obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate. Doprawić sokiem z cytryny lub limonką i solą. Jeść je same lub z ulubionym pieczywem
cooklifetwarogu 400 ml śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 50 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko(...)formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min. Masa serowa: Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników. Masę serową wylać
Oryginalny smakokoło 430 g) 1 słoik czarnych oliwek (290 g) sól pieprz Sos bazyliowy: 2 pęczki bazylii 200 g jogurtu naturalnego 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz szczyptę cukru Przygotowanie: Roladki: Szynkę kroimy w poprzek włókien w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą(...)pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min. Sos bazyliowy: Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
Oryginalny smakrurek cannelloni 3 łyżki startego parmezanu do posypania Farsz: 500 g szpinaku (użyłam rozdrobniony, mrożony) 250 g ricotty 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego parmezanu sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie: Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy, aż woda odparuje. Szpinak studzimy i dokładnie mieszamy z ricottą, parmezanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy rurki (nie gotujemy) za pomocą rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy, wypełniamy farszem duży woreczek do mrożonek, obcinamy jeden z narożników i nadziewamy rurki. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło (na małym
Oryginalny smakdziecka”, na pewno dzieci będą zaskoczone i zadowolone z takiego deseru. Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie 5-6 naleśników.1 galaretka truskawkowa „Winiary”1 galaretka cytrynowa „Winiary”300 g truskawek250 ml śmietanki 30%500 ml mleka250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody(...)przelewamy do salaterki lub głębokiego talerza i schładzamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko i zagotowujemy. Wyłączamy gaz, wsypujemy całą galaretkę cytrynową i pół galaretki truskawkowej. Energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Rozkładamy na stole folie spożywczą i wylewamy małymi porcjami (tężejącą !) galaretkę, tworząc naleśniki. Nie ruszamy ich! Dopiero gdy trochę stężeją, wkładamy do lodówki. Serek mascarpone mieszamy z cukrem
Oryginalny smak