jest też pomocny przy chrypce,kaszlu i przeziębieniu.A do tego jest tak pyszny Składniki: 1000 kwiatów mniszka lekarskiego( bez łodyg) 2 litry wody 2 kg cukru 4 cytryny Wykonanie: Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich(...)płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając miód na łyżkę i odstawiając na talerzyk do ostygnięcia. Dopiero po wystudzeniu widać konsystencje właściwą miodu. Jeśli chcemy
Z Majeczką w kuchnipół pęczka szparagów opakowanie miksu sałat z rukolą 15 pomidorków koktajlowych opakowanie sera fety 1 czerwona cebula mała sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżka sól,pieprz Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat(...)pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnipróbujcie ! Składniki: 2 garście rukoli garść orzechów włoskich Bakalland pól szklanki migdałow w płatkach Bakalland 5 truskawek kilka kostek sera fety 3 łyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz- opcjonalnie Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę(...)Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnicukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie : Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę(...)zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto. chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy krus zonkę.Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 50 minut
Z Majeczką w kuchnipomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!! Składniki: 2 garście rukoli 10 truskawek kaszubskich 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki octu winnego kilka kropel soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnizamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę Składniki: 2 kg truskawek 2 op.Konfitur Fixu Diamant 700 g cukru kryształu 4 duże łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 2 laski wanilii Wykonanie: Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut
Z Majeczką w kuchniobcy, więc wykonuję taki syrop, który idealnie sprawdza sie przy przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam. Składniki: 10 szklanek wody 1 cytryna 1 szklanka cukru 50 baldachów kwiatu czarnego bzu Wykonanie: Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę
Z Majeczką w kuchniSejneńszczyzny 5 gałązek świeżego tymianku masło klarowane sos: pół kubka jogurtu greckiego 1 mała czerwona cebulka 3 łyżki oleju rydzowego sól ziołowa 8 gałązek tymianku łyżka soku z cytryny Wykonanie: Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka(...)godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym. Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka. Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchni6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej na boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy(...)miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem. 1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut
Z Majeczką w kuchniodzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy z naczyń, kroimy w kosteczki.Do tortownicy na dno wykładamy pokrojone w kostki kolorowe galaretki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody. Studzimy, po przestudzeniu dodajemy smietany, miksujemy dokładnie. Wylewamy do tortownicy na pokrojone galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Jako formy użyłam formy Lillianna firmy
Z Majeczką w kuchnicukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów. Składniki: 1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta 1/2 kg cukru 1 op cukru waniliowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści
Z Majeczką w kuchniwcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście? Składniki: opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu Wykonanie: Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks sałat, układamy piersi kurczaka(...)Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniśmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu Składniki: 30 dag filetu z łososia sól świeżo mielony pieprz 1/2 cytryny 3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita pól pęczka koperku 200 ml śmietany 12% Mlekovita Wykonanie: Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut(...)temp 170 st. po tym czasie odkrywamy, zapiekamy jeszcze ok 3 minut. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dokładamy drobno posiekany koperek oraz śmietanę, dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W mojej kuchni używam obecnie tylko produktów Mlekovita. Asortyment jest tak duży że z łatwością znajduję u nich wszystko co mi potrzebne do przygotowywania codziennych
Z Majeczką w kuchnijajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt grecki 3 sztuki, kasza manna 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, winogrona 20 sztuk, cukier puder - ile potrzeba, cytryna 1 duża z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były(...)świeże żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości" ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic na pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie(...)minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię