cytryna - 13435 przepisów (strona:370/896)

Grillowany Porterhouse z kolendrą 161

fantastyczny posiłek o każdej porze roku. Czas przygotowanie: 20 minut, czas grillowania 10 minut Składniki: 2 Steki Porterhouse lub T-Bone ¼ szklanki posiekanych świeżych liści kolendry starta skórka z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 pieczone ząbki czosnku (zobacz poniżej jak prawidłowo upiec czosnek) 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu(...)Przygotowanie: Umieścić pieczony czosnek, kolendrę, musztardę, skórkę z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek w płytkim naczyniu i dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą mieszaninę. Umieścić w niej steki. Upewnić się, że są równomiernie pokryte. Steki marynować w tej mieszance co najmniej przez 8 godzin. Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty, lekko osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Grillować około

naRuszcie
Torcik Schoko Bons 4165

łyżeczki octu winnego szczypta soli Krem biały: 250g serka mascarpone 125ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru   Krem karmelowy: 250g serka mascarpone 125g masy krówkowej łyżka soku z cytryny Dodatkowo: ananasy w puszcze- pół puszki galaretka wiśniowa opakowanie cukierków Schoko Bons 100g dżemu z czarnej porzeczki 150g posiekanych orzechów włoskich starta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)biały: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki. Krem karmelowy: Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny. Również wstawiamy do lodówki. Przełożenie ciasta: Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem. Drugi

Czerwona Porzeczka
TORT NIESPODZIANKA 155

kubki śmietany 30% po 330 ml 1 serek mascarpone 250 g cukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklanki poncz: 3 szklanki wody sok z 1 cytryny dużej 5 łyżeczek cukru -dodatkowo: 4 paczki rurek waflowych 1 opakowanie cukiereczków typu lenitilki Wykonanie: Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku(...)równomiernie ciemne. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach. Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem. Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę

Z Majeczką w kuchni
DIP TATARSKI 153

Niezawodny pyszny dodatek do wędlin , szaszłyków, karkóweczki,schabu..Pyszny Składniki: 200 ml gestego majonezu 150 ml smietany 18% 2 ogórki konserwowe 10 matynowanych pieczarek sok z 1/2 cytryny sól morska z pieprzem Kamis młynek do smaku Wykonanie: Majonez wymieszaj ze śmietaną.Dodajemy drobno pokrojone osaczone ogóreczki i pieczarki.Dodajemy sok z cytryny,doprawiamy sola i pieprzem wg uznania.Podajemy mocno schłodzony

Z Majeczką w kuchni
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 165

francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom  Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek. Jajka ubijamy z cukrem, jak masa(...)zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, miksujemy z masłem. Napełniamy rurki

Z Majeczką w kuchni
SAŁATA ZE SZPROTKAMI 135

lubię tak podane rybki Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej puszka szprotek w oliwie czerwona cebula 4 łyżeczki oliwy z rybek pieprz mielony Kamis sól morska Kamis łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem ze szprotkami.. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy(...)sokiem z cytryny

Z Majeczką w kuchni
SĘKACZ REGIONALNY 436

Składniki: 0,6 kg masła  30 jaj Farmio 1 kg maki tortowej 0,5 kg cukru 5 cukrów waniliowych 0,5 l śmietany 18 gęstej sok z 1 cytryny  Wykonanie: Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę

Z Majeczką w kuchni
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 90

kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale też jet pysznie... Składniki: 3 jabłka 2litry wody pęczek rabarbaru(ok.10 łodyzek) pół cytryny 3 gałązki mięty cukier cytrynowy-do smaku,ja sypię 4 łyżki Wykonanie: Rabarbar kroimy, jabłka obieramy,kroimy w cwiartki, wrzucamy do garnka zwodą. Zagotowujemy. Dosypujemy cukier, mieszamy, wrzucamy listki miety, dodajemy(...)cytryny. Gotujemy ok.5 minut, Przelewamy do dzbanka, chłodzimy

Z Majeczką w kuchni
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO 112

jest też pomocny przy chrypce,kaszlu i przeziębieniu.A do tego jest tak pyszny Składniki: 1000 kwiatów mniszka lekarskiego( bez łodyg) 2 litry wody 2 kg cukru 4 cytryny Wykonanie: Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich(...)płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając miód na łyżkę i odstawiając na talerzyk do ostygnięcia. Dopiero po wystudzeniu widać konsystencje właściwą miodu. Jeśli chcemy

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 143

pół pęczka szparagów opakowanie miksu sałat z rukolą 15 pomidorków koktajlowych opakowanie sera fety 1 czerwona cebula mała sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku  z cytryny zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżka sól,pieprz Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i  gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat(...)pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 205

próbujcie ! Składniki: 2 garście rukoli garść orzechów włoskich Bakalland pól szklanki migdałow w płatkach Bakalland 5 truskawek kilka kostek sera fety 3 łyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz- opcjonalnie Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone  w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę(...)Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI POD PIERZYNKĄ 194

cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie : Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę(...)zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto. chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy krus zonkę.Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 50 minut

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI KASZUBSKIMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ 122

pomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!!   Składniki: 2 garście rukoli 10 truskawek kaszubskich 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki octu winnego kilka kropel soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII 116

zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę  Składniki: 2 kg truskawek 2 op.Konfitur Fixu Diamant 700 g cukru kryształu 4 duże łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 2 laski wanilii Wykonanie: Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut

Z Majeczką w kuchni
SYROP Z CZARNEGO BZU 114

obcy, więc wykonuję taki syrop, który idealnie sprawdza sie przy przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam.  Składniki: 10 szklanek wody 1 cytryna 1 szklanka cukru 50 baldachów kwiatu czarnego bzu Wykonanie: Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę

Z Majeczką w kuchni