cytryna - 13435 przepisów (strona:367/896)

Woda różana 174

płatkami :))). W kilka chwil i mamy wspaniałą wodę różaną. Przepis podaję cały za Ewą.   SKŁADNIKI : 300 gram płatków róży  1 litr gorącej wody sok z całej cytryny   SPOSÓB WYKONANIA : - płatki róży oskubać, przebrać i oczyścić - delikatnie opłukać i następnie zalać gorącą wodą - dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce ja trzymam

Basia w kuchni
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 208

Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki pieprz cytrynowy listki mięty wedle uznania oliwa ok 3-4 łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbkiczarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )SPOSÓB WYKONANIA :- kwiaty cukinii myjemy(...)delikatnie i osuszamy- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )- wkładamy do nagrzanego piekarnika

Basia w kuchni
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 147

margaryny ( używam naszej ulubionej) pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru  wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy) sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA : - 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru - na to 1 szklankę mleka - następnie 5 roztrzepanych jaj - na to 1 szklanka oleju(...)ciasta jest suchy ciasto jest gotowe - wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto) Smacznego

Basia w kuchni
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 191

sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem. SKŁADNIKI : arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 g sok z połowy cytryny  kilka kostek lodu  woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu) listki mięty  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli

Basia w kuchni
Ryba gotowana -bez gotowania , z cudu kuchennego 158

gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą -gotującą , zamykamy i odstawiamy...I czekamy...robiąc np.coś innego.. dowolna ryba sok z cytryny przyprawa do ryb Filety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 199

ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka bazylii - śmietana 18% - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - przyprawa "Maggi" Sposób przygotowania: Cebulę oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką(...)wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 252

Goździki, 2 łyżki, - Kardamon , 5 łyżeczek, - Anyż, gwiazdka spora, - Pieprz kolorowy , 1/4-1/5 łyżeczki, - Korzeń Lukrecji , 2 łyżeczki, - Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki,  - Imbir, 2 łyżeczki, - Kolendra, łyżka, - Skórka z cytryny, - Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór" , 3 łyżki, - Kawa marcepanowa, 2 łyżki, - Cykoria, 2 łyżki,  Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy. Gotowe! :)))) Taka mieszanka może czkać na mocne

Wypisz Wymaluj
Baklava 341

masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy(...)nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy do wystudzenia. Syropem

Malinowe Pocałunki
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 273

czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie(...)gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego

My Culinary Art
Jogurtowo - majonezowy sos czosnkowy 168

naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku jogurt naturalny 165 ml 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka oregano łyżeczka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat) Przygotowanie: Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać cytrynę, sól

cooklife
Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida 224

Według zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans. "Składniki : 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku 25 dag kwaszonej kapusty * 1 cytryna 3 łyżki oleju z siemienia lnianego 1/2 litra wody niskomineralizowanej Przygotowanie: Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki Wszystkie składniki wkładamy

Proste Potrawy
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 167

sól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy [ nie dałam] 3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's   ] 1 kostka rosołowa 1 szkl. wody 1 cytryna Filety odmrozić,przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka Renifery 1053

tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby(...)grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki

Ciastkozercy
Wędzona polędwica wołowa 145

Polędwicę serwujemy pokrojoną na grube kawałki z ciepłym sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 małe szalotki / cebule bardzo drobno poszatkowane 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ kostki masła sok z 1 dużej cytryny 2 łyżki musztardy Dijon Rozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę(...)masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło! Wędzona polędwica wołowa is a post from: naRuszcie.pl The post Wędzona polędwica wołowa appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Sałatka z pieczarkami 190

rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem(...)dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego

Magiczne Życie Marty