mielonego kuminu, 1/2 gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, Sól i pieprz do smaku, Oliwa. Sos: 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 łyżeczka mielonego kuminu, Sok cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Posiekać natkę
SzczyptaSmaQgałązki koperku, listki młodych buraczków, łyżka oliwy. Dresing: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżka prażonego sezamu, 2 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, posiekana chili (bez pestek), sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić
SzczyptaSmaQśmietany 30%, 200 g pomidorków koktajlowych, 80 g prosciutto, 1/2 drobno posiekanej chili, Pieprz Cayenne do smaku, ½ pełnoziarnistej bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki suszonych pomidorów, zielenina do przybrania. Przygotowanie: Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone. Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie
SzczyptaSmaQSkładniki: 1/2 małego melona 5 plastrów szynki parmeńskiej garść szpinaku garść rukoli szok z cytryny oliwa z oliwek Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Szpinak i rukolę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na talerzach układamy rukolę wymieszaną ze szpinakiem. Układamy melona i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Całość skrapiamy sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek
Mango Papajapoczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki 6 szt - mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością(...)gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam
Basia w kuchniwędzony w plastrach 4szt - ser pleśniowy kawałeczek - orzechy włoskie 4szt - kiełki (dałam rzodkiewki) - ocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY - szpinak świeży 3 garście - owoc sharon 2 szt - nektar bananowy 1 szklankę SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam(...)przygotowania sosu holenderskiego do garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę do której wbijam żółtka, dodaje sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny energicznie mieszam trzepaczką dodaję 1,5 łyżki wody tem. pokojowa i dalej mieszam uważając aby żółtko się nie ścięło(co jakiś czas zdejmuję miseczkę z pary) w garnuszku rozpuszczam masło zdejmuję z niego
Basia w kuchnitruskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego) - mały kubek naturalnego jogurtu - sok z cytryny do smaku - sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem - robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę na jednolitą i sprężystą konsystencję(...)minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. - makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę
Basia w kuchnikostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki cynamon cukier 2 łyżki cytryna - pół wyciśniętej SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję ok 15-20 minut c o jakiś czas mieszając(...)czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał. - między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz
Basia w kuchnipłatkami :))). W kilka chwil i mamy wspaniałą wodę różaną. Przepis podaję cały za Ewą. SKŁADNIKI : 300 gram płatków róży 1 litr gorącej wody sok z całej cytryny SPOSÓB WYKONANIA : - płatki róży oskubać, przebrać i oczyścić - delikatnie opłukać i następnie zalać gorącą wodą - dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce ja trzymam
Basia w kuchniWarto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki pieprz cytrynowy listki mięty wedle uznania oliwa ok 3-4 łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbkiczarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )SPOSÓB WYKONANIA :- kwiaty cukinii myjemy(...)delikatnie i osuszamy- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )- wkładamy do nagrzanego piekarnika
Basia w kuchnimargaryny ( używam naszej ulubionej) pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy) sok z cytryny 1 łyżkę SPOSÓB WYKONANIA : - 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru - na to 1 szklankę mleka - następnie 5 roztrzepanych jaj - na to 1 szklanka oleju(...)ciasta jest suchy ciasto jest gotowe - wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto) Smacznego
Basia w kuchnisobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem. SKŁADNIKI : arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 g sok z połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu) listki mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli
Basia w kuchnigotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą -gotującą , zamykamy i odstawiamy...I czekamy...robiąc np.coś innego.. dowolna ryba sok z cytryny przyprawa do ryb Filety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut
Moje domowe kucharzenieziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka bazylii - śmietana 18% - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - przyprawa "Maggi" Sposób przygotowania: Cebulę oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką(...)wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuGoździki, 2 łyżki, - Kardamon , 5 łyżeczek, - Anyż, gwiazdka spora, - Pieprz kolorowy , 1/4-1/5 łyżeczki, - Korzeń Lukrecji , 2 łyżeczki, - Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki, - Kolendra, łyżka, - Skórka z cytryny, - Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór" , 3 łyżki, - Kawa marcepanowa, 2 łyżki, - Cykoria, 2 łyżki, Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy. Gotowe! :)))) Taka mieszanka może czkać na mocne
Wypisz Wymaluj