buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem. Na plaster- prostokąt(...)piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę
SMYKWKUCHNImąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki miód sztuczny - 3 łyżki KREM kasza manna - 5 łyżek mleko - 0,5 l margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : sok z cytryny aromat rumowy powidła śliwkowe- 180 g Polewa : śmietana 24% -2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą(...)zgęstnienia, ostudzić. Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć. Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta. Polewa: Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym
Kuchnia Danusigorzkiej + 60 g mlecznej ) * 50 g masła * 200 g mąki pszennej * 10 g ciemnego kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * 3 gruszki * sok z cytryny * cukier puder Wykonanie: Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. Owoce delikatnie ponacinać wzdłuż, na głębokość 2 mm. Gruszki skropić sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić
kolorowotorcikowołyżeczki kapary, 2 garści rukli , listki świeżej bazylii, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka sezamu czarnego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny(...)trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego. Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy
Moniki Smakołykizastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki : Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie : Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam(...)misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości. Marchew i ziemniaki obieram i kroję w nieduże kawałki
Mechanik w kuchnikokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze
Mania Gotowaniabędę musiała wymieniać garderoby ;) Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)spodu ścinamy owoc nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził
Taste Of My Daygłówki majonez -3 łyżki pierś z kurczaka- 400 g ser gouda- 80 g grzanki gotowe-2 łyżki przyprawa do kurczaka-0,5 opak 0,5 łyżki soku z cytryny tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić(...)cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać sałatkę grzankami i kurczakiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiDobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkisody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szklana cukru 1 kostka masła sok z połowy cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek(...)cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypasują do siebie idealnie. składniki: 2 garście porwanej sałaty 3 duże figi 9 kulek różowych winogron 1 serek camembert 1 garść rodzynek 4 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Winogrona umyć i przekroić na pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć po garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone(...)figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem
Monia miesza i gotujeDessert with apples and cranberries Składniki. 2 jabłka 0,5 szt. cytryny 2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane(...)jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłka i wymieszać. W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić
Kulinarny karnet ChristopheraMiód różany. Kilka kwiatów pachnącej róży. U mnie dzika róża całe 2 dostępne kwiaty na krzaku. Miód wielokwiatowy, troszkę soku z cytryny. Różę przebieramy i usuwamy białe końce płatków, które nadają goryczki. Siekamy, umieszczamy w słoiku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy miodem. Podobno na 2 dzień już jest gotowe. Ja dopiero dziś tym przepisem debiutowałam. Więc przekonam
Malinowe PocałunkiKoszt prawie żaden. Właściwości zachowuje bardzo długo. Wystarczy tylko mąka pszenna, kwasek cytrynowy, woda, olej, sól, i dla koloru barwniki. Przetestowane i zatwierdzone przez najwyższą izbę kontroli - moje dzieciaki. One ją uwielbiają! Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka soli - 2 szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżka kwasku cytrynowym,barwniki spożywcze, można doda ć zapach do ciasta. Wszystkie składniki
Malinowe PocałunkiCiasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny
Malinowe Pocałunki