padano) garść pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół. Z połówki(...)opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę , gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu. Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut). Gdy korzystamy z karczochów
Food SquareWielkanoc w Hiszpanii pachnie cytryną i cynamonem. Zewsząd unoszą się wspaniałe zapachy, miasta przystrojone są kwiatami i jest niezwykle głośno, gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy(...)leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem
Food Squareręką. Składniki: 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki oleju 150 g jogurtu naturalnego (lub w wersji mniej dietetycznej majonezu) 150 g gęstej śmietany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta(...)koperek, bazylia) świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej
Food Squareoliwek. Piec na papierze do pieczenia w 200 o C przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Sos muślinowy: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) sok z połowy cytryny pieprz biały sól 100 g masła 200 ml śmietany kremówki (30%) Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej
Food Squarekolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :) Składniki: 500 g bobu 1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu) sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypania Przygotowanie: Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć(...)kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe
Food Squareopaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny oliwa z oliwek pietruszka do posypania duża szczypta mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany ułożyć na palnikach kuchenki gazowej i opalać przez 15 minut, co jakiś czas obracając(...)kolejny kwadrans. Ciepłe bakłażany obrać ze skórki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera i zmiksować razem z tahiną, czosnkiem, chlustem oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie doprawić solą, pieprzem i kminem do smaku. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić oliwą i posypać natką pietruszki
Food Squarepiekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki: 600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia 4 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżego sól morska 2 płaty glonów nori 6 łyżek czarnego sezamu oliwa z oliwek Przygotowanie: Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli
Food Squareminut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka
Food Squarewspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę(...)szklanki zimnej wody.W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej wody.Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami.Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka
Maminek kulinarnybiałej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek kaszy manny -1 cytryna -aromat rumowy -dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę. Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy(...)placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę, na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego. Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny
Maminek kulinarnyZdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność. Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości- sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po: -nalewkę -miód -czosnek -cytrynę Torebka herbaty chyba też się znajdzie. Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, aby pozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki. Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu(...)mieszamy. Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku. Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanej lub z czarnej porzeczki lub innej. Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu. Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy rano
Maminek kulinarnybiałko jajka -ok. 15 dkg cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego
Maminek kulinarnyUcierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarny