cytryna - 13435 przepisów (strona:355/896)

Koktajl „Radość o poranku” 124

lepiej - dodać do tego szklaneczkę witamin, pod postacią koktajlu. Jednym słowem… „Radość o poranku”.     Składniki: - 400ml mleka kokosowego- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- maliny- truskawki- 1 cytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny

mojewypiekiinietylko
Sałatka Waldorf 236

włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: -  1 średni seler ok. 300g-  2 jabłka-  cytryna (kilka łyżek soku)-  2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu.  Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy(...)ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka  ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Surówka z papryki 216

papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu szatkownicy na cienkie paski. Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko(...)solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw.  Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 146

oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu(...)symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko.  Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 204

sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.     Składniki:  - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy(...)skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 244

marynacie z galaretki malinowej.    Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy

mojewypiekiinietylko
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 194

Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 190

nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas  Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy(...)teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 143

uznania.    Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego  (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki- marchew z bulionu- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1 cytryny- sól- cukier- pieprz- koperek- natka pietruszki     Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty  z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 188

Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy(...)temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 143

łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny(...)ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska.  Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy do umytego rondelka

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 127

dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka(...)solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13)  i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy

mojewypiekiinietylko
Eton mess bananowy 152

mogą być. Jako, że u mnie  „sezon” na banany, więc i Eton mess bananowy.    Składniki: - bezy (mogą być kupne, ja dałam swoje)- 2 banany- 1 łyżeczka soku z cytryny- 250ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- nasiona granatu do ozdoby i prażone   wiórki kokosowe      Deser przygotowujemy przed podaniem (inaczej bezy stracą swą chrupkość). Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem(...)sztywno. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, skrapiamy łyżeczką soku z cytryny. Bezy kruszymy (lub kroimy, jak kto woli). Śmietanę mieszamy z bananami i pokruszoną bezą (trochę jednego i drugiego zostawiamy do dekoracji). Deser układamy w pucharkach, wierzch dekorujemy bezą, bananami, granatami i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie musimy się trzymać

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 142

pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik(...)cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 133

200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny          Krokant migdałowy – składniki:   - 100 g posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa        Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę(...)łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego  z programów Ewy Wachowicz),  1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany o prostym kształcie. Przygotowałam według przepisu autorki („banany pociąć na 3-4 równe części, z jednej strony zrobić delikatne wgłębienie, zdjąć skórki”). Jednak, moim zdaniem można obrać

mojewypiekiinietylko