olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka(...)delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę, mieszamy. Zastygnięte (dzień
mojewypiekiinietylkoswoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku(...)375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki
mojewypiekiinietylkorazem od Autorki bloga Ciasteczkologia. Oto zadane mi pytania z Ciasteczkologii i moje odpowiedzi:1. Ulubiona przyprawa? Papryka, pod każdą postacią.2. Ulubiony deser? Każdy, ale z mrożoną cytryną.3. Ulubiona pora dnia do gotawania? Lubię gotować, bez względu na porę dnia.4. Dla kogo najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich.5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego.6. Dla kogo(...)Strony i moje odpowiedzi:1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast
mojewypiekiinietylkoketchupu „Z piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem(...)międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach. Ich ilość proponuję dobrać indywidualnie. Żeberka w piekielnej marynacie z coli podałam z frytkami
mojewypiekiinietylkostrukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym(...)lubi. Wiosenna sałatka z wędzonej makreli należy do moich ulubionych. Idealnie się nadaje na śniadanie, czy kolację. A przy tym jest lekka, o świeżym, delikatnie cytrynowym smaku. Dla mnie – pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wiosenna sałatka z wędzonej makreli appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C. Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy(...)surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (odrobinę-do smaku). Aby był gładki – zmiksowałam blenderem. W razie potrzeby można dodać mleka, aby go rozrzedzić. Nie podaję proporcji do sosu, gdyż była to improwizacja. W każdym razie
mojewypiekiinietylkokażde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko. Składniki: - 1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)- 8 jaj- 6 łyżek mąki ziemniaczanej- 3 łyżki cukru z wanilią- skórka z cytryny- esencja migdałowa- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć
mojewypiekiinietylkostąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki czosnku- koperek, natka pietruszki- sól- pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy(...)sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie
mojewypiekiinietylkolepiej - dodać do tego szklaneczkę witamin, pod postacią koktajlu. Jednym słowem… „Radość o poranku”. Składniki: - 400ml mleka kokosowego- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- maliny- truskawki- 1 cytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny
mojewypiekiinietylkowłoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy(...)ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy
mojewypiekiinietylkopapryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku. Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu szatkownicy na cienkie paski. Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko(...)solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw. Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat
mojewypiekiinietylkooprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu(...)symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkosałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy(...)skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się
mojewypiekiinietylkomarynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy
mojewypiekiinietylkoRisini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo
mojewypiekiinietylko