cytryna - 13435 przepisów (strona:356/896)

Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 194

łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy do smarowania patenliSkładniki na mus jabłkowy:- 1 kg jabłek- sok z ½ cytryny- cukier do smaku Przygotowanie  dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem(...)cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka

mojewypiekiinietylko
Konfitura jabłkowa 136

Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie.     Składniki:  - 1 kg jabłek ( dałam jonagold)- 500g cukru- sok z cytryny- skórka z cytryny- ½ opakowania galaretki cytrynowej           Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół, a potem kroimy  w kostkę. Po pokrojeniu wyszło mi 880g jabłek. Wrzucamy(...)wyciskamy sok). Doprowadzamy do wrzenia, smażymy ok. 30 minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy ½ opakowania galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki

mojewypiekiinietylko
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 177

szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania.      Składniki:  - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo  Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie(...)płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałe twarde łodygi kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego

mojewypiekiinietylko
Krewetki maślano czosnkowe 150

białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe.     Składniki:  - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub  królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane    Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy(...)sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek  przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5  minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi.Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy. Minimalna ilość

mojewypiekiinietylko
Śledzie pod pierzynką 188

Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych śledzi 1 duża cebula 1 duże jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru. Po 10 minutach odcedzić(...)ostudzić. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Śledzie oczyścić, pokroić na kawałki, ułożyć w salaterce lub na talerzu. Na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkiem i posypać natką. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 159

łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 159

łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać

Buniabaje w kuchni
Pasta z awocado 196

Jeśli odczuwacie poświąteczny przesyt to może taka pasta przywróci Wam równowagę smaków :)Składniki :1 awokadopołowa 150 gramowego opakowania śmietankowego serka np. almetteszczypiorek,chili w proszku, sok z cytryny do smakuPrzygotowanie:Do miksera włożyć obrane awokado, dołożyć serek, szczypiorek, koperek, sól, sok z cytryny, chiliDobrze wszystko zmiksować

Proste Potrawy
Rybka w miodzie 174

znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku(...)gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki

Kuchnia Danusi
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 186

same za siebie. Spirulina - zaliczana do superfood posiadająca niemal że wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy i minerały - doskonale reguluje pracę jelit i dodaje witalności niedługo po spożyciu. Trawa cytrynowa - według ludowych przekonań podnosi koncentrację i rozjaśnia umysł, działa przeciwdepresyjnie, stosuje się ją jako dodatek do wielu mieszanek herbacianych.Orzechy włoskie to najlepszy sposób na dostarczenie układowi nerwowemu i mózgowi tego(...)minDla 1 osobySkładniki:1 bananmała garść obranych orzechów włoskich3 śliwki suszoneSpirulina sproszkowana 1,5 łyżkiOstropest plamisty mielony 2 łyżkiOwoc rokitnika sproszkowany 1 łyżkaOwoc dzikiej róży sproszkowany 1 łyżkaTrawa cytrynowa 10 ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba po grecku 329

cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Śledź w sosie musztardowym 252

duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny 500 ml mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej

Czerwień i błękit
Tosty francuskie z sosem owocowym 186

łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos(...)owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 114

wafle - mini, najlepiej okrągłekrem do zrobienia w 5 minut z papierka - smak dowolnymleko i margaryna do kremunutellamarmolada albo dżem - smak dowolny ( u mnie truskawkowy)masło orzechowetabliczka gorzkiej czekoladyskórka z cytryny albo z pomarańczycukiereczki, wiórki kokosowe do dekoracjiWafelki smarujemy jeden po drugim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem i kremem. Przyklejamy do siebie i gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy(...)garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło orzechowe i gorzka skórka pomarańczy oraz gorzka czekolada świetnie przełamują słodkość nutelli

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 198

albo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz

Bon Appetit Małgorzaty