jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania: Upieczone (lub ugotowane) buraki(...)pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie
pieprzny smaczekłyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu sok z połówki cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób wykonania: Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części(...)folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto
pieprzny smaczekprzygotowaniu. Danie to może być efektowną przekąską lub z innymi dodatkami smacznym daniem głównym. Składniki: kilka dużych oczyszczonych krewetek suszona papryczka chilli 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki sól Natkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami
wyzwania kuchennegdyż reszta sama w sobie jest wystarczająco wyrazista. SKŁADNIKI NA PORCJĘ: 135g fileta z dorsza atlantyckiego 5g suszonych pomidorów bazylia oregano cząber tymianek sól czosnkowa pieprz odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Suszone pomidory pokroić w cienkie paski Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem
peanutbuttermonsterciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny olej 150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu ¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty) sól, pieprz, tymianek Przygotowanie(...)smażeniu polędwiczki rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ważne aby cały sok z wcześniej smażonego mięsa również pozostał na patelni. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu około 4 minuty. *Jeśli
Mania Gotowaniaroztopionego i ostudzonego masła Nadzienie: 1/4 kostki roztopionego masła 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego kilka łyżeczek cynamonu Polewa z lukru: ¾ szklanki cukru pudru przefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki) Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę(...)odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia. Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click
Mia Cucina Sofietaswoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu. Składniki na 3 porcje: 450 g mrożonego groszku Łyżka masła 2 łyżki śmietany Pieprz, sól Odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać masło, śmietanę, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdrobną kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 3/4 szklanki mleka 1,5 % 2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkę sok z ćwiartki cytryny szczypta cynamonu Pietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę(...)wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy karmelizowaną gruszką. Gotowe
Mango Papajastrony, aż do widocznego zarumienienia. Syrop cynamonowo - imbirowy: 3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru 2 podwójne laski cynamonu 3 cm imbiru w skórce pół cytryny w skórce pół mandarynki w skórce Mandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy
Symfonia SmakówProporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 600 g świeżych zielonych ogórków 4 łyżki gęstej śmietany 18 % szczypta cukru sól sok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy(...)odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityMIZERIA Z RZODKIEWKĄ Składniki: - 1 zielony ogórek - pół pęczka rzodkiewki - sok z 1/3 cytryny - 18 0ml śmietany 18% - 400ml kefiru - 2 łyżki poszatkowanego koperku - 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 3 łyżki cukru - 2 łyżki przyprawy "Kucharek" - pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Sposób przygotowania: Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce(...)również trzemy na dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego
Mentor Smakusię tam zwie? Podane z sosem jagodowo-borówkowym i śmietaną <3 Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonu Słodycz malin i kwaskowatość cytryny <3 A teraz idę piec (znów) sernik
More food, love and dreamskakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone 1000 ml śmietany kremówki Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki) 400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanej sok z cytryny do smaku 4 łyżki cukru łyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę(...)suchego patyczka. Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części. Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone z płynną czekoladą
Malinowe PocałunkiSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, serek "capri" 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel do jajek dać
W Mojej Kuchni LubięDomowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych mały korzeń chrzanu cytryna przyprawy: sól, pieprz, cukier ocet (najlepiej jabłkowy) Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem(...)drobnych oczkach. Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną octu
prawdziwe jedzenie