szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie(...)płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałe twarde łodygi kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego
mojewypiekiinietylkobiałka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe. Składniki: - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy(...)sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5 minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi.Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy. Minimalna ilość
mojewypiekiinietylkołyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać
Buniabaje w kuchniłyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać
Buniabaje w kuchniJeśli odczuwacie poświąteczny przesyt to może taka pasta przywróci Wam równowagę smaków :)Składniki :1 awokadopołowa 150 gramowego opakowania śmietankowego serka np. almetteszczypiorek,chili w proszku, sok z cytryny do smakuPrzygotowanie:Do miksera włożyć obrane awokado, dołożyć serek, szczypiorek, koperek, sól, sok z cytryny, chiliDobrze wszystko zmiksować
Proste PotrawyznakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku(...)gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki
Kuchnia Danusicytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos(...)owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego
Kraina Miodem Płynącawafle - mini, najlepiej okrągłekrem do zrobienia w 5 minut z papierka - smak dowolnymleko i margaryna do kremunutellamarmolada albo dżem - smak dowolny ( u mnie truskawkowy)masło orzechowetabliczka gorzkiej czekoladyskórka z cytryny albo z pomarańczycukiereczki, wiórki kokosowe do dekoracjiWafelki smarujemy jeden po drugim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem i kremem. Przyklejamy do siebie i gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy(...)garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło orzechowe i gorzka skórka pomarańczy oraz gorzka czekolada świetnie przełamują słodkość nutelli
Bon Appetit Małgorzatyalbo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz
Bon Appetit Małgorzatykurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki(...)minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy
Bon Appetit Małgorzatyporcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko(...)smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto
Bon Appetit Małgorzaty